406240 AARDAPPELS 'Flourball' / ‘Fleur de Pêcher’

(Solanum tuberosum)

  images vergroot afbeeldingen
 

MIDDENVROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een middenvroeg ras betekent dat deze vanaf augustus oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De middenvroege rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

(1895 Ierland) Ouders: An x Belle de Fontenay. De kweker is D.P.A. Castlebar of (volgens andere bron) Miss King of Mount Mellick. Oude rassen, die nog steeds verkrijgbaar zijn, moeten wel iets bijzonders hebben! Dit zeer smakelijke rasje geeft vrij ronde knollen met een rood-roze schil en crèmewit knolvlees met soms een roze wolkje er doorheen. De oogst is (mede door de grote knollen) vaak enorm! Stevig na de kook, ideale veelzijdige aardappel. Over de intense smaak wordt alom lovend geschreven! De planten worden niet snel aangetast door de aardappelziekte, wat wellicht mede wordt veroorzaakt door de mooie, rechte groei. De bloei is wit.

Recepten

“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!

Leveringsmaanden

februari t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen

MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.