Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

812134 DE ARK VAN DE SMAAK IN NEDERLAND

(Maarten Kuiper i.s.m. Ulrike Schmidt en Slow Food)

  images vergroot afbeelding
 
De Ark van de Smaak in Nederland is een ode aan de gastronomische rijkdom van Nederland. Nederland is niet alleen een van de grootste landbouwexporteurs ter wereld, maar ook een rijk culinair land met een royaal aanbod aan producten. Aardappelen, groentes, kazen, vissen, vruchten, granen en vee, het wordt hier gemaakt, verbouwd, gevangen, gefokt en geteeld. Veel is voor export bestemd en maar al te graag halen we producten ervoor terug uit het buitenland. En dat is zonde.

De Ark van de Smaak in Nederland laat zien dat we heel goed kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem. Minder 'voedselkilometers' maken en verkorting van de voedselketen is gezond voor mens, dier en natuur. Het draagt bij aan een betere regionale economie, eerlijker prijzen, verse producten die beter van smaak zijn en versterkt bovendien het contact tussen boer en burger.

Met recepten van chef-koks, interviews met producenten, een kalender voor seizoensgebonden eten en verdiepende essays presenteert dit boek de gastronomische kracht en het culinaire erfgoed van Nederland in een notendop.

Wat is de Ark van de Smaak?
De Ark van de Smaak van de mondiale voedselbeweging Slow Food is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige producten, dierrassen en gewassen die specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land, maar dreigen te verdwijnen onder druk van de wereldmarkt en een voedselsysteem dat steeds meer gericht is op lage prijzen en efficiƫntie. De Ark van de Smaak biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren. Denk in Nederland aan de Oosterschelde kreeft, de lakenvelder koe of de Opperdoezer ronde aardappel. Benieuwd wat er nog meer in de ark zit? Kijk dan eens hier.
De producten in de Ark verbinden ons met onze geschiedenis en onze omgeving, en zeggen iets over de staat van ons voedselsysteem en eetcultuur.

Waarom dit boek?
Andere landen in het Slow Food netwerk gingen ons al voor. In Kenya, Peru en Braziliƫ werd lokale kennis en verhalen van gastronomisch erfgoed in de Ark of Taste Atlasses vastgelegd.
In Nederland gaan we een stap verder. 'De Ark van de Smaak Nederland' is meer dan een catalogus. Het is een verzamelpunt voor verhalen, mensen en producten die ieder weer hun eigen verbindingen hebben naar landschap, naar geschiedenis en biodiversiteit.
'De Ark van de Smaak in Nederland' is een weergave van hoe we als mensen door voedsel zijn geworteld in plaats en tijd. Het boek laat zien dat het hard werken is voor de boeren en vissers die deze wortels in leven houden, en dat ze de hulp de samenleving goed kunnen gebruiken. Het boek is een uitnodiging, een kans, een herinnering dat we veel hebben om te waarderen. Dat dat niet vanzelfsprekend behouden blijft en dat de voedselkeuzes van ieder individu een investering zijn in klimaat, landbouw en landschap hier en elders in de wereld.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Boeken
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking
Zichtbaar na inloggen

812134.1  320 pagina's    29,95 
bestel