Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

AARDBEIEN

830780 BELGISCHE FRAMBOZENAARDBEI 'Souvenir de Charles Machiroux'

(Fragaria x ananassa)

  images vergroot afbeeldingen
 

Onze collectie aardbeien bestaat voor een deel uit zeldzame oude rassen, die slechts mondjesmaat leverbaar zijn. Het kan dus zijn dat de wachttijd lang is. In juli wordt jaarlijks een nieuwe teelt door onze kweker opgepot, welke in augustus-september wordt geleverd. In april-mei kunnen we een deel van dit sortiment aanvullen. Houdt u wel rekening met portokosten voor eventuele naleveringen?

MINSTENS 1X PER JAAR VOLOP BESCHIKBAAR. (1942) Wat meteen opvalt is de donkerrode kleur, onregelmatige vorm en diepliggende zaden. Deze laatste eigenschap zorgt voor de bijnaam “Frambozenaardbei”. De smaak van deze middenvroege, historische variëteit heeft ook een historische smaak: tikje zoet, tikje wild en zeer aromatisch!
Charles Machiroux (Aywaille, 7 juli 1880 - Luik, 19 maart 1947) woonde te Amay (bij Luik). Hij werd tuinman bij de gravin van Hemricourt van Chateau de Magnery te Engis. Op 19 maart 1910 startte Charles als zelfstandige tuinder te Amay. Door de koude lente van het jaar 1942 bloeiden in zijn tuin ('Les Vignes à Wéhairon') te Amay de late en de vroege aardbeivariëteiten op hetzelfde moment. Er kwam een natuurlijke kruising tot stand tussen de variëteiten 'Ville de Paris' (= 'Merveille de Tihange') x 'Tardive de Leopold'. Van de vruchten werden de zaden bewaard, uitgezaaid en werden de beste planten geselecteerd, waardoor Charles Machiroux een geheel nieuwe aardbeivariëteit creëerde. Na de dood van de kweker werd de aardbei als eerbetoon 'Souvenir de Charles Machiroux' genoemd. Tot op de dag van vandaag wordt dit ras nog geteeld, vooral in de streek van Amay, Tihange, Luik en Vottem maar ook daarbuiten en zelfs in Frankrijk. Het productieve en relatief gezonde en lekkere ras steelt ook nu nog menig liefhebbershart. (Met dank aan de heer R. Machiroux, neef van Charles voor het bewaren van deze waardevolle informatie, bron: les Cimetieres)
Moderne rassen zoals ‘Hapil’ dragen nog graag de eigenschappen van dit oudje! (bnkk)

Leveringsmaanden

augustus t/m september

Eetbare planten > Aardbeien
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

830780.1  1 plant    1,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.