060405-chayote-smoothy
meer info
 
060405-chayote-smoothy

Chayote 'Smoothy'

Sechium edule
(Engels: Chayote, Vegetable Pear)
Een vreemde eend in de zaden-bijt vormt dit familielid van de komkommers (Cucurbitaceae)! Ik introduceer de term “naaktkiemer”, want dit fantastische zaad kiemt in de loop van de winter gewoon uit zijn eigen vrucht, dit is dan ook de enige kiemmethode! Bewaar deze prachtige, vrijwel gladde vrucht dus op een lichte, niet te warme plaats. In de warmte mag ook, maar dan moeten de scheuten af en toe gesnoeid worden. Vanaf februari-maart is het beter om de groeiende vruchten in potten te planten: geheel onder de grond of op zijn kant, zo dat de uitloper in elk geval net onder de grond is geplant. Water naar behoefte, aarde droog = water geven. Bij mooi weer af en toe met de plant naar buiten is gunstig voor een stevige groei. Uiteindelijk moet de plant (na de vorstperiode dus ongeveer in mei) lekker in de zon naar buiten en uitgeplant worden in de vollegrond. Deze zal aan de klimmende of kruipende ranken in zomer en herfst een goede oogst geven. Er bestaan ook Chayotes met een gestekelde schil, deze zijn minstens zo smakelijk en geven ook een goede oogst in ons klimaat, maar de stekels (die bij rustig gebruik niet prikken) zijn wat lastiger. Over de bereiding van deze Midden-Amerikaanse vrucht vind je veel ideeën op internet. Opvallend is, dat de zachte structuur behouden blijft, je bakt of kookt ze dus niet tot moes. Vergelijk de smaak met die van een sappige aardappel, je kan er dus mee koken, bakken, maar ze kunnen ook rauw gegeten worden met een beetje citroen en wat zeezout...! De gehele plant is overigens eetbaar: bloemen, bladeren, groeischeuten en wortelknollen. De plant vormt mannelijke (10-30 bij elkaar) en vrouwelijke (solitaire) bloemen aan 1 plant, eenslachtig en eenhuizig dus.

BIJ FORSE GROEI WORDEN DE VRUCHTEN DOOR ONS AL OPGEPOT, ZE ZIJN DAN € 1,00 DUURDER.

Leveringsmaanden: november t/m april

060405.1  1 zaadvrucht    €  4,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
346600-jing-jie
meer info
 
346600-jing-jie

Jing Jie

Schizonepeta tenuifolia
Een beroemd geneeskrachtig kruid in de Aziatische geneeskunst. Het immuunsysteem zou versterkt worden en in dat verband helpen tegen verkoudheid, ontstekingen en allergie. Deze eenjarige plant wordt 60-100 cm hoog en wordt geoogst en gedroogd als deze in volle bloei is. De plant is fraai met het zeer fijngenerfde blad en de lilablauwe bloeistaartjes. Ondanks massale toepassing van dit kruid is voorzichtigheid geboden en nemen we geen verantwoordelijkheid voor effecten of resultaten.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

346600  ruim 3000 zaden (1 g)   €  1,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
355600-neemboom
meer info
 
355600-neemboom

Neemboom

Antelaea azadirachta
(Engels: Neem Tree)
Van oorsprong komt deze groenblijvende boomsoort uit India en Sri Lanka, maar tegenwoordig vinden we de boom in de gehele tropen. Bij ons is het een kuip- of kamerplant, die zeer goed in een (flinke) pot te houden is. In Azië wordt de plant vanwege de vele medicinale toepassingen als "wonderboom" of "dorpsapotheek" gezien. De takken van de Neemboom worden door honderden miljoenen mensen als natuurlijke tandenborstel gebruikt! Als insektenverdrijver heeft de Neemboom grote waarde tegen malaria. Meer informatie over deze zeer veelzijdige plant op internet.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

355600  15 zaden   €  2,95   
355600.1  300 zaden   €  25,00   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
394220-purgeernoot
meer info
 
