Levertijd en Voorraadbeleid
- Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
- Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

347530 KARDEMOM(Engels: Cardamom)(Elettaria cardomomum) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kardemom wordt wel “De Koningin der Specerijen” genoemd en is al meer dan 3000 jaar in gebruik. Na saffraan en vanille de belangrijkste smaakmaker in zowel zoete als hartige gerechten. In India groeit de gemberachtige (op riet lijkende) plant in de natuur, maar wordt in de gehele tropen (op 750-1500 m hoogte) gecultiveerd. Gebruikt worden de groene, onrijpe vruchtjes, zowel het schilletje als het zaad worden geoogst. De smaakervaring is heel complex: mild, bitter en zoet zoals bergamot, citroen en kamfer. Producten en gerechten als koek, gebak, desserts, curry, koffie, thee, drankjes, snoepjes, worst, likeur, zeep, parfum, tandpasta... aan alles geeft kardemom zijn unieke aroma, smaak en/of geur!
Binnen de geneeskunde wordt Kardemom gebruikt als afrodisiacum, om de spijsvertering te reguleren, de eetlust te bevorderen, bij flatulentie en kolieken. Het is stimulerend en opwekkend, vooral op de longen en de nieren. Ook bezit Kardemom ontstekingsremmende, pijnstillende en hartversterkende eigenschappen. Het verlicht krampen en is slijmoplossend. Let op: de planten zijn meerjarig, maar niet winterhard. Zet ze vanaf oktober-april binnen, in de zomer mogen ze op een half beschaduwd plekje buiten staan. ZaaimethodeZaaien: jaarrond. De zaden in heet water een etmaal voorweken. 15 minuten in 50% Salpeterzuur geeft nog betere resultaten. Vervolgens zaaien in cocopeat met zilverzand, vochtig en warm houden, 25-30°is optimaal. De kieming kan 2-4 maanden duren, zolang de zaden heel zijn kunnen ze nog kiemen! Leveringsmaandenhet gehele jaar
|




