060200-brunelsla
meer info
 
060200-brunelsla

Brunelsla

Prunella vulgaris
(Engels: Common Self-Heal, Heal-All, Woundwort, Heart-of-the-Earth, Carpenter's Herb, Brownwort or Blue Curls)
Dit lage kruipplantje is kalkminnend en doet het zelfs bij snijdende, zoute zeewind. De roze lipbloempjes steken eigenwijs uit de bruine bloemhoofdjes en zijn ook bij vlinders en bijen zeer in trek. De bijna ronde tot langwerpige blaadjes zijn heerlijk in de sla of in de soep en al sinds de oudheid in trek! Alle delen van de plant zijn overigens eetbaar, de bladeren goed wassen helpt de iets bittere tannine te verwijderen. Van de bloemen en stengels wordt een olifgroene kleurstof gewonnen. Tenslotte de medicinale toepassingen: die zijn zo talrijk, dat je er (op eigen risico) mee kan experimenteren, kijk maar eens op internet of in geneeskruidenboeken…

Leveringsmaanden: het gehele jaar

060200  voor 100 planten (0,2 g)   €  1,95 
bestel
225995-rabarberzuring-gabonese-sorrel
meer info
 
225995-rabarberzuring-gabonese-sorrel

Rabarberzuring 'Gabonese Sorrel'

Rumex abyssinicus
(Engels: Rhubarb Sorrel)
ZELDZAME IMPORT!
Deze Zuring uit Midden-Afrika is een erg nuttige plant aldaar omdat de plant zeer goed tegen droogte kan en ook heel veel productie geeft door de uitbundige groei. In Noord-Europa gebruiken we de plant in elk geval als eenjarige, maar met wat extra bescherming lopen de planten in het voorjaar wel weer uit. Het pijlvormige blad wordt op voedzame, vochtige grond heel groot en is heerlijk mals! Kort koken of rauw verwerken in een stamppotje: heerlijk en gezond (mits niet elke dag gegeten, net als bij rabarber). De (meestal rode) stengels worden gekauwd als suikerriet vanwege de zachtzoete smaak. Van de wortels wordt een kleurstof en toevoeging gemaakt om boter geler te kleuren en tegen schiften te beschermen. De uitbundige bloei is vlammend rood als de plant goed in de zon staat en niet teveel water krijgt.
De plant kent ook veel medicinale toepassingen, zie internet.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

225995  40 zaden   €  3,95 
bestel
225995.1  1000 zaden   €  50,00 
bestel
329830-veldzuring
meer info
 
329830-veldzuring

Veldzuring

Rumex acetosa
(Engels: Common Sorrel)
Veldzuring is de meest gebruikte en meest voorkomende zuring. De planten zijn meerjarig, 50-100 cm hoog, met pijlvormig blad en rode tot roze bloeitrossen. Dat deze gewone wilde soort lastig verkrijgbaar is, verbaast me, daarom telen we het zaad maar zelf, want deze zuring heeft goede papieren wat betreft historie en eetbaarheid. Al eeuwenlang eten de inwoners van de Lage Landen de bladeren van deze zure plant, vooral het jonge blad is heerlijk door salades of in hutspot met krenten en rozijnen (de zgn. zuringpap). Ook in "Paling in het groen" wordt zuring verwerkt. Tenslotte leveren de wortels een goede rode kleur om stof mee te verven, een goede verfplant dus.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

329830  2 g   €  1,95 
bestel
329830.1  25 g   €  4,95 
bestel
329830.2  4x25 g   €  15,00 
bestel
331760-alkanet
meer info
 
331760-alkanet

Alkanet

Alkanna orientalis
Een prachtige, meerjarige plant met fluweelzachte, grijsgroene en naar citroen geurende bladeren. Aan de top van de rode stengels pronken de goudgele trompetbloemetjes. De bloeiende planten leveren zeer geneeskrachtige plantensappen. In een studie geleid door Prof. Nadja Cech op het UNCG, waar een aantal planten werden gescreend voor antibiotische werking, is een van de sterkste reacties verkregen uit deze Oosterse Alkanet. We gaan de eetkwaliteit van bladeren en bloemen ook testen, doe je mee?
De plant bevat in elk geval Pyrrolizidine Alkaloïden om zichzelf te beschermen tegen belagers. Teveel van deze stoffen binnenkrijgen is schadelijk, heel veel planten (vaak kruiden) bevatten deze stoffen. Gevarieerde voeding en geen thee maken van alleen de Alkanet is het advies om schadelijke gevolgen te voorkomen. We weten nog niet voldoende over deze stoffen, maar het vermoeden is, dat kleine hoeveelheden gunstig kan zijn voor onze weerstand.
Een belangrijke aanvullende eigenschap is de goede verfeigenschappen om wol en katoen te kleuren. Verwacht een mooi scala aan beige tinten.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

