Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

409006 AARDAPPELS 'Bicolor Bolivien'

(Solanum ?)

  images vergroot afbeeldingen
 

ZELDZAAM RAS VOOR FIJNPROEVERS
Planten vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

Een echt wild aardappeltje, zoals je ze op de markten van Bolivia tegenkomt. Op internet kom je een ras met de naam ‘High Mountain Village’ tegen die veel weg heeft van dit rasje. De structuur van de knol is sterk afwijkend van wat we gewend zijn, dus ik kan me voorstellen, dat deze aardappel (althans in de grond) vorst kan hebben. Wie gaat experimenteren?
Het grappige uiterlijk trekt de aandacht: klein en blokkig met diepe ogen en (na doorsnijden) bijna wit knolvlees. De schil is donkerviolet met lichtviolette of beige vlekken. Na het koken (nauwelijks 10 minuten, daarna afgieten en laten nagaren met gesloten deksel) blijkt de knapperige textuur en de knollen zijn iets doorschijnend. De smaak is tamelijk neutraal, wat ruim goedgemaakt wordt door het mondgevoel. Typisch een ras om te mengen in een roerbakschotel met andere Zuid-Amerikaanse heerlijkheden!

Recepten

“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!

Leveringsmaanden

november t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

409006.1  1 kg       
VOORLOPIG UIT HET ASSORTIMENT
We laten dit artikel op onze website staan ter informatie.