Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

409052 AARDAPPELS British Tasty Potatoes Collection / Albert Bartlett Premium Brands

(Solanum tuberosum)

  images vergroot afbeeldingen
 

ZELDZAAM RAS VOOR FIJNPROEVERS
Planten vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

Onze contacten met goede vermeerderaars in Schotland brachten ons tot deze 8 smaaktoppers, die o.a. door de Schotse kweker en verpakker Albert Bartlett worden aanbevolen en grappig genoeg af en toe van Nederlandse oorsprong zijn. Enkele van deze rassen zijn apart te koop, zie elders in dit hoofdstuk. Elk ras is (uiteraard) apart verpakt in een aantal van 5 knollen.
1) ‘Anya’
(1997) Ouders: Desirée x Pink Fir Apple. Dit unieke ras biedt een stevige, wasachtige textuur samen met een kenmerkende smaak, die elementen van kastanje en hazelnoot in zich herbergt. De knollen zijn langwerpig en iets knobbelig. Zowel warm als koud (zelfgemaakte salade) maar ook geroosterd een heerlijkheid! Anya werd erkend door de “Guild of Fine Food” en won de eerste prijs (in 2009) werden in September 2009 aangekondigd als Gold award winnaars van de Guild ‘Great Taste’ Award (de oscar binnen het wereldvoedsel). Middentijds rijpend, Schots ras.
2) ‘Apache’
(1986) Ouders: TSKO x Wiljo. Een bijzondere verschijning: warmrode schil met grote crèmekleurige vlekken rond de ogen. De knollen zijn meestal vrij klein en rond. Schrob ze schoon en kook ze met schil en al voor een prachtige aardappelschotel! De vrij vaste structuur en uitstekende, bijna zoete, boterachtige, kastanjesmaak verwennen te tong! Middentijds rijpend, Nederlands ras van J.P.G. Könst.
3) ‘Innovator’
(2001) Ouders: Shepody x coderas.
Een Nederlands ras met ruime bereidingstoepassingen. Voor de liefhebbers van een zeer smakelijke friet: probeer dit ras eens. Het ras is vrij ongevoelig voor de gevreesde aardappelziekte. Middenvroeg oogstbaar.
4) ‘Isle of Jura’
(2001) Ouders: Navan x coderas
Heerlijke, vrij lichtgekleurde, Schotse aardappels voor ruime toepassing: koken, bakken, frituren, pureren. Ze geven een grote opbrengst en zijn middentijds oogstbaar.
5) ‘Osprey’
(2000) Ouders: Kestrel x Sante x Stroma.
De milde smaak en bloemige textuur maakt dit ras tot een echte liefhebbersaardappel. De knollen zijn stevig en wasachtig genoeg om lekker als afgekoelde aardappel in salades te worden verwerkt. Vrij vroeg oogstbaar, Schots ras van Dr. Jack Dunnett, de “vader” van de beroemde ‘Kestrel’. Hij houdt kennelijk van roodvogels, want Osprey betekent: Visarend en Kestrel: Torenvalk...
6) ‘Jazzy’ (IN 2021 NIET LEVERBAAR)
(2012) (kweker: C. Meijer) Hoe klein toch groots kan zijn! De opbrengst van deze ovaalronde, vrij vaste, wasachtige aardappel is verbazend groot, zowel in de tuin als in aardappelzakken of potten. Vanwege de ruime toepassing en geweldige smaak kreeg deze middenvroege aardappel een hoge Engelse tuinbekroning (RHS AGM). 35 knollen van 1 plant is normaal, er zijn al 80 knollen gemeld!
7) ‘Rooster’
(1996) Ouders: Pentland Ivory x coderas.
Marktleider in Ierland, een “allrounder” met de beste smaak voor koken, bakken, stomen, frituren etc. Kooktip: zet ze op in koud water en laat ze rustig aan de kook komen. Middentijds oogstbaar, dit Ierse ras is van kweker Teagasc.
8) ‘Vivaldi’
(1998) Ouders: Monalisa x coderas.
Dit Nederlanse ras wordt in uiteenlopende klimatologische regio's geteeld, zodat er alle “vier seizoenen” aanbod kan zijn: vandaar de naam. De knollen hebben een dunne, lichtgele huid en knolvlees met een unieke fluweelachtige textuur. Boter of jus toevoegen is eigenlijk overbodig. Geschikt voor alle kooktoepassingen, de knollen blijven na het koken stevig. ‘Vivaldi’ ontving een Gold Award in de categorie “Fresh Produce” bij de Britse National Quality Food Awards. Middentijds oogstbaar.
9) ‘Elfe’
(1994) Ouders: ‘Filea’ x een coderas. Kweker Nordkartoffel Zuchtgesellschaft.
De Engelsman noemt dit de “golden potato” vanwege de fraaie lichtgele kleur van het knolvlees. De ovalen knollen zijn vrij glad en smaken zeer goed, iets zoet en met een boterzachte textuur. Verwacht een zeer goede oogst van deze vroege aardappel. De bewaarbaarheid is goed.

Recepten

“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!

Leveringsmaanden

februari t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen

MOMENTEEL (NOG) NIET LEVERBAAR!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.