331760  150 zaden (1 g)   €  2,95 
bestel
333950-berendruif
meer info
 
333950-berendruif

Berendruif

Arctostaphylos uva-ursi
Dit liggende, sterk vertakte dwergstruikje wordt niet hoger dan 15 cm. De fijne, witte, kruikvormige bloemetjes hebben een speels rood tuitje (kusmondje), na de bloei ontstaan kleine rode besjes, die arbutine, looistoffen en flavonglycoside bevatten, geneeskrachtig tegen blaasontsteking. De plant kiemt langzaam en groeit het liefst op droge, zanderige plaatsen. Het gedroogde blad geeft samen met aluin een goede blauwe kleurstof.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

333950  25 zaden   €  2,50   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
335400-bloedwortel-canadese
meer info
 
335400-bloedwortel-canadese

Bloedwortel, Canadese

Sanguinaria canadensis
(Engels: Bloodroot, Red Puccoon, Indian Paint, Pauson, Tetterwort (Am))
Een prachtige en nuttige Noord-Amerikaanse plant! De rode wortel levert rode kleurstof, die Indianen vroeger veel gebruikten. Als geneesmiddel is vooral de alkaloïde Sanguinarine bekend als middel tegen tandvleesontsteking of tegen hoest. De bloemen van dit familielid van de papavers hebben puntig bloemblad en zijn hagelwit van kleur met een geel hartje. De bescheiden hoogte (20 cm) en de voorkeur voor lichte schaduw en humusrijke grond maken deze voorjaarsbloeier tot een fijne tuinplant, die wel wat op een bosanemoon lijkt. Zeer winterhard!

Leveringsmaanden: het gehele jaar

335400  14 zaden (0,13 g)   €  3,95 
bestel
336000-boerenwormkruid
meer info
 
336000-boerenwormkruid

Boerenwormkruid

Tanacetum vulgare
(Engels: Tansy)
Een meerjarige, fors groeiende plant met gele schermbloemen, die zeer sterk zijn als snijbloem. De hoogte is (afhankelijk van de standplaats) 80-150 cm en de bloei begint in juni met een nabloei tot diep in de herfst. De botanische naam “Tanacetum” is vermoedelijk afgeleid van het Oudgriekse woord “athanasia” dat “onsterfelijk” betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen niet makkelijk verwelken en lang hun gele kleur behouden, maar het kan ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd. Ook werd boerenwormkruid gebruikt voor het conserveren van lichamen.
De klierharen aan het sierlijk geveerde blad zijn verantwoordelijk voor de typische kamferachtige geur, die een signaal geeft dat de plant wel eens giftig zou kunnen zijn. Welnu, dat is ook zo: de olie, die uit de plant kan worden gewonnen is in principe giftig, een reden waarom het in de Verenigde Staten verboden is om de plant te verkopen (wat natuurlijk onzinnig is, binnen de geneeskunst gebruiken we juist dat gif in de juiste dosering). Mieren houden niet van boerenwormkruid, daarom werd het kruid vroeger wel bij keukendeuren geplant.
Geneeskrachtige eigenschappen: uitwendig kan het gebruikt worden als lotion bij schurft. Wat boerenwormkruid in de schoenen geplaatst zou helpen tegen chronische koorts. In de fytotherapie wordt het gebruikt tegen onder andere artritis en verkoudheid. In de plant komt het giftige thujon voor dat wormafdrijvend (spoel- en lintwormen) is. Verkeerde doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn.
Verdelgingsmiddel: de etherische oliën uit de plant, zoals triticine, irisine en graminine worden gebruikt in de receptuur voor insectenverdrijvende middelen.
Als voedsel: in kleine hoeveelheden wordt boerenwormkruid vermengd in groenkoeken of ovenkoeken en gebruikt om de smaak van eieren te verbeteren.
Verfplant: de bloem is een dankbare “leverancier” van gele kleurstof.
(bron: o.a. Wikipedia)

Leveringsmaanden: het gehele jaar

336000  4000 zaden (0,5 g)   €  1,95 
bestel
336000.1  80.000 zaden (10 g)   €  9,95 
bestel
338080-borstelkrans
meer info
 
338080-borstelkrans

Borstelkrans

Clinopodium vulgare
(Engels: Wild Basil)
Deze meerjarige plant is inheems, maar zeer zeldzaam (en beschermd) in ons land. De plant bloeit in kransjes rondom de stengel met fraaie lilaroze bloemetjes, die veel nectar bevatten en dus erg in trek zijn bij vlinders, bijen en andere insecten. Hoogte 40-50 cm.
De blaadjes en bloemetjes zijn kruidige smaakmakers, vers of gedroogd, door gerechten of rauw door de sla, ook maak je er een heerlijk kruidige thee mee. De smaak heeft tonen van basilicum en tijm.
Bronnen vermelden, dat de plant een goede invloed heeft op de spijsvertering, we lazen ook over wondbehandeling.
Van het blad wordt een bruine en gele kleurstof gewonnen, een goede verfplant dus.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

338080  ± 750 zaden (0,5 g)   €  2,50 
bestel
338100-brandnetel-grote
meer info
 
338100-brandnetel-grote

Brandnetel, Grote

Urtica dioica
(Engels: Stinging Nettle, Roman Nettle)
Brandnetels zaaien? Hoe kom je er op! Door de toenemende vraag naar deze veelzijdige plant heb ik een studie gemaakt van alle toepassingen: niet gering… Veel vogels vinden bescherming tussen de 1-2m hoge planten, vlinders en bijen voeden zich, de vezel kan tot stof worden geweven, de bladeren geven een groene kleurstof, de wortels een gele. Het jonge blad kan als spinazie of in de soep worden gegeten. Koken of verhitten doet de stekende werking teniet. Geneeskrachtig: bloedzuiverend, bloedstelpend, vochtafdrijvend, anti-allergisch en zeer voedzaam. Geef ze een beperkte plek om woekeren te voorkomen.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

338100  7.000 zaden (1 g)   €  1,95 
bestel
339500-citroenkruid
meer info
 
339500-citroenkruid

Citroenkruid

Artemisia abrotanum
(Engels: Southernwood, Lad's Love, Southern Wormwood)
Wat het eerste opvalt is het prachtige, diepingesneden, grijsgroene blad met sterk citroenaroma. Het is een Zuid-Europese plant, die net als lavendel en rozemarijn eigenlijk een struikje (houtig) is, maar bij ons door jaarlijks terug te snoeien zich steeds verjongt. Zet de plant zonnig en niet te nat, dan blijft deze jarenlang je maatje! De iets bittere nasmaak was in de Middeleeuwen reden om de plant te verwerken in vette gerechten voor een betere vertering. Geen verkeerde keuze, want een matig gebruik is goed voor het maag-darmkanaal. Uit de plant wordt een gele verfstof getrokken. In 1792 werd absint, gemaakt van onder andere citroenkruid, uitgevonden door een Franse dokter. Het was bedoeld als een geneesmiddel, maar werd een volksdrank. Het beroemde kruidenbittertje werd een tijd verboden vanwege de rustgevende bijwerking die werd gewantrouwd, een thee getrokken van citroenkruid (en toevoegingen vanwege de smaak) is nog steeds rustgevend. Overdaad schaadt!

Leveringsmaanden: het gehele jaar

339500  0,5 g   €  1,95   
339500.1  25 g   €  29,50   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
060200-brunelsla
225995-rabarberzuring-gabonese-sorrel
329830-veldzuring
331760-alkanet
333950-berendruif
335400-bloedwortel-canadese
336000-boerenwormkruid
338080-borstelkrans
338100-brandnetel-grote
339500-citroenkruid

Artikelnr Naam Prijs
060200 BRUNELSLA, voor 100 planten (0,2 g)
€ 1,95
225995 RABARBERZURING 'Gabonese Sorrel', 40 zaden
€ 3,95
225995.1 RABARBERZURING 'Gabonese Sorrel', 1000 zaden
€ 50,00
329830 VELDZURING, 2 g
€ 1,95
329830.1 VELDZURING, 25 g
€ 4,95
329830.2 VELDZURING, 4x25 g
€ 15,00
331760 ALKANET, 150 zaden (1 g)
€ 2,95
333950 BERENDRUIF, 25 zaden
niet leverbaar
335400 BLOEDWORTEL, CANADESE, 14 zaden (0,13 g)
€ 3,95
336000 BOERENWORMKRUID, 4000 zaden (0,5 g)
€ 1,95
336000.1 BOERENWORMKRUID, 80.000 zaden (10 g)
€ 9,95
338080 BORSTELKRANS, ± 750 zaden (0,5 g)
€ 2,50
338100 BRANDNETEL, GROTE, 7.000 zaden (1 g)
€ 1,95
339500 CITROENKRUID, 0,5 g
niet leverbaar
339500.1 CITROENKRUID, 25 g
niet leverbaar

Verfplanten

 filter op
per pagina
pagina van 4    
Er zijn 40 artikelen in deze groep.
pagina 1 van 4    

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl

OKÉ-zaden
Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.