Hoe lekker ook mooi kan zijn.... (of omgekeerd). Dit smakelijke lid van de knoflookfamilie groeit met 1 of meerdere krullen in de stengel en is (daardoor) bijzonder decoratief. Spiraalknoflook heet in het engels: hardneck garlic en is o.h.a. steviger van smaak dan de zgn. softneck-rassen.
Aan de mogelijkheid om zaad te produceren (zij het weinig) kan je merken dat deze knoflook dicht bij de oervorm staat. Gevonden op een hoogte van 1450 m bij Shatili in het Kaukasusgebergte in Georgië. De rijke smaak, die uiteraard rauw nog beter tot zijn recht komt dan gebakken, wordt het liefst genoten na januari, als de kort houdbare soorten op zijn en dit soort juist zijn rijkste smaak heeft bereikt. Tip: pureer enkele teentjes en meng het met een mooie tafelazijn.
ZaaimethodeKnoflook kan jaarrond worden geplant, als de teentjes in goede conditie zijn. De meeste rassen zijn in herfst en winter op voorraad. Wij voeren rassen, die succesvol in Nederland worden geteeld. Meteen na ontvangst de bol openbreken en de tenen in de grond poten: 2-5 cm diep en 10-20 cm uit elkaar. In het najaar geplant staat de knoflook in februari (of eerder) al boven en in juni-juli kunnen ze geoogst worden. Later geplant betekent uiteraard latere oogst. Oogsten is geen verplichting, knoflook is winterhard en kan ook gewoon in de grond blijven. Na oogsten het loof vlechten zoals je knoflook wel eens in de winkel ziet en de bollen in de zon drogen. In de kamer zijn ze soms wel een jaar te bewaren! De teelt is niet moeilijk, maar goede tips vind je in onze teeltbeschrijving in pdf (zie onderaan de website). Knoflook schijnt luizen in b.v. rozen te weren, het proberen waard!
Leveringsmaandenseptember t/m januari
|