Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

ZAKDOEKJESBOOM

651650 DAVIDIA involucrata

(Engels: Dove Tree, Handkerchief Tree)

  images vergroot afbeeldingen
 
Deze bijzonder plant, die begint als struikje en later uitgroeit later tot een middengrote boom (10-15 m), is vreemd genoeg nauwelijks bekend, maar als deze bloeit dan staat iedereen verbaasd te bewonderen... In mei bloeit de plant met grote, hangende, spierwitte schutbladeren, tot 30 cm lang: het lijkt net of iemand zijn zakdoekenverzameling erin heeft gehangen!
Omdat dit zeldzaam fraaie boompje nauwelijks aangeboden wordt vonden we dat daar verandering in moest komen...

De zakdoekjesboom geldt in de herkomstgebieden in China inmiddels als zeldzame en bedreigde soort. Klimaatverandering en verlies aan biotoop spelen daarbij een rol.
Tegelijk zijn er steeds meer wetenschappelijke publicaties, dat Davidia waardevolle stoffen bevat, die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Zaaien houdt genetische rijkdom in stand, zaailingen zijn bovendien individuen, dus ook variabel in groeikracht, groeivorm, bladkleur etc.
Nog enkele tips en weetjes op een rijtje:
  • Niet elke grond is geschikt voor Davidia. Schrale, snel uitdrogende zandgrond is ongeschikt, evenals slecht drainerende grond. Ze houden van een goed drainerende, maar vochthoudende, voedzame grond. Een koele, beschaduwde voet wordt gewaardeerd.
  • Jonge Davidia's hebben een hekel aan langdurige zoninstraling en aanhoudende droogte, oudere bomen zijn wat toleranter.
  • Jonge Davidia's zijn de eerste winters vorstgevoelig, na enkele jaren neemt de vorsttolerantie toe.
  • Davidia behoort niet tot de categorie kleine bomen; wie een zakdoekjesboom wil planten moet over voldoende ruimte beschikken, zowel in de breedte als in de hoogte.
  • Davidia kun je niet met snoeien klein houden. Snoei wordt slecht verdragen. Oudere bomen bezitten wel het vermogen vanuit de basis nieuwe scheuten te vormen.
  • Het duurt een aantal jaren, voordat een Davidia tot bloei komt( 10- 15 jaar). De bloei is zo spectaculair, dat het lange wachten rijkelijk wordt beloond.
Voordat je jonge plantjes uitplant staan ze graag beschut, beschermd tegen matige en strenge vorst en schrale oostenwind.

Zaaimethode

Zaaien: jaarrrond. Het grote zaad eerst een aantal weken in vochtig zand op een warm plekje laten zacht worden (af en toe omroeren), dan uitzaaien in de vollegrond. Er moet minstens 1 winter over gaan, de kieming kan lang duren.

Hoogte

10-15m

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Bomen en Struiken
Inloggen om als favoriet toe te voegen

651650  1 (groot) zaad   4,95   
MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 


OKÉ-zaden
“Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.”