394220-purgeernoot

Purgeernoot

Jatropha curcas
Wie in de (sub)tropen loopt en deze plant onderweg tegenkomt moet niet denken een eetbare noot aan te treffen en dus een handjevol op te eten (echt gebeurd met mijn collega). Het gevolg is een enorme purgeersessie, plat gezegd: je gaat zwaar aan de schijterij.
In feite is dit een giftige struik die behoort tot de familie van de wolfsmelkachtigen (Euphorbiaceae). De zaden van de plant leveren jatropha-olie, die als biobrandstof gebruikt kan worden. De struik wordt in de vollegrond 5-8 m hoog en heeft vrij groot, klimopvormig blad. De vruchten van de plant heeft zaden die 20-40% olie kan bevatten, geschikt voor de productie van biodiesel.
Vol verwachting werden er plantages met deze plant aangelegd. De plant kan tegen droge grond en leek daardoor niet direct een concurrent van voedselaanplant. De lage olieprijzen heeft echter veel investeringen de grond ingeboord en veel plantages staan nu op het punt failliet te geraken. Daar komt bij dat de opbrengst op arme grond tegenvalt, dus er moet wel degelijk geïrrigeerd en bemest worden.
De plant werd in het verleden voor medicinale toepassingen gebruikt. De Nederlandse naam is afgeleid van purgeren, wat een synoniem is van laxeren. Vroeger werd van de plant een laxeermiddel gemaakt, maar door de hoge giftigheid wordt dat nu niet meer gedaan.
De plant kan ook worden gebruikt om vis mee te vergiftigen. Het gif zit in de wortels, vooral verse kleine wortels werken goed. Het gif is dan ongevaarlijk voor de mens, dus vissen die hiermee gevangen worden, zijn eetbaar.
Er zal vast in de komende tijd een nuttige toepassing gevonden worden voor deze boeiende plant. Voorlopig verkopen we deze zaden vooral om ermee kennis te maken! Kweek de plant in een pot, want vorst verdraagt deze niet, maar je kan deze wel koel overwinteren.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

394220  20 zaden   €  3,95 
bestel
405470-aardappels-saskia
meer info
 
405470-aardappels-saskia

Aardappels 'Saskia'

Solanum tuberosum
ECO GETEELDE AARDAPPELS. Een vroeg oogstbaar ras uit 1946, kruising tussen Rode Eersteling x Herald, een Fries ras dat lang populair was en nu weer voor hobbyisten beschikbaar is! De ovaalronde, gladde knollen hebben lichtgeel knolvlees en zijn iets bloemig. Jong geoogst is dit vroege ras op zijn best, na enige bewaring komt de bakkwaliteit goed uit de verf. Dit ras is goed droogtebestendig en laat zich uitstekend vervroegen in de kas. Door de vroege oogst is Phytophthora (de beruchte aardappelziekte) nauwelijks aan de orde.
VROEG BIOLOGISCH RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

Leveringsmaanden: december t/m juni

405470.1  15 knollen    €  3,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
406525-aardappels-rouge-des-flandres-rode-van-vlaanderen
meer info
 
406525-aardappels-rouge-des-flandres-rode-van-vlaanderen

Aardappels 'Rouge des Flandres' / 'Rode van Vlaanderen'

Solanum tuberosum
ECO GETEELDE AARDAPPELS. De langwerpige rode knollen hebben een fraaie rode inwendige kleur met een crèmekleurige rand net onder de schil. Verrassend voor een rode purée, rode chips, rode patat etc. Geef de planten de ruimte om ziekten te voorkomen.
MIDDENVROEG BIOLOGISCH RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een middenvroeg ras betekent dat deze vanaf augustus oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De middenvroege rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

Leveringsmaanden: november t/m juni

MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
408780-aardappels-all-blue-blue-marker-fenton-blue-river-john-blue
meer info
 
408780-aardappels-all-blue-blue-marker-fenton-blue-river-john-blue

Aardappels 'All Blue' / 'Blue Marker', 'Fenton Blue', 'River John Blue'

Solanum tuberosum
ECO GETEELDE AARDAPPELS. Een prachtig oud ras uit het begin van de 20e eeuw met diepblauwe schil en paars geaderd knolvlees. De knollen zijn langwerpig met diepe ogen, kenmerkend voor een historisch ras. De smaak is uitstekend en toegankelijk, waardoor de aardappel zowel kan worden gebakken, gekookt of gepureerd. De planten hebben een zekere weerstand tegen aardappelziekte. Teel ze op een verhoogd plantenbed, ze kunnen goed tegen droogte, maar te natte voeten worden niet verdagen. De groei is een genot: blauwe bloesems en blauw-groen geaderde stengels aan vrij groot groeiende planten.
ZWART- OF PAARSSCHILLIG BIOLOGISCH RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Zwarte aardappels vormen een onbekende groep in ons sortiment. De schil is dieppaars tot bijna zwart en het knolvlees is paars, gewolkt of wit. Om het verrassende effect van de kleur te behouden bevelen we aan om de knollen niet te schillen maar te wassen voor het koken. Planten vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

