812110-holzer-permacultuur
meer info
 
812110-holzer-permacultuur

Holzer's Permacultuur

door Sepp Holzer
Het bijzondere boek van Sepp Holzer is weer opnieuw uitgegeven door Jan van Arkel en vertaald door Marion de Kort. Een boeiend boek (en standaardwerk) over het proces van leren tuinieren met respect voor de natuur. Sepp ziet om zich heen hoe landbouwsystemen falen en experimenteert op zijn eigen rebelse manier. Permacultuur krijgt steeds meer aandacht en wordt door veel kwekers (groot en klein) omarmd als succesvollen bevredigende manier van kweken. De bedoeling is om te oogsten, het resultaat is een totaalblik op de natuur om je heen.
Door ons deelnemen in de “crowdfunding” is deze uitgave mede mogelijk gemaakt en bleef de prijs zeer schappelijk! Zie ook www.janvanarkel.nl

Leveringsmaanden: het gehele jaar

812110.1  300 pagina's    €  22,50 
bestel
812116-volle-oogst
meer info
 
812116-volle-oogst

Volle Oogst

door Elisabeth Hense, Maria van Boxtel, Leonardo van den Berg e.a.
Volle oogst het verhaal van creatieve tuinders, eigenzinnige boeren, coöperatieve ondernemers en initiatiefrijke burgers die nieuwe voedselketens succesvol neer hebben gezet. Het vertelt hun motivatie en hun aanpak. Zo divers als hun verhalen zijn, de gemene deler is een volle oogst. Een zinvolle oogst en een zinvol bestaan, waar de menselijke maat weer het ijkpunt is en de connectie met de natuur en gemeenschap wordt gezocht. Waar de reguliere voedselindustrie en landbouw de connectie met ecologische, sociale en economische waarden kwijt lijkt te zijn geraakt, worden deze hier weer herbenoemd en teruggebracht in de voedselketen.

Volle oogst portretteert nieuwe tuinderijen en nieuwe boerenbedrijven, CSA’s, zorgboerderijen, groentenabonnementen en voedselcoöperaties. Daarnaast wordt een meer theoretisch kader geschetst hoe deze zoektocht naar het juiste en het waardevolle inherent is aan onze menselijke natuur. Ook adresseert het boek hele praktische zaken als land, inkomen, arbeid en organisatievormen, wat kritische succesfactoren zijn om een onderneming te laten slagen. Volle oogst inspireert en informeert en verbindt hoofd, hart en handen om een nieuwe voedselketen vorm te geven.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

812116  176 pagina's   €  19,95 
bestel
812137-groenten
meer info
 
812137-groenten

Groenten

door Mari Maris
Groenten zingt de lof, rijkdom, kleur en veelzijdigheid van
onze dagelijkse en minder alledaagse groenten. In overzichtelijke
hoofdstukken komen meer dan vijftig groentesoorten,
wildpluksels, verse kruiden en eetbare bloemen aan bod, elk
met een portret van plant tot bord en een mooi palet aan uiteenlopende
recepten, van exotisch of een Franse klassieker tot
mediterraan. Daarbij geeft Mari ook nog een flinke lijst met
variaties – voor het geval u naast de ruim zevenhonderd recepten
op zoek bent naar nog meer inspiratie –, serveersuggesties,
informatie over de houdbaarheid en restverwerkingsideeën.
Kortom, een boek dat bruist van de verrassende en veelzijdige
groenterecepten. Niet zo gek als u weet dat Mari zich elke dag
opnieuw laat inspireren door het aanbod van het seizoen.
Alle gerechten zijn zonder dier en voor wie geheel plantaardig
wil eten zijn de vegan gerechten apart aangegeven. Net als de
glutenvrije variaties.
Een boek voor iedereen die weleens groenten eet, vol inspiratie
voor culikenners en met uitgebreide basiskennis voor
(beginnende) koks die nog lang niet alles weten.
Mari Maris’ Groentebijbel was de aanzet voor een inmiddels
gigantische stapel kookboeken over groenten. Toch
weet Mari ook nu weer te verrassen en is het haar gelukt
een groenteboek te maken zoals we dat nog niet eerder
zagen; prachtige portretten van groenten in hun volle
glorie, originele gerechtfotografie, de afwisselende sfeerbeelden
van het Franse platteland en Mari’s dagelijks leven
maken het plaatje af en geven dit enorme naslag werk dezelfde
vrolijke lichtheid waarmee ze haar lezers de meest
uiteenlopende groentegerechten voorschotelt.
Mari werkte haar leven lang als chef, de laatste jaren in
haar eigen groenterestaurant. Ze is ook groenteboerin en
maker van vijf succesvolle kookboeken. Voor Groenten
nam ze fotografie en vormgeving in eigen hand.
Mari wordt ook wel de Ottolenghi zonder lange ingrediëntenlijst
genoemd. De pers kroonde haar tot Groentekoningin
van Nederland.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

