Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

832480 PANDAN OF SCHROEFPALM

(Pandanus amaryllifolius)

  images vergroot afbeeldingen
 
DOOR DE KOUGEVOELIGHEID VAN DEZE PLANTEN MOETEN WE SOMS WACHTEN OP EEN GESCHIKT VERZENDMOMENT EN IS COMBINATIE IN 1 ORDER NIET ALTIJD MOGELIJK.
De Pandanus amaryllifolius of kortweg pandan is een tropische plant die uiteindelijk uitgroeit tot een op een palm lijkende boom, vandaar de naam schroefpalm. De plant is in het wild zeldzaam, maar wordt veel gecultiveerd als smaakmaker voor Zuidoost-Aziatische gerechten. Omdat ze zelden bloeit wordt ze doorgaans door stekken vermenigvuldigd.

Gebruik in gerechten
De bladeren worden, vers of gedroogd, vooral veel gebruikt bij de bereiding van Thaise en Indonesische rijst- en curryschotels en geven een wat nootachtige smaak. Om de smaak over te brengen worden de bladeren soms mee gekookt (gebundeld, zodat ze makkelijk weer verwijderd kunnen worden) of bijvoorbeeld eerst geweekt in kokosmelk die dan later aan het gerecht wordt toegevoegd. Ook kunnen de bladeren tot een mandje verwerkt worden waarin de rijst vervolgens gekookt of gestoomd wordt. In een Thais kipgerecht wordt de kip in de bladeren gewikkeld en dan gegaard.
Een ander bekend gerecht met pandansmaak is pandancake - een zeer luchtige sponscake die origineel zijn lichtgroene kleur ontleent aan het chlorofyl uit het sap van de gebruikte verse pandanbladeren, maar tegenwoordig met kleurstof meestal extra groen wordt gemaakt - mede omdat in plaats van verse bladeren vaak kleurloos pandanextract gebruikt wordt.

Andere toepassingen
Er worden allerlei positieve eigenschappen aan de plant toegeschreven, zoals een helende werking tegen allerlei tropische ongerieven, anti-virale werking, anti-allergeen, ontsteking remmend enzovoorts, waardoor de plant ook toepassing vind als grondstof voor medicinale middelen en soms ook een religieuze betekenis heeft.
In Oceaniƫ wordt de plant, samen met andere varianten, veel breder gebruikt dan alleen in de keuken en worden ook andere delen dan de bladeren gebruikt als bouwmateriaal voor woningen, grondstof voor kleren en textiel of decoraties en worden er werktuigen voor de visserij van gemaakt. (Bron -grotendeels- : Wikipedia)

Verzorging
De planten zijn niet winterhard en moeten vanaf september in huis als kamerplant dienen, niet onder de 15grC en goed in het licht. Van eind mei-begin september mogen de planten buiten staan op een halfschaduw plekje.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Eetbare planten > Rest eetbare planten
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

832480.1  1 plant    5,95 
bestel
832480.2  1 flinke plant    9,95 
bestel