Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

394220 PURGEERNOOT

ook wel genoemd: SCHIJTNOOT
(Jatropha curcas)

  images vergroot afbeeldingen
 
Wie in de (sub)tropen loopt en deze plant onderweg tegenkomt moet niet denken een eetbare noot aan te treffen en dus een handjevol op te eten (echt gebeurd met mijn collega). Het gevolg is een enorme purgeersessie, plat gezegd: je gaat zwaar aan de schijterij.
In feite is dit een giftige struik die behoort tot de familie van de wolfsmelkachtigen (Euphorbiaceae). De zaden van de plant leveren jatropha-olie, die als biobrandstof gebruikt kan worden. De struik wordt in de vollegrond 5-8 m hoog en heeft vrij groot, klimopvormig blad. De vruchten van de plant heeft zaden die 20-40% olie kan bevatten, geschikt voor de productie van biodiesel.
Vol verwachting werden er plantages met deze plant aangelegd. De plant kan tegen droge grond en leek daardoor niet direct een concurrent van voedselaanplant. De lage olieprijzen heeft echter veel investeringen de grond ingeboord en veel plantages staan nu op het punt failliet te geraken. Daar komt bij dat de opbrengst op arme grond tegenvalt, dus er moet wel degelijk geïrrigeerd en bemest worden.
De plant werd in het verleden voor medicinale toepassingen gebruikt. De Nederlandse naam is afgeleid van purgeren, wat een synoniem is van laxeren. Vroeger werd van de plant een laxeermiddel gemaakt, maar door de hoge giftigheid wordt dat nu niet meer gedaan.
De plant kan ook worden gebruikt om vis mee te vergiftigen. Het gif zit in de wortels, vooral verse kleine wortels werken goed. Het gif is dan ongevaarlijk voor de mens, dus vissen die hiermee gevangen worden, zijn eetbaar.
Er zal vast in de komende tijd een nuttige toepassing gevonden worden voor deze boeiende plant. Voorlopig verkopen we deze zaden vooral om ermee kennis te maken! Kweek de plant in een pot, want vorst verdraagt deze niet, maar je kan deze wel koel overwinteren.

Zaaimethode

Zaaien: jaarrond, de plant kiemt warm en groeit compact onder zeer lichte omstandigheden. Van mei-oktober kunnen de planten naar buiten.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Nuttige Planten > Bemestingsplanten of Groenbemesters
Inloggen om als favoriet toe te voegen

394220  20 zaden   3,95 
bestel