|
|
ALGEMENE INTRODUCTIE KOMKOMMERS:
Komkommers, die lange ranken krijgen mogen regelmatig gesnoeid worden. Bij buitenteelt is (afhankelijk van het ras) een redelijke zomer nodig en in de kas groeien alle rassen. Soms is het raadzaam de plant naar buiten te laten groeien, als vruchtzetting uitblijft! Komkommers worden meestal onrijp geoogst, behalve als de schil juist extra fraai wordt bij rijping. Onrijpe vruchten worden gesneden en rauw in salades verwerkt, rijpe vruchten kunnen zoals een meloen worden leeggelepeld. Veel kleine komkommerachtigen of (extreem) jong geoogste vruchten worden als augurkje (gezuurd) of als gezond snoepje (snack) bij een drankje of etentje gegeten. Let op de individuele beschrijving van onze soorten en rassen, enkele zijn alleen voor de sier en NIET eetbaar!
Eigenlijk valt deze leuke siervrucht onder de pompoenachtigen, maar de geur is onmiskenbaar van komkommer. Eivormig, maar dan een flinke slag groter, donkergroen met enkele subtiele, lichtgroene streepjes. De schil is keihard en daardoor zijn de vruchten zeer lang houdbaar! Niet eetbaar (wrang in de mond) maar een sieraad in bloemwerk of herfst- en winterschikking.
ZaaimethodeZaaien: binnen vanaf eind maart - eind mei. De meeste rassen groeien goed buiten (zie de rasbeschrijving), in de kas is het succes en de oogst groter. Uitplanten: in de kas vanaf eind april, buiten vanaf eind mei. Niet alleen op de datum, maar vooral op het weer letten!
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|