Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

TOMATEN
291221 PINGPONGTOMAAT 'Gargamel'

(Engels: Cherry Tomato)
(Lycopersicon )

  images vergroot afbeeldingen
 

De kleinste tomaatjes in ons sortiment noemen we kerstomaatjes of pingpongtomaatjes, naargelang de grootte. Enkele variëteiten zijn langwerpig of hartvormig en krijgen navenant een iets andere benaming. Sommige zijn zelfs oorspronkelijke, wilde soorten. De meesten smaken extra zoet, een enkeling heeft een zoetzure smaak. Kerstomaten liggen het dichtst bij de oorspronkelijke soorten, wellicht daardoor zijn ze o.h.a. beter bestand tegen de gevreesde aardappelziekte.

Hij krijgt nooit een Smurf te pakken, laat ik de naam van die arme tovenaar aan een interessant tomaatje geven... dit zijn de woorden van Phil Seneca van Good Mind Seeds, die deze toevallige kruising tussen zijn tomatenproeven vond. Er ontstond een mooie mix van recessieve en dominante eigenschappen met inbegrip van paarsgekleurde stengels en bladeren. Deze hybride toont de kenmerken van de besttomaat (L. pimpinellifolium) en de Peruviaanse tomaat (L. peruvianum) en is nog niet volledig uitgemendeld, dus je kan verschillende vruchtvormen verwachten, de meeste rond met een uitlopend puntje (hartvorm) en rood, geel en veel paars van het gezonde anthocyaan. De smaak is indrukwekkend voor een anthocyaan tomaat, want de meeste paarse tomaten missen de rijke tomatensmaak. Een ander indrukwekkend aspect van de vruchten is de lange houdbaarheid, buiten de koelkast kan dit maandenlang zijn! De oogst is vroeg en tamelijk groot, de planten zijn meestal klimmend.
Teel je vaak op dezelfde plaats je tomaten, bijvoorbeeld in een kas(je)? Dan kunnen zich ziekten in de bodem ontwikkelen, waar onderstammen tegen resistent zijn en waarbij dus enten is aan te bevelen:
voor het enten van tomaten gebruik je dit ras: 291110 Tomaat ‘Landon’. Als hulpmiddel bevelen we je deze entclips aan: 847520 Entclip 1,5 mm.

Zaaimethode

Zaaien: maart-mei binnen. Bij een hoogte van 5 cm in potjes verplanten. Zeer licht zetten en vanaf april bij mooi weer buiten afharden. Buiten uitplanten niet voor eind mei. Tomatenplanten gebruiken veel water. Bij dit hogere of (in de kas) klimmende type moeten de zijscheuten (dieven) regelmatig worden verwijderd. Plantafstand 60-80 cm.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Groenten en Fruit > Tomaten
Inloggen om als favoriet toe te voegen

291221  10 zaden   2,50   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is. 


OKÉ-zaden
“Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.”