BONEN
045430 DUIVENBONEN 'Maris Bead'

ook wel genoemd: KLEINE VELDBONEN (Engels: Tic Bean, Field Beans)
(Vicia faba ssp minor minor)

  images vergroot afbeeldingen
 
Duivenbonen zijn oeroude bonen, die al in 6000 v. Chr. werden gegeten (wie weet voor hoelang al). We zouden ze dus gerust Adamsbonen kunnen noemen...! De groente kwam in ons land door de Romeinen en heeft de hele Middeleeuwen op zowel mensen- als dierenmenulijst gestaan. Het Cruydt-Boek van Dodoens (1644) noemt de “Kleyne Boonkens” of “Zeeuwsche Boonkens”. Dit kleinste familielid van de tuinboon is zo groot als bruine bonen en vrij rond van vorm. Deze variëteit is lichtbruin van kleur, er bestaan ook witte, donkerrode, groene en zwarte rassen. De smaak is die van een verfijnde tuinboon, maar door de kleine afmeting is het mondgevoel uniek. Menig moderne tuinboon is jaloers op het aroma! Zaai ze flink vroeg: februari-maart, ze kunnen enkele graden vorst verdragen en kunnen i.v.m. vogelvraat (duiven zijn er gek op) het beste voorgezaaid worden of anders 5 cm diep zaaien. De oogst kan vers (veel werk maar erg lekker) of gedroogd plaatsvinden. In Groningen werd vroeger van deze bonen de originele "Mollebonen" klaargemaakt, tegenwoordig gebruikt men daar de grotere paardebonen of tuinbonen voor.

Zaaimethode

Zaaien: bij zachte winters al in januari, anders februari-maart met een uitloop in april. Voorzaaien en uitplanten verdient voorkeur, houdt jonge planten compact door kou en veel licht. Plant- of zaaiafstand: tussen de rijen 75 cm, in de rij 10 cm. Een zomerzaai vanaf eind juni heeft ook kans van slagen.

Recepten

Een ”molleboon” is een typisch Groningse lekkernij: het is een geroosterde duiven - of paardenboon (soms gebruikt men een fijne tuinboon bij gebrek aan beter). Het roosteren gebeurde op twee manieren. 1) De bonen werden geroosterd of gepoft in een pan, een “Mol” of “Molle” genaamd (tegenwoordig zouden we wok zeggen). 2) De bakker liet de bonen met het brood meebakken in de oven. Dit is te vergelijken met het roosteren van pinda's. Mollebonen hebben een licht zoete smaak. Groningers (van de stad) hebben de bijnaam “Molleboon”, sommige bronnen vermelden dat dit alleen geldt voor Groningers die uitzicht op de Martinitoren hebben. Wie nog meer kan aanvullen (recepten e.d.): hij melde zich op info@vreeken.nl

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Bonen
Inloggen om als favoriet toe te voegen

045430  ± 300 zaden (100 g)   2,95 
bestel