Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

195850 MARAMABONEN

(Engels: Gemsbok Bean, Marama Bean)
(Tylosema esculentum)

  images vergroot afbeeldingen
 
Deze (van oorsprong Zuid-Afrikaanse) woestijnplant kan op een verhoogd bed of op zandgrond als meerjarige plant worden geteeld, vorst wordt goed verdragen. In ons klimaat blijft de ondergrondse knol overwinteren en vanaf het 2e jaar is de groei flink en wonderbaarlijk fraai! Lange kruipende stengels met elke 3-5 cm één paar ronde, zilvergroene, dikke blaadjes met af en toe fraaie, gele bloemetjes als een soort mini-canna.
Voor een nauwelijks veredelde cultuurplant is de voedingswaarde van deze plant bijzonder hoog: de knollen hebben een 3-9 maal hoger eiwitgehalte dan cassave en de zaden zijn even voedzaam als de moderne sojabonen... Veel potentie als voedingsgewas dus!
Jonge knollen zijn eetbaar, daarna worden ze te vezelig, doorgegroeid is in Botswana eens een knol van bijna 300 kg gevonden! In de peulen ontstaan 1-2 grote zaden. In de Kalahari woestijn is deze plant een belangrijke voedingsbron. Van de zaden kan meel of melk worden gemaakt, uiteraard zijn ze ook gewoon te koken. In Afrika wordt het blad gegeten door vee of wilde grazers, zoals de Gemsbok.

Zaaimethode

Zaaien: maart-juni in potjes bij een temperatuur van 20-30̊C. Uitplanten als het buiten warm genoeg is. De plant kan kruipen of klimmen.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Rest Groenten A - Z
Inloggen om als favoriet toe te voegen

195850  4 zaden   4,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.