831890 MIERIKSWORTEL

(Engels: Horseradish)
(Armoracia rusticana, synoniem: Cochlearia armoracia)

  images vergroot afbeeldingen
 
Mierikswortel wordt veel geteeld vanwege zijn pikante wortel (scherp als mosterd). Deze wordt meestal geraspt en in combinatie met olie en azijn of met room als saus gebruikt bij rundvlees, gerookte vis of asperges. Wat niet veel mensen beseffen: het jonge blad (eventueel onder de bleekpot) is heerlijk door de sla en het oudere blad in de wok. Heel gemakkelijk te telen, in de zon, tijdens de rustperiode (tot eind maart) worden de planten gescheurd en op 50 cm afstand uitgeplant. De plant is steriel, maakt dus geen zaad, maar bloeit wel sierlijk met trosjes spierwitte bloemen.

Recepten

Mierikswortelsaus Mierikswortel kan in de herfst geoogst worden. Graaf de wortels uit, en zet de bovenste 2 centimeter van de wortel, samen met 2 centimeter blad, opnieuw in de grond, zodat je volgend jaar weer een plant hebt. Schrap de schil van de wortel (gaat heel makkelijk met een mesje), en rasp de wortel fijn. Doe dit met het raam wijd open of (beter nog) buiten, want de stoffen die vrijkomen doen een zware aanslag op je luchtwegen en ogen! Schenk even wat pekelwater over de geraspte wortel ( bijvoorbeeld 1 eetlepel zout op ½ liter water), en laat dit enkele minuten staan. Dan afgieten, de rasp in schone potten doen, en hier kokend hete azijn opgieten. Deze mierikswortelrasp kun je verwerken in een saus door naar smaak deze rasp toe te voegen aan half lobbig geklopte room met wat honing en een beetje zout. Lekker bij bietensalade met appel en walnoten! Bron: Nieuwsbrief Laurette van Slobbe, www.florae.nl

Leveringsmaanden

april t/m september

Eetbare planten > Rest eetbare planten
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

831890.1  1 plant    3,95 
bestel