Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

132150 KOMKOMMERFAMILIE Toverkomkommer

ook wel genoemd: SPRINGKOMKOMMER, SPUITKOMKOMMER OF EZELSKOMKOMMER (Engels: Cucumber)
(Ecballium elaterium, synoniem: Momordica elaterium)

  images vergroot afbeeldingen
 

ALGEMENE INTRODUCTIE KOMKOMMERS:
Komkommers, die lange ranken krijgen mogen regelmatig gesnoeid worden. Bij buitenteelt is (afhankelijk van het ras) een redelijke zomer nodig en in de kas groeien alle rassen. Soms is het raadzaam de plant naar buiten te laten groeien, als vruchtzetting uitblijft! Komkommers worden meestal onrijp geoogst, behalve als de schil juist extra fraai wordt bij rijping. Onrijpe vruchten worden gesneden en rauw in salades verwerkt, rijpe vruchten kunnen zoals een meloen worden leeggelepeld. Veel kleine komkommerachtigen of (extreem) jong geoogste vruchten worden als augurkje (gezuurd) of als gezond snoepje (snack) bij een drankje of etentje gegeten. Let op de individuele beschrijving van onze soorten en rassen, enkele zijn alleen voor de sier en NIET eetbaar!

Kleine, voor decoratie te gebruiken groene komkommerachtige vruchtjes. Kleurt als een toverbal bij rijping naar oranjegeel en pas op: in het laatste rijpheidsstadium barst de vrucht open en schiet zijn zaden meters ver. Als het vruchtje onrijp van het steeltje gebroken wordt, spuit het platenvocht meters uit het vruchtje! Grappig om iemand te laten schrikken...
Informatie van Wikipedia: De planten groeien in het wild in Zuid-Europa langs de mediterrane kust en in West en Centraal-Azië. De kruipende plant kan tot 60 cm hoog worden en groeit in wegbermen, akkerland en spoorwegbermen. Het dikke blad is grofgetand en aan de onderzijde wit behaard. De Springkomkommer is eenhuizig. De gele bloemen zijn klokvormig en eenslachtig. De Springkomkommer heeft een opmerkelijke manier van voortplanten (autochorie genoemd), hij maakt een stof aan die water aantrekt. Zo komt hij onder veel spanning te staan tot zo'n 6 bar. Zodra iets de vrucht aanraakt, breekt de vruchtsteel af en valt de vrucht van de plant, terwijl tegelijkertijd een opening op de afbreekplaats ontstaat en net als bij een champagnefles de inhoud wegspuit en met tachtig pitten ingebed in slijmerig, groen, vloeibaar vruchtvlees. De springkomkommer wordt in de Bijbel kolokwint genoemd. Hij komt onder andere voor in 2 Koningen 4:38-41, waar Elisa de giftige vruchten met meel eetbaar maakt. Elders wordt de plant ter versiering gebruikt. Hij geldt dan ook als een bijbelse plant en wordt daarom in Nederland wel aangeplant in kerktuinen. Let op: de vruchtjes zijn niet eetbaar!

Zaaimethode

Zaaien: binnen vanaf eind maart - eind mei. De meeste rassen groeien goed buiten (zie de rasbeschrijving), in de kas is het succes en de oogst groter. Uitplanten: in de kas vanaf eind april, buiten vanaf eind mei. Niet alleen op de datum, maar vooral op het weer letten!

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Komkommers (Sier en Eetbaar)
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Zichtbaar na inloggen

132150  ± 25 zaden   1,95 
bestel
132150.1  1000 zaden   25,00