401600 AARDAPPELS 'Bintje'

(Solanum tuberosum)

  images vergroot afbeeldingen
 

MIDDENVROEG RAS.
Een middenvroeg ras betekent dat deze vanaf augustus oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf half april, als de grond voldoende warmte heeft. Voorkiemen in het licht of in een grote pot mag eerder. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De middenvroege rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

(1910) Ouders: Munstersen x Fransen. In ons land de meest geteelde aardappel, ooit gekweekt door K.L. de Vries. Iets los in de kook, goede smaak en kleur, zeer grote opbrengst. Voor klei- en zandgrond. Vooral beroemd door de bak-eigenschappen: zeer geschikt voor friet. Maat 28/35 bevat ± 100 knollen per 2,5 kg, ze geven 7 stengels per 2 knollen en kunnen op 20 m² worden uitgeplant.

Recepten

Kornelis Lieuwes de Vries is de kweker van Bintje. Hij werd op 25 februari 1854 geboren te Hardegarijp en overleed op 20 november 1929. Het succes dat hij met Bintje boekte, is nooit geëvenaard, hoewel talrijke kwekers fanatieke pogingen ondernamen en nu nog proberen. (uit: www.bintje.info) De Vries was van 1890 tot 1920 hoofd van de openbare lagere School in Suameer. Op foto’s toont hij de gedreven blik die hem zo kenmerkte. K.L. was een man die ervoor ging. Volharding, werklust en inzicht maakten hem succesvol. Het kweekwerk verrichtte hij in opdracht van de Friesche Maatschappij van Landbouw. De Vries, in het bezit van de aktes landbouwkunde en tuinbouwkunde, verzorgde ook avondcursussen land –en tuinbouw. Hij was een onvermoeibare boerenzoon. Het succes van de Friese kweker bleef niet onopgemerkt. Tijdens tentoonstellingen behaalde hij verschillende prijzen. H.M. de Koningin reikte hem onder meer twee zilveren medailles uit. Hier gingen jaren noeste kweekarbeid zonder erkenning aan vooraf. In 1902 lanceerde De Vries drie succesvolle rassen: Douwe Jan, De Wet en Frisius. Het eerstgenoemde ras werd genoemd naar een zoon van hem. Het ras Bintje – een kruising tussen Munstersen en Fransen - werd in 1905 gekweekt. Bintje Jansma, de schoonheid die K.L. vernoemde, was toen 17 jaar oud. Zij zat dat jaar niet, zoals vaak wordt beweerd, bij De Vries in de klas. Ze stierf in 1976 te Franeker als Bintje Pebesma. De Vries kweekte maar liefst 125 bruikbare rassen. En zijn leerlingen mochten daarvan getuige zijn. Het aardappelzaad groeide namelijk in zogenaamde bokkingkistjes, die in de vensterbanken van de school stonden.

Bol- of knolmaat

28/35 (± 38-40 knollen per kg)

Leveringsmaanden

februari t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

401600.1  2,5 kg    7,50   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.