045310-droogbonen-stok-mocca-with-cherry-bulgaarse-rodopen
meer info
 
045310-droogbonen-stok-mocca-with-cherry-bulgaarse-rodopen

Droogbonen, Stok 'Mocca with Cherry' / 'Bulgaarse Rodopen'

Phaseolus vulgaris
(Engels: Dry Shelling Beans)
Dit zeldzame, bijzonder gekleurde boontje kent zijn oorsprong in Zuid-Oost-Europa (onze vindplaats: Rodopen in Bulgarije). Als jonge boon is het een lekkere sperzieboon, uitgerijpt oogst je de prachtige boontjes: wit met een moccakleurig veld en daarin kersrode streepjes… Daarom hebben wij deze naam eraan gegeven. Alleen de kleur al brengt je op culinaire ideëen! Een vrij laat rijpende stokboon: klimmend dus. Uiteindelijk komt deze boon uit Amerika, de gelijkenis met de eveneens late ‘Papa de Rola’ of ‘Dove's Breast’ is treffend. ‘Indian Shield Figure’ of ‘Hidatsa Shield Figure’ is iets afwijkend van kleur en w.s. vroeger oogstbaar.
Droogbonen worden op verschillende manieren geoogst. Sommige rassen zijn met gehele peul ook eetbaar, anderen kunnen alleen vers of (gerijpt) droog gegeten worden. Tip voor het opslaan van droge bonen: om uitkomen van eventuele eitjes van de bonenvlieg te voorkomen plaatst u de goed gedroogde bonen 24 uur in de vriezer.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

045310  50 g   €  3,95   
045310.1  3x50 g   €  8,50   
045310.2  500 g    €  29,50   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
045420-droogbonen-stok-world-coloured-collection
meer info
 
045420-droogbonen-stok-world-coloured-collection

Droogbonen, Stok ‘World Coloured Collection’

Phaseolus vulgaris
(Engels: Dry Shelling Beans)
Een zeer bijzonder, kleurrijk en uniek mengsel van (oude) bonen(land)rassen, cultivars en kruisingen daarvan, uit alle windstreken van de wereld! Uit o.a. Korea, China, Kenia, VS, Zuid-Europa, voormalige Oostblok, enz., enz. Uit de nazaten van honderden kruisingen, zijn voor Noord-West Europa geschikte typen geselecteerd en beproefd. Het betreft dus een zeer unieke en uiterst brede variatie van bonenzaden, waarvan de planten wel goed beproefd zijn en onder de Hollandse omstandigheden geteeld kunnen worden. Ideaal geschikt en leuk om uw eigen favoriete selectie uit te ontwikkelen ! Markeer hiertoe de beste, mooiste of meest unieke planten en ontwikkel zo uw eigen huisselectie! Ongetwijfeld zult u tussen deze collectie ook een aantal typen aantreffen die uiterst geschikt zijn voor gebruik als verse- of sperzieboon. De resterende planten kunt u oogsten en aanwenden voor een dan wel zeer unieke bonensoep! Als “ornament” zijn de zaden –bijvoorbeeld in een glazen fles- een attractieve blikvanger. Kortom: warm aanbevolen.
Droogbonen worden op verschillende manieren geoogst. Sommige rassen zijn met gehele peul ook eetbaar, anderen kunnen alleen vers of (gerijpt) droog gegeten worden. Tip voor het opslaan van droge bonen: om uitkomen van eventuele eitjes van de bonenvlieg te voorkomen plaatst u de goed gedroogde bonen 24 uur in de vriezer.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

045420  50 g   €  3,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
208940-peper-nora
meer info
 
208940-peper-nora

Peper 'Nora'

Capsicum annuum
(Engels: Hot Pepper)
De Nora-pepers zijn rood tot donkerrood van kleur en zijn bijna bolrond, maar iets taps toelopend. De planten worden rond de 60 cm hoog. Nora is in verse vorm heel smakelijk en wordt graag gebruikt als vulpepertje, ze zijn maar een tintje heet, dus goed voor de beginners... Uiteraard wel de zaden en zaadlijsten eruit snijden.
Dit was een van de vele pepertjes die Columbus meebracht uit de Nieuwe Wereld. Er wordt gezegd dat hij het achterliet bij monniken in het Yuste-klooster, die het vervolgens verspreidden onder hun broeders in de gemeente La Nora in Murcia in het land Spanje. Het belangrijkste teeltgebied van de Spaanse Nyora- of Nora-pepers ligt in de Valenciaanse regio Guardamar. Het wordt daar voornamelijk gebruikt om een gedroogd Spaans paprikapoeder te maken, genaamd Pimenton, dat licht pittig is. Dit poeder wordt gebruikt om veel gerechten op smaak en (rode) kleur te brengen. Het is het hoofdingrediënt in Bacalao a la Vizcaina, een kerstgerecht van kabeljauw en aardappelen. Ze worden ook gebruikt om worsten op smaak te brengen, toegevoegd aan Paella-stoofpot en worden veel gebruikt in Romescu-saus.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

208940  15 zaden   €  2,50   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
582920-corydalis-ophiocarpa
meer info
 
582920-corydalis-ophiocarpa

Corydalis ophiocarpa

HOLWORTEL
(Engels: Hollow Root)
Het elegante, luchtige, grijszilvere tot groene blad (afhankelijk van de hoeveelheid licht) heeft de uitstraling van een klein varentje. Verrassend verschijnen daar de stengeltjes (25 cm hoog) met ivoorwitte tot citroengele bloemetjes uit. Elk bloemetje heeft een wijnrood lipje. Aan de stand van de bloemetjes dankt het plantje één van de Nederlandse namen: net vogeltjes op een krukje! De soortnaam “ophiocarpa” betekent “slangenvrucht” en duidt op de vruchtjes die na de bloei ontstaan en op kleine slangetjes lijken. Dit schaduwminnertje verwildert gemakkelijk en de oorsprong (Oost Himalaya) garandeert een goede vorstbestendigheid.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

582920  voor 50 planten (0,1 g)   €  3,50 
bestel
812134-ark-van-smaak-in-nederland
meer info
 
812134-ark-van-smaak-in-nederland

De Ark van de Smaak in Nederland

Maarten Kuiper i.s.m. Ulrike Schmidt en Slow Food
De Ark van de Smaak in Nederland is een ode aan de gastronomische rijkdom van Nederland. Nederland is niet alleen een van de grootste landbouwexporteurs ter wereld, maar ook een rijk culinair land met een royaal aanbod aan producten. Aardappelen, groentes, kazen, vissen, vruchten, granen en vee, het wordt hier gemaakt, verbouwd, gevangen, gefokt en geteeld. Veel is voor export bestemd en maar al te graag halen we producten ervoor terug uit het buitenland. En dat is zonde.

De Ark van de Smaak in Nederland laat zien dat we heel goed kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem. Minder 'voedselkilometers' maken en verkorting van de voedselketen is gezond voor mens, dier en natuur. Het draagt bij aan een betere regionale economie, eerlijker prijzen, verse producten die beter van smaak zijn en versterkt bovendien het contact tussen boer en burger.

Met recepten van chef-koks, interviews met producenten, een kalender voor seizoensgebonden eten en verdiepende essays presenteert dit boek de gastronomische kracht en het culinaire erfgoed van Nederland in een notendop.

Wat is de Ark van de Smaak?
De Ark van de Smaak van de mondiale voedselbeweging Slow Food is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige producten, dierrassen en gewassen die specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land, maar dreigen te verdwijnen onder druk van de wereldmarkt en een voedselsysteem dat steeds meer gericht is op lage prijzen en efficiëntie. De Ark van de Smaak biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren. Denk in Nederland aan de Oosterschelde kreeft, de lakenvelder koe of de Opperdoezer ronde aardappel. Benieuwd wat er nog meer in de ark zit? Kijk dan eens hier.
De producten in de Ark verbinden ons met onze geschiedenis en onze omgeving, en zeggen iets over de staat van ons voedselsysteem en eetcultuur.

Waarom dit boek?
Andere landen in het Slow Food netwerk gingen ons al voor. In Kenya, Peru en Brazilië werd lokale kennis en verhalen van gastronomisch erfgoed in de Ark of Taste Atlasses vastgelegd.
In Nederland gaan we een stap verder. 'De Ark van de Smaak Nederland' is meer dan een catalogus. Het is een verzamelpunt voor verhalen, mensen en producten die ieder weer hun eigen verbindingen hebben naar landschap, naar geschiedenis en biodiversiteit.
'De Ark van de Smaak in Nederland' is een weergave van hoe we als mensen door voedsel zijn geworteld in plaats en tijd. Het boek laat zien dat het hard werken is voor de boeren en vissers die deze wortels in leven houden, en dat ze de hulp de samenleving goed kunnen gebruiken. Het boek is een uitnodiging, een kans, een herinnering dat we veel hebben om te waarderen. Dat dat niet vanzelfsprekend behouden blijft en dat de voedselkeuzes van ieder individu een investering zijn in klimaat, landbouw en landschap hier en elders in de wereld.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

812134.1  320 pagina's         
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
045310-droogbonen-stok-mocca-with-cherry-bulgaarse-rodopen
045420-droogbonen-stok-world-coloured-collection
208940-peper-nora
582920-corydalis-ophiocarpa
812134-ark-van-smaak-in-nederland

Artikelnr Naam Prijs
045310 DROOGBONEN, STOK 'Mocca with Cherry' / 'Bulgaarse Rodopen', 50 g
niet leverbaar
045310.1 DROOGBONEN, STOK 'Mocca with Cherry' / 'Bulgaarse Rodopen', 3x50 g
niet leverbaar
045310.2 DROOGBONEN, STOK 'Mocca with Cherry' / 'Bulgaarse Rodopen', 500 g
niet leverbaar
045420 DROOGBONEN, STOK ‘World Coloured Collection’, 50 g
niet leverbaar
208940 PEPER 'Nora', 15 zaden
niet leverbaar
582920 CORYDALIS ophiocarpa, voor 50 planten (0,1 g)
€ 3,50
812134.1 De Ark van de Smaak in Nederland, 320 pagina's
niet leverbaar

 filter op
per pagina
  
Op oost inner zijn 5 artikelen gevonden.

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels.
Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl


OKÉ-seeds+
Deze producten zijn geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze producten internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.