405240 AARDAPPELS 'Koopmans Blauwe'

(Solanum tuberosum)

  images vergroot afbeeldingen
 

VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

(1937) Ouders: Zeeuwse Blauwe x Alpha. De kweker van dit vrij vroege, bijna ronde aardappeltje is dhr. C. Koopman. Verder dankt dit ras zijn naam aan de blauwe schil, inwendig is de knol lichtgeel. Annemieke Smit plaatste op internet een rake typering:
‘Koopmans Blauwe’ was voor mij een openbaring. Ik was nooit verder gekomen dan vastkokende en bloemige aardappels. Vastkokende bak je of gebruik je voor salades, bloemige kook je of daar maak je aardappelpuree van. Maar dit kleine, blauwe aardappeltje smaakte romig. Romig? Ja, romig. Ik kan het niet anders omschrijven. Ik testte het bij anderen. Gaf ze een aardappel uit de supermarkt en daarna een ‘Koopmans Blauwe’. En zelfs de minder begaafde fijnproevers wisten het meteen: dit is anders. Bloemig en vastkokend zijn ineens zinloze benamingen geworden. Dit aardappeltje ontsteeg alle categorieën. Helaas, de ‘Koopmans Blauwe’ wordt bijna niet meer verbouwd in Nederland. “Te gevoelig voor ziektes en er zitten zoveel pitjes in dat mensen geen zin hebben om ze te schillen”, verklaarden ze bij boerderij Schellach in Zeeland die tot voor kort mijn favoriete aardappeltje nog in het assortiment had. Vanaf dat moment heb ik me op iedere nieuwe, bijzondere aardappel gestort die ik bij de aardappelboer aantref. Maar geen één kan tippen aan ‘Koopmans Blauwe’.

Recepten

“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!

Leveringsmaanden

februari t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

405240.1  1 kg    3,95 
bestel