Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

PADDENSTOELBROED VOOR STAMMETJES
413000 PLUGGEN - ZOMEROESTERZWAM

(Pleurotus pulmonarius)

  images vergroot afbeelding
 
Dit is de lichtbruine tot bijna witte zomeroesterzwam. De oogst verschijnt met name in de maand augustus. De vlezige zwammen laten zich uitstekend in zijn geheel bakken, en strelen dus behalve de tong ook het oog! U bent verzekerd van een heerlijk oesterzwamgerecht als u de delicatesse oogst wanneer de rand van de hoed zich strekt.

Oesterzwammen groeien het beste op: Berk, Iep, Populier, Wilg en (dikke) Beuk (>20cm); ze groeien redelijk op de Linde en Paardenkastanje.

NA AANKOMST VAN DE PLUGGEN, DEZE METEEN IN DE KOELKAST BEWAREN OM ZE VERS TE HOUDEN!

Teelt

VOORBEREIDINGEN: Stammetjes van minimaal 20 cm dik worden in lengten van ongeveer 50 cm gezaagd. Laat de stammetjes enkele weken "versterven", niet langer om infectie van concurrerende schimmels voor te zijn. Controleer de vochtigheid door het zaagsel samen te knijpen; het zaagsel mag na het samenknijpen niet uiteenvallen. Is het hout te droog, dan gedurende enige dagen besproeien of 24 uur dompelen in water. HET ENTEN: Spiraalsgewijs gaten boren met een diameter van 12 mm en 5 cm diep. Stammen met een diameter tot 30 cm kunnen toe met 8 pluggen, dikkere stammen moeten wat ruimer worden geënt. De broedpluggen strak inslaan. NA HET ENTEN: De stammen kunnen nu op een beschaduwde plaats, liggend worden opgestapeld. Breng op de houtstapel een 15 cm dikke laag organisch materiaal aan (gras, stro of bladeren). Zorg dat deze laag goed vochtig is alvorens de stapel met plastic af te dekken. Prik met een potlood 4 gaten per m² om een goede uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas mogelijk te maken. Controleer zo nu en dan of het hout vochtig genoeg blijft, zoniet: bevochtigen. Na ongeveer 6 maanden moeten de stammen goed doorgroeid zijn. Het witte mycelium (schimmeldraden) moet aan beide uiteinden te zien zijn. Is dit het geval, dan kunnen ze op een zo vochtige en schaduwrijke plaats als mogelijk in de tuin worden gezet. Graaf hiertoe kuiltjes van 15 cm diep en plaats hierin de stammen. De grond er omheen stevig aandrukken. Zorg dat de stammen minimaal 30 cm van elkaar komen te staan. De enige verzorging van nu af aan is het voorkomen van uitdroging. Bovendien komt verhoging van de luchtvochtigheid de vruchtvorming ten goede. DE OOGST: Bij het oogsten dient u de paddestoelen zo dicht mogelijk bij het hout af te snijden. Restanten van paddestoelen steeds verwijderen. Zacht hout (b.v. populier of berk) zal 3-4 jaar oogst geven, terwijl harder hout (b.v. eik of beuk) na het eerste jaar 6-7 seizoenen paddestoelen zal leveren. HOE WORDT GELEVERD: De soorten worden geleverd in zakjes van 100 pluggen, voldoende voor het enten van 8-10 stammen van 50 cm lang.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Paddenstoelen en Kefir
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking
Zomeroesterzwam B

413000.1  ± 100 pluggen    14,50 
bestel