812137.1  512 pagina's    €  42,50 
bestel
812343-wildpluk-compendium
meer info
 
812343-wildpluk-compendium

Wildpluk Compendium

door Marion de Kort
Imponerend
Het Wildpluk Compendium heeft als ondertitel ‘de complete eetbare flora van de Lage Landen’. Marion de Kort heeft zich geen moeite bespaard om een ronduit imponerend boek samen te stellen, waarin je van vrijwel elke plant kunt opzoeken of het eetbaar is en wat de onderscheidende inhoudsstoffen zijn. Geweldig!

Compleet
De ondertitel had misschien beter ‘de complete (on-)eetbare flora van de Lage Landen’ kunnen zijn. Want alle planten staan er in, dus ook die je beter niet kunt eten. Er zijn in Nederland bijna 3.900 plantensoorten, waarvan 1581 vaatplanten, 970 groenwieren, 623 mossen en 720 overige planten. Als we van dit boek de index op Latijnse naam snel tellen, dan komen we op zo’n 45 kolommen van 45 namen = 2025 stuks. De Kort geeft zelf aan dat ze zich op landplanten (vaatplanten) richt en de wieren niet uitputtend heeft opgenomen. Je mag dus zeggen dat het inderdaad ‘de complete flora’ is. En dus een compendium = een alles samenvattend geheel.

Geen Veldgids
Het boek is echter geen veldgids waarmee je kunt vaststellen welke plant je hebt gevonden (determineren). Het boek is ook geen medisch handboek voor natuurgenezers. En het is ook geen kookboek met kant-en-klare recepten. Maar het laat van elke plantensoort zien welke werkzame bioactieve stoffen erin zitten (fytonutriënten), of je de plant (daarom) kunt eten en hoe je de plant dan kunt gebruiken. En meer.

Over de schrijfster
Marion de Kort vertaalde eerder het van origine Duitstalige Eetbare Wilde Planten, een uitermate handig boek om de meest voorkomende tweehonderd eetbare planten te herkennen en te zien wat je ermee kunt. De Kort werkt zorgvuldig, ze vertaalde en hertaalde en verwijderde alpine planten en vulde het aan met kustplanten. Die zorgvuldigheid vinden we ook in dit compendium terug.

Kortom
Achterin zijn twee indices: een op Latijnse en een op Nederlandse naam. En – hoera! – twee leeslinten. Daarmee is het een onmisbaar boek voor iedereen die minder of meer uit de natuur wil eten. Punt uit.

(iets aangepaste tekst van Norbert Mergen)

Leveringsmaanden: het gehele jaar

812343.1  518 pagina's    €  55,00   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
812348-inmaken-fermenteren
meer info
 
812348-inmaken-fermenteren

Inmaken & Fermenteren

door Petra Casparek
Inmaken en fermenteren.
Genieten van kleurrijke schatten uit de voorraad!
Experimenteer met inheemse groenten en fruit als die op hun lekkerst zijn! Ontdek nieuwe en vergeten smaakwerelden en geniet het hele jaar van zelfgemaakte producten! Ingelegde komkommer, gefermenteerde kool en kimchi, perziken met rozemarijn en gedroogde appelringen uit de eigen keuken zijn nergens mee te vergelijken en goed voor de gezondheid.
Alles om mee te beginnen...
... basiskennis over inleggen, inmaken, fermenteren en drogen, stap voor stap uitgelegd. Daarnaast nuttige tips en keukentrucs en een overzichtelijke seizoenkalender.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

812348.1  128 pagina's    €  22,95 
bestel
812355-oogst-lekker-gezond-van-eigen-bodem
meer info
 
812355-oogst-lekker-gezond-van-eigen-bodem

Oogst! Lekker en gezond van eigen bodem

door Annemarie Bergfeld en Wim Lanser
Het boek laat zien welke mooie producten in ons eigen land uit de aarde komen. Eten dat niet de halve wereld over hoeft te reizen alvorens op ons bord te belanden, eten dat met liefde en passie is gekweekt door boeren en tuinders. In Oogst! vertellen zestien van deze ondernemers hoe zij hun producten telen. Nuchtere en realistische mensen die door hard werken bloeiende bedrijven hebben opgebouwd. Mensen die boven alles gezond en (h)eerlijk voedsel produceren, dat ze op hun eigen erf verkopen.
In ons land worden prachtige producten geteeld: van ‘gewone’ Hollandse kersen en boerenkool tot meer exotische etenswaren als pompoenen, knoflook, wijn en shiitake. Oogst! laat zien hoe dit in zijn werk gaat. Naast de verhalen van de boeren en wetenswaardigheden over de producten bevat het boek het favoriete recept van elke boer of boerin, nog meer ‘lekkere’ adressen en een wandel- of fiets-tip in de buurt.
Margo Reuten, de eerste Nederlandse vrouwelijke chefkok met twee Michelinsterren van restaurant Da Vinci in Maasbracht, schrijft in het voorwoord: ‘Prachtig om te lezen met hoeveel passie alle ondernemers in dit boek hun eigen natuurproduct verzorgen en verbouwen, om het vervolgens te verwerken tot eerlijke en heerlijke gerechten, zoals ik ze ook graag maak. Met precies zulke natuurproducten als u in dit boek tegenkomt.’
Wim Lanser (Amersfoort) en Annemarie Bergfeld (Oosthem, Frl.) werken al langer samen voor verschillende tijdschriftproducties. Wim legt zich in zijn foto’s toe op de onderwerpen natuur, reizen en theater. ‘Pure’ fotografie is wat hij maakt: met het oog voor detail de juiste sfeer vastleggen zonder de werkelijkheid geweld aan te doen. Annemarie schrijft voor diverse tijdschriften en vakbladen over o.a. reizen, plattelandsontwikkeling, natuur en milieu. Hun beider passie voor de natuur en alles wat de natuur voortbrengt, leidde tot hun eerste gezamenlijke boek: Oogst!

Leveringsmaanden: het gehele jaar

812355.1  176 pagina's    €  19,95 
bestel
812110-holzer-permacultuur
812116-volle-oogst
812137-groenten
812343-wildpluk-compendium
812348-inmaken-fermenteren
812355-oogst-lekker-gezond-van-eigen-bodem

Artikelnr Naam Prijs
812110.1 Holzer's Permacultuur, 300 pagina's
€ 22,50
812116 Volle Oogst, 176 pagina's
€ 19,95
812137.1 Groenten, 512 pagina's
€ 42,50
812343.1 Wildpluk Compendium, 518 pagina's
niet leverbaar
812348.1 Inmaken & Fermenteren, 128 pagina's
€ 22,95
812355.1 Oogst! Lekker en gezond van eigen bodem, 176 pagina's
€ 19,95

Hulp bij Tuinieren - Boeken

Ons sortiment boeken is een kritische keus uit (niet altijd gemakkelijk te krijgen) boeiende titels, door ons gelezen en werkelijk waardevol!

 filter op
per pagina
  
Er zijn 6 artikelen met filter Mari in deze categorie.

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl

OKÉ-zaden
Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.