Leveringsmaanden: december t/m juni

408780.1  15 knollen    €  3,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
408805-aardappels-black-princess
meer info
 
408805-aardappels-black-princess

Aardappels 'Black Princess'

Solanum tuberosum
ECO GETEELDE AARDAPPELS. Een oud ras dat misschien in Engeland op naam is gebracht. De langwerpige vorm, zwartpaarse schil en paars-wit gewolkte knolvlees hebben alle eigenschappen van een oorspronkelijke oerpieper! De oogst is middentijds tot laat en de aromatische, nootachtige smaak krijgt hoge waardering.
ZWART- OF PAARSSCHILLIG BIOLOGISCH RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Zwarte aardappels vormen een onbekende groep in ons sortiment. De schil is dieppaars tot bijna zwart en het knolvlees is paars, gewolkt of wit. Om het verrassende effect van de kleur te behouden bevelen we aan om de knollen niet te schillen maar te wassen voor het koken. Planten vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

Leveringsmaanden: december t/m juni

408805.1  15 knollen    €  3,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
409035-aardappels-skagit-valley-gold
meer info
 
409035-aardappels-skagit-valley-gold

Aardappels 'Skagit Valley Gold'

Solanum phureja
Dit ras staat zeer dicht bij de wilde aardappel! De prachtige lichtgele kleur van het knolvlees verraad het zeer hoge caroteengehalte (16x meer dan ‘Yukon Gold’) Ze koken in korte tijd gaar en belonen de kweker met een heerlijke, unieke smaak! Dit ras is zeer ziekteresisitent.
ZELDZAAM RAS VOOR FIJNPROEVERS
Planten vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

Leveringsmaanden: november t/m juni

409035  10 knollen    €  3,95   
409035.1  1kg    €  7,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 
678220-koeienweide-raai-toppers-field-star
meer info
 
678220-koeienweide-raai-toppers-field-star

Koeienweide Raai-toppers 'Field Star'

KOEIENWEIDE RAAI-TOPPERS
(Engels: Cow Grass)
Het beste gras voor koeien is Engels Raaigras. Dit mengsel bevat 4 toprassen van deze grassoort, zeer voedzaam en begraasbaar van lente tot herfst. De rassen hebben een stevige beworteling om tegen het trekkende grazen van koeien bestand te zijn.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

678220.1  1 kg voor 100 m²    €  12,50 
bestel
678220.2  15 kg voor 1500 m²    €  125,00 
bestel
060405-chayote-smoothy
346600-jing-jie
355600-neemboom
394220-purgeernoot
405470-aardappels-saskia
406525-aardappels-rouge-des-flandres-rode-van-vlaanderen
408780-aardappels-all-blue-blue-marker-fenton-blue-river-john-blue
408805-aardappels-black-princess
409035-aardappels-skagit-valley-gold
678220-koeienweide-raai-toppers-field-star

Artikelnr Naam Prijs
060405.1 CHAYOTE 'Smoothy', 1 zaadvrucht
niet leverbaar
346600 JING JIE, ruim 3000 zaden (1 g)
niet leverbaar
355600 NEEMBOOM, 15 zaden
niet leverbaar
355600.1 NEEMBOOM, 300 zaden
niet leverbaar
394220 PURGEERNOOT, 20 zaden
€ 3,95
405470.1 AARDAPPELS 'Saskia', 15 knollen
niet leverbaar
408780.1 AARDAPPELS 'All Blue' / 'Blue Marker', 'Fenton Blue', 'River John Blue', 15 knollen
niet leverbaar
408805.1 AARDAPPELS 'Black Princess', 15 knollen
niet leverbaar
409035 AARDAPPELS 'Skagit Valley Gold', 10 knollen
niet leverbaar
409035.1 AARDAPPELS 'Skagit Valley Gold', 1kg
niet leverbaar
678220.1 Koeienweide Raai-toppers 'Field Star', 1 kg voor 100 m²
€ 12,50
678220.2 Koeienweide Raai-toppers 'Field Star', 15 kg voor 1500 m²
€ 125,00

Nieuwe introducties november 2016

 filter op
per pagina
pagina van 3    
Op nieuwe introducties 2016 11 zijn 21 artikelen gevonden.
pagina 1 van 3    

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl

OKÉ-zaden
Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.