329885 ZIJDEZALIGHEID 'Gay Butterfly'

ook wel genoemd: KNOLZIJDEPLANT, PLEURISWORTEL (Engels: Pleurisy Root, Butterfly milkweed, Rolfs' milkweed, Indian Paintbrush)
(Asclepias tuberosa)

  images vergroot afbeeldingen
 
Een zeer veelzijdige plant, alle delen van de plant zijn (met mate) eetbaar. Bijen, vlinders en veel andere nuttige insecten zijn dol op de fraaie bloemen.
De jonge bladscheuten (roerbakken) smaken als asperges, de toppen van de oudere scheuten eet je (kort gestoofd) als spinazie, de bloemknoppen en jonge vruchtjes van 3-4 cm (kort gekookt of in de wok) zijn heerlijk knapperig. De bloemen kan je koken tot een heerlijke siroop. Tijdens hete dagen hoopt zich in de bloemen zoveel nectar op, dat het kristalliseert en als mini-snoepjes kan worden gegeten.
De genezende werking van de plant is al eeuwen bekend bij de Native Americans, bekend is het wortelextract, dat door deskundigen wordt aangewend tegen pleuritis, maar je vindt nog veel meer toepassingen op internet!
De stengels van de afrijpende plant is een populaire vezelleverancier, het pluis in de rijpe vruchten is zacht als zijde en wordt gebruikt als vulling in kussens, vezel vor kleding en... als filter voor olievervuiling in de zee. Er zijn nog veel meer toepassingen, zie bijvoorbeeld de site van pfaf.org
Tenslotte (last-but-not-least) is dit een behoorlijk winterharde, rijk bloeiende, zeer sierlijke plant in de tuin. Onze kweker laat ieder jaar van de mooiste kleuren en de beste takken de bloemen laten staan om er zaad van te plukken. Zo ben je verzekerd van de kleuren oranje, rood en geel. In de winter willen de planten niet nat staan, zorg dus voor goede afwatering. De bloeitijd is in juni-augustus op een hoogte van 70 cm.

Zaaimethode

Zaaien: in september-maart buiten op een zaaibedje zaaien, na de kou gaan ze kiemen. Van april-augustus zaaien kan ook, dan de zaden eerst een nachtje in water weken, vervolgens mengen met vochtige Perlite of Vermiculite, dit mengsel 2-4 weken in de koelkast zetten en vervolgens uitzaaien in potjes of op een zaaibed buiten.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Rest Groenten A - Z
Inloggen om als favoriet toe te voegen

329885  ± 400 zaden (2 g)   2,95 
bestel