416000-yoghurtplantje-kefir-poedervorm
meer info
 
416000-yoghurtplantje-kefir-poedervorm

Yoghurtplantje Of Kefir (Poedervorm)

Kefir-melk is een probioticum en zeer gezond voor ons lichaam. Kefir is een fris zure zuiveldrank welke ontstaat door kefirpoeder toe te voegen aan melk. Hierdoor begint de melk te fermenteren. Door deze fermentatie is het een licht alcoholische drank (0,1 – 0,3%) en is het dikker dan melk. Kefir bevat diverse gisten (bijvoorbeeld Saccaromycesunisporus, Kluyveromycesmarxianus) en rechtsdraaiende bacteriën (o.a. lactobacilluscaucasus, kefyr) welke in harmonie met elkaar samenleven en zorgen voor het fermentatieproces.
Al tientallen jaren wordt kefir door mensen thuis gemaakt om zo te profiteren van de voordelen maar ook om de bijzondere licht tintelende smaak. In de jaren 1970s was er zelfs sprake van een heuse rage en had iedereen een ‘’pot kefir” op het aanrecht staan.

De inhoud van één zakje poeder oplossen in 1liter volle melk (bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel) van 20-22°C en dit 48 uur laten staan bij 20-22°C. Na deze 48 uur is de verzuring tot stand gekomen. De kefir-melk is bij 5°C ca. 5 dagen houdbaar. Bij 10°C ongeveer 3 dagen. Voor je de kefir-melk gaat gebruiken of er iets aan toevoegt, kan je er eerst een paar eetlepels afnemen voor de volgende bereiding. Doorkweken geschiedt door 3 eetlepels kefir-melk van de laatste bereiding te vermengen met een nieuwe liter volle melk en deze 24 uur te laten staan bij 20-22°C (etc.). Een goede hygiëne is bij het kweken vereist. Dit om inwerking van de bacteriën, die het product voor consumptie ongeschikt maken, te voorkomen. Regelmatig een vers zakje aanschaffen is om deze reden wel raadzaam.
Wil je zuurdere of dikkere Kefir? Laat de bereiding langer staan of voeg meer dan 3 eetlepels van de vorige bereiding toe. Er zijn consumenten die kefir maken met behulp van het ”plantje”. Echter, doordat deze jaren meegaan, kunnen hier op den duur vreemde bacteriën in terecht komen. Met de kefir in poedervorm kunt u af en toe een schone cultuur beginnen en dus hygiënischer werken.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

416000  1 zakje   €  4,95 
bestel
416010-water-kefir
meer info
 
416010-water-kefir

Water Kefir

Waterkefir is het zusje van melkkefir. Het principe is gelijk maar de smaak totaal anders. Voor de bereiding maak je gebruik van ‘’waterkefir culturen’’. Dit zijn dezelfde gisten (bijvoorbeeld Saccaromycesunisporus, Kluyveromycesmarxianus) en bacteriën (o.a. lactobacilluscaucasus, kefyr) zoals aanwezig in melkkefir, maar dan gekweekt op waterbasis. Door de kefir toe te voegen aan een mengsel van water, suiker, citroen en gedroogd fruit (zoals vijgen) begint de drank te fermenteren. Doordat er koolzuur ontstaat tijdens het fermentatieproces lijkt waterkefir haast op een gezonde frisdrank!

Volg de stappen hieronder om zelf waterkefir te maken.
Benodigdheden:
  • een glazen weckpot
  • 3 afgestreken eetlepels suiker
  • 3 gedroogde vijgen
  • ½ citroen (geschild)
  • 1 liter water
Gebruiksaanwijzing:
Los de inhoud van één zakje waterkefirculturen op in 1 liter water. Voeg vijgen, citroen en suiker toe. Laat de waterkefir 48 uur rusten op kamertemperatuur in een weckpot die goed kan worden afgesloten.
Na 48 uur is de waterkefir klaar. Giet in een zeef, pers het sap erin van de toegevoegde citroen en verwijder het fruit. Reserveer 200 ml voor je volgende bereiding. Doe dit voordat je de kefir drinkt, in de koelkast zet of extra ingrediënten toevoegt. De rest is voor consumptie en blijft goed in de koelkast gedurende 48 uur. Bij voorkeur in een afgesloten weckpot bewaren.
Je kan opeenvolgende bereidingen maken door de 200 ml waterkefir van de vorige bereiding te mengen met meer water, suiker, citroen en vijgen. Gebruik maximaal 1 liter water en laat het mengsel opnieuw op kamertemperatuur 24 of 48 uur rusten (24 uur voor een zoete smaak).
De tweede en derde stap kunnen vele malen worden herhaald, op voorwaarde dat de juiste hygiëne wordt gehandhaafd tijdens de bereiding. Na 15 tot 20 bereidingen is het tijd om over te gaan naar een nieuw sachet, om ontwikkeling van bacteriën die waterkefir ongeschikt maken voor consumptie, te voorkomen.
Tip: voeg fijn gesneden fruit toe aan je drankje om een extra lekkere “kefir-sangria” te maken!

Leveringsmaanden: het gehele jaar

416010  1 zakje   €  4,95 
bestel
416000-yoghurtplantje-kefir-poedervorm
416010-water-kefir

Artikelnr Naam Prijs
416000 YOGHURTPLANTJE OF KEFIR (POEDERVORM), 1 zakje
€ 4,95
416010 WATER KEFIR, 1 zakje
€ 4,95

 filter op
per pagina
  
Op 416000 416010 zijn 2 artikelen gevonden.

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels.
Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl


OKÉ-seeds+
Deze producten zijn geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze producten internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.