Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

OERROGGE

675720 SECALE multicaule 'Waldstauden'

ook wel genoemd: OERBOS ROGGE, WILDE ROGGE, ST JOHN’S ROGGE, BOHEEMSE STRUIKROGGE, WALDSTAUDENROGGE

  images vergroot afbeeldingen
 
Dit is de oudst bekende voorloper van de hedendaagse rogge. Deze graansoort, die verwant is aan tarwe en gerst, is ongeveer 7000 jaar oud. Oerrogge is op een gegeven moment ontstaan in het Midden-Oosten, van waaruit het zich heeft verbreid naar het Noord-Westen en zeer populair werd wegens haar weerbestendigheid en duurzaamheid. Oerrogge geeft brood en broodjes een donkerder kleur en een enigszins zoete smaak.
Vroeger werd deze rogge ingezaaid op open plaatsen in het bos, vandaar de naam Oerbos Rogge. In andere regio’s wordt het ook aangeduid als St John’s Rogge, omdat deze werd ingezaaid op St. John’s dag (24 juni), in ons huidige zachte klimaat tamelijk laat...
Door de kleinere graankorrels, in vergelijking met traditionele rogge, en een relatief laag rendement (minder dan 50% van het hedendaagse rogge), nam de populariteit van oerrogge snel af. Ondanks de voor de hand liggende voordelen zoals de heerlijke smaak en de vorstbestendigheid, is oerrogge bijna volledig verdwenen.
Oerrogge is onlangs gelukkig met succes herontdekt. Hoewel het merendeel van alle soorten brood en broodjes wordt gemaakt van tarwe (zachte tarwe, spelt, emmer of eenkoren), is rogge na tarwe het meest gebruikte broodgraan. Oerrogge bereikt een hoogte van wel 2 meter en de aren worden normaal gesproken pas na de eerste blootstelling aan vorst gevormd. Een van de grootste voordelen van oerrogge is haar krachtige en verfijnde wortelstructuur, die doordringt in de gehele bodem. De diepgewortelde plant laat daarmee een perfecte bodem achter, bijzonder geschikt voor de latere bebouwing van groenten of zelfs van andere graansoorten.
Oerrogge ontwikkelt een opmerkelijk aroma tijdens het bakproces en de zeer kleine graankorrels geven het product een enigszins zoete smaak. De rogge wordt hoofdzakelijk verwerkt in volkorenmeel en grutten in brood en banketbakkers-waren.
Het proteïnegehalte is hoger dan 10%, (dit is zeer hoog) en is eveneens zeer rijk aan sporenlementen zoals kalium, magnesium, ijzer en zink, en bevat veel vitamine B. Met oerrogge bereide voedingsmiddelen zijn een heerlijk en voedzaam alternatief voor personen met tarwe-intolerantie. (tekst - bewerkt en gecorrigeerd - uit www.waldkorn.com)

Zaaimethode

Zaaien: sept-okt of april tot juni, bij voldoende vocht.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Grassen en Granen
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Deels in grootverpakking

675720  100 g   2,95 
bestel
675720.1  250 g    5,75 
bestel
675720.2  1 kg    17,50 
bestel
675720.3  25 kg    200,00   

 
draai afbeelding 90 graden tegen de klok invorigestart slideshowvolgendedraai afbeelding 90 graden met de klok mee
loading
sluiten
stop slideshowstart slideshow