Ons Corona-beleid

  • De meeste mailtjes kunnen we beantwoorden
  • We zijn weer open voor winkelbezoek
  • Levertijd ongeveer 3-6 weken, spoedorders op verzoek mogelijk

UITLEG


407172 AARDAPPELS 'Blue Eyes'

(Solanum phureja)

  images vergroot afbeelding
 

HOOFDTEELT RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

(2016) Ouders: Sungold x Purean Dream (?) Kweker: Stefan Griesser.
Prachtige, vrij ronde knollen met een tweekleur van purper met lichtgeel. Het knolvlees is lichtgeel.
De meeste van onze aardappels stammen af van Peruaanse en Zuid-Chileense soorten (Solanum tuberosum). In de hogere delen van de Andes, in Bolivia, groeit de Solanum phureja in een verscheidenheid van cultuurrassen, die al eeuwen daar geteeld worden. Het is Stefan gelukt om voor ons klimaat geschikte rassen te ontwikkelen. Vanwege de unieke smaak en kleur zeer geliefd bij de nieuwsgierige en zich vernieuwende kok! Kook ze voorzichtig op laag vuur ongeveer 8 minuten, daarna afgieten en in een afgesloten pan laten nagaren.
Het uiterlijk van de planten: ze groeien vrij breeduit, geef ze dus de ruimte, bloeien sierlijk paars en dragen typerend smal, gerimpeld blad.
Lees ook: www.schweizerbauer.ch
www.bauernzeitung.ch

Recepten

“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!

Leveringsmaanden

februari t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

407172.1  10 knollen    2,50   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.