Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

832150 MUSKAATBOOM

ook wel genoemd: NOOTMUSKAATBOOM (Engels: Nutmeg Tree)
(Myristica fragrans)

  images vergroot afbeeldingen
 
Dit is de boom waar het bekende specerij nootmuskaat aan groeit. Ze groeit in regenrijke tropische kustgebieden en doet het bij ons als kamerplant, die ‘s zomers naar buiten mag. De muskaatnoot is ovaal van vorm, ± 2½ cm lang en zeer hard: in de keuken wordt de muskaatnoot daarom alleen in geraspte vorm (nootmuskaat) gebruikt. Het woord nootmuskaat is een verbastering van het Latijnse "nuces moschatae", dat "naar muskus ruikende noten" betekent. Nootmuskaat wordt in de traditionele Nederlandse keuken gebruikt bij gekookte groenten (sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges). Men past het ook toe in aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas. Door de sterke smaak is een kleine hoeveelheid al voldoende.
De muskaatnoot is eigenlijk de gedroogde pit van een vlezige, okergele, abrikoosachtige vrucht. De pit wordt door een harde bast omgeven: na het drogen in de zon barst de bast en komt de muskaatnoot met de zaadrok vrij. De zaadmantel (zaadrok), die om de muskaatnoot heen zit, wordt ook gedroogd en wordt onder de naam foelie eveneens in de keuken gebruikt. Na het drogen van de vrucht en de noten wordt de muskaatnoot bepoederd met kalk. Dit dient om aantasting door insecten te voorkomen. De productiecentra voor nootmuskaat zijn Indonesië, Grenada, India en Sri Lanka.
Geschiedenis.
Nootmuskaat wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt in Europese keukens. In die tijd werden muskaatnoten vooral door de Nederlanders (VOC) en door Portugezen verhandeld. In de 17e eeuw verkreeg de VOC zelfs het monopolie op deze specerijenhandel. In 1621 begon Jan Pieterszoon Coen met de zogenaamde 'extirpatie' van de Banda-eilanden, die - tegen het verbod van de VOC in - muskaatnoten bleven verkopen aan Portugezen en Britten. Deze eilanden vormden destijds de enige plaats ter wereld waar deze gezochte specerij voorkwam. Wie Banda bezat, had het monopolie. De gouverneur-generaal Coen arriveerde in 1621 op de eilanden met 2.000 man, waarna hij de gehele bevolking van het eiland liet uitmoorden om het geheim van de muskaatnootteelt veilig te stellen.
Werking
In een lage (dus normale) dosis geeft nootmuskaat geen merkbare psychische of neurologische effecten. Bovenmatig gebruik van nootmuskaat kan zeker hallucinaties en zelfs vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.
(Bron: Wikipedia -ingekort-)

Leveringsmaanden

mei t/m september

Eetbare planten > Hallucinogene Planten
Inloggen om als favoriet toe te voegen

MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.