Ons Corona-beleid

  • De meeste mailtjes kunnen we beantwoorden
  • We zijn weer open voor winkelbezoek
  • Levertijd ongeveer 3-6 weken, spoedorders op verzoek mogelijk

UITLEG


KOOL
163395 MERGKOOL 'Astera'

(Engels: Fodder Kale, Marrowstem Kale, Tree Collard)
(Brassica oleracea Acephala Group var. Longata, synoniem: Brassica oleracea Acephala Group var. Arborescens)

  images vergroot afbeelding
 

Mergkool is een groepsnaam voor aan boerenkool verwante soorten (in het Engels “Kale” genoemd), die een stevige stengel hebben. De oorsprong in Europa ligt in de Romeinse tijd. Toen al gebruikte mens en dier deze vruchtbare kool. Het blad of de jonge scheuten (voorlopers van het spruitje) worden geplukt en de voedzame stengels werden/worden door het vee gegeten. De groei is meestal snel en de planten blijven goed de winter over. Hierdoor ontstaat een kool op een stam, ook wel boomkool of Tree Collard genoemd. Snoei de bloei weg voor een goede conditie en jarenlang koolplezier!

Voor de stamppot en als groenbemesting... Rond 1930 is deze kool populair geworden en tijdens de 2e wereldoorlog omarmd als een gemakkelijk groeiend hoofd- of stoppelgewas (uitzaaien tussen de stoppels van het hoofdgewas als nagewas). Destijds (en nog steeds toepasbaar) werd Mergkool gezaaid na aardappelen, erwten of graan. Er wordt door boeren met de precisiezaaimachine gezaaid, maar voorzaaien en uitplanten geeft meer rendement. De planten geven enorm veel blad en forse stengels, die allereerst voor vee een welkome aanvulling van het voer is. Probeer eens een stamppotje te komen van de (jonge) bladeren, helemaal niet verkeerd!

Zaaimethode

Zaaien: april-juli, uitplanten op 50-60 cm (ruimer mag ook), oogstbaar vanaf september.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Gelijke producten

Dit product kent meer toepassingen en komt daarom in verschillende groepen van onze website voor. Dit product is ook te vinden als
393600 MERGKOOL 'Astera'

Groenten en Fruit > Koolsoorten
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Deels in grootverpakking

163395  10 g   1,95 
bestel
163395.1  100 g   5,95 
bestel
163395.2  1 kg    29,95 
bestel