Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

402480 AARDAPPELS 'Sevilla'

(Solanum tuberosum)

  images vergroot afbeeldingen
 

HOOFDTEELT BIOLOGISCH RAS.
Omdat de aardappelplant veel aangeboden stoffen in zijn knollen opslaat, is het voor de principiële biologische kweker belangrijk om “schoon” biologisch uitgangsmateriaal te hebben. Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

ECO GETEELDE AARDAPPELS.
Deze aardappel van Niek Vos hebben we in 2016 gratis mogen uitdelen om ze uit te proberen. Velen stuurden positieve ervaringen naar ons toe, dus het besluit om dit ras op te nemen (eerst bekend onder ‘Vos-2006') was niet moeilijk! Hoewel de aardappel ook zeer goed vroeg kan worden geoogst (en dan heerlijk vast van structuur is) wordt de smaak voller en complexer bij goede afrijping. Het meest opvallend is de zeer hoge resistentie tegen Phytophthora (aardappelziekte) waardoor biologische teelt van dit ras zeer goed mogelijk is. Voor de professional is belangrijk te weten dat dit ras weinig stikstof nodig heeft. De veelzijdigheid is opvallend, ze rotten niet snel bij extreme regenval en het viel veredelaars in Sevilla (Spanje) op, dat de oogst hoog was ondanks stress van droogte, ook zeer goed geschikt dus voor warme landen.
Kortom: Sevilla is een mooie geel-vlezige aardappel met gladde schil en goede smaak. De opbrengst is groot, ze oogsten dichtbij de plant en ze bewaren zeer goed. Deze kleiaardappel teelt ook goed op zandgrond. Het is een iets bloemige aardappel, dus kookt niet stuk en frituurt super. Overigens: vroeg geoogst zijn ze veel vaster, als je dat lekkerder vindt...
De naam Sevilla heeft Niek gekozen omdat de stad Sevilla rond 1500 de havenstad was waar de aardappel het eerst arriveerde uit Zuid-Amerika.
Een klant berichtte ons: Zeer tevreden over Sevilla aardappel. Goede smaak en consistentie. Geeft gekweekt op de veenkoloniale dalgrond een zeer kruimige, lekkere aardappel. Heb veel Phytophthora-resistente aardappelrassen uitgeprobeerd, maar deze spant de kroon!

Bol- of knolmaat

28/40 (± 30-32 knollen per kg)

Leveringsmaanden

februari t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

402480.1  2,5 kg    9,95 
bestel


ECO-producten
“Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet.
Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl