Levertijd en Voorraadbeleid
- Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
- Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

122070 KARDOEN 'Gobbo di Nizza' / 'White Giant Full Leaf' / Inerme Foglia Intera'(Engels: Cardoon)(Cynara cardunculus) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Kardoen is een distelachtig familielid van de artisjok. Je eet de vlezige bladsteel, die een paar weken voor de oogst omwikkeld wordt met zwart folie om ze te bleken. Er zijn ook andere bleekmethoden. De bloem is een sieraad voor tuin en vaas en wordt daarvoor dus vaak geteeld. We bespeuren echter steeds meer serieuze eters en we verzamelden diverse rassen ter vergelijking. De bloei is per ras ook iets afwijkend van elkaar. Een beauty met grof blad, grof getand, witte en dikke bladnerf. Uiteraard is dit ras ook veel gebruikt voor de geweldige, sierlijke distelbloemen: 2 m hoog met blauwe pruik. Voor de consumptieteelt is dit een uitstekend ras voor een grote productie!
In Nederland is de nerf meestal malser dan in Italië en de kooktijd dus aanmerkelijk minder. De bereiding is dan als volgt: de nerf scheiden van het bladmoes. Eventuele geribbelde zijkant en het buitenste velletje verwijderen. Vervolgens in stukjes snijden van ongeveer 1 cm. Zachtjes koken tot ze gaar zijn, dat kan al in 25 minuten. Heerlijk met een kaassausje! Over kaas gesproken: wist je dat de bloemen van de kardoen als alternatief stremsel voor kaas wordt gebruikt? In Portugal heb ik er een heerlijk kaasje van gegeten! ZaaimethodeZaaien: maart-mei op een warm plekje voorzaaien en verspenen in potjes. Buiten uitplanten zodra de ergste kou voorbij is. Kardoen kan onze winters overleven mits in niet te natte grond. Leveringsmaandenhet gehele jaar
|



