Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

122080 KARDOEN 'Porto Spineless'

(Engels: Cardoon)
(Cynara cardunculus)

  images vergroot afbeeldingen
 

Kardoen is een distelachtig familielid van de artisjok. Je eet de vlezige bladsteel, die een paar weken voor de oogst omwikkeld wordt met zwart folie om ze te bleken. Er zijn ook andere bleekmethoden. De bloem is een sieraad voor tuin en vaas en wordt daarvoor dus vaak geteeld. We bespeuren echter steeds meer serieuze eters en we verzamelden diverse rassen ter vergelijking. De bloei is per ras ook iets afwijkend van elkaar.

De bloemhoofden van deze decoratieve plant worden wekenlang getooid met azuurblauwe tot violetroze straalbloemen. De houdbaarheid op de vaas is spraakmakend! Hoogte 160 cm, bloeit het eerste jaar vanaf augustus, bij zachte winters blijft de plant over en bloeit dan al in juli. Na de bloei zien we de fantastische afrijping, die vogels en muisjes dankbaar leegeten. De gebleekte bladnerf wordt gegeten. De stekelloze eigenschap wordt hierbij zeer gewaardeerd!
In Nederland is de nerf meestal malser dan in Italiƫ en de kooktijd dus aanmerkelijk minder. De bereiding is dan als volgt: de nerf scheiden van het bladmoes. Eventuele geribbelde zijkant en het buitenste velletje verwijderen. Vervolgens in stukjes snijden van ongeveer 1 cm. Zachtjes koken tot ze gaar zijn, dat kan al in 25 minuten. Heerlijk met een kaassausje!

Zaaimethode

Zaaien: februari-mei in potten of zaaibakje, vanaf eind mei uitplanten in de vollegrond.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Gelijke producten

Dit product kent meer toepassingen en komt daarom in verschillende groepen van onze website voor. Dit product is ook te vinden als
515665 Cynara cardunculus 'Porto Spineless'

Groenten en Fruit > Rest Groenten A - Z
Inloggen om als favoriet toe te voegen

122080  ruim 50 zaden (2 g)   1,95 
bestel
122080.1  ruim 1250 zaden (50 g)   15,00 
bestel