306020-utrechts-uitje-sint-jans
meer info
 
306020-utrechts-uitje-sint-jans

Utrechts Uitje 'Sint Jans'

Allium cepa Proliferum Group
Al eeuwen lang een specialiteit van (Oost)-Utrechtse kwekers. Prins Bernhard was er gek op! Misschien wel omdat ze in Duitsland ook onder hobbyisten bekend zijn... In het begin van de zomer (24 juni, Sint Jansdag) worden de jonge uitjes geoogst. Enkele planten laten zitten of in de herfst terugplanten. Zowel de holle stengeltjes als de uitjes hebben een typische, pittige, naar knoflook nijgende smaak. Heerlijk rauw in de salade. Wij leveren in zomer en herfst de bolletjes. Buiten het ‘droge’ seizoen leveren we ze soms in potjes, die het gehele jaar kunnen worden geplant. Geef ze 's winters flink wat organische mest, het liefst op een verhoogd plantenbed. Foto's afkomstig van nl.wikipedia.org

Leveringsmaanden: vanaf juli

306020.1  1 plant of 5 bolletjes    €  2,95 
bestel
306020.2  4 planten of 20 bolletjes    €  9,95 
bestel
306025-daslook
meer info
 
306025-daslook

Daslook

Allium ursinum
(Engels: Ramsons, Buckrams, Wild Garlic, Broad-Leaved Garlic, Wood Garlic, Bear Leek or Bear's Garlic)
Een meerjarige, wilde telg van het uiengeslacht. De plant komt (zeldzaam) nog voor op vochtige schaduwplaatsen (loofbossen) en het brede blad met de witte, bolvormige bloeiwijzen (30-40 cm hoog) zijn van een verrassende schoonheid! Je plant ze dan ook het beste op een (deels) beschaduwde plaats, de grondsoort maakt niet veel uit hoewel kalkrijk het meest wordt gewaardeerd. Blad en bolletjes worden fijngehakt gebruikt in soepen, salades, kwark en kaas. De bloemen (zelfs bij afrijping eetbaar) zijn wat pittiger dan het blad, maar met mate een mooie aanvulling in salades. Heerlijk is daslook in pesto en kan op alle mogelijk manieren i.p.v. knoflook worden gebruikt, de smaak is milder. Vermeldenswaardig is de geneeskrachtige werking op vele gebieden o.a. bij arteriosclerose (aderverkalking).
Let bij het wildplukken op de uiengeur, het blad lijk namelijk op het giftige blad van Lelietje der Dalen, Aronskelk en Herfsttijloos.
WE LEVEREN ZEER GEZONDE KNOLLETJES, MEESTAL MET MEER GROEIPUNTEN. VANAF MAART VERKOPEN WE DASLOOK ALS PLANT, ZIE 831400

Leveringsmaanden: september t/m november

306025.1  5 knolletjes    €  2,95 
bestel
306025.2  50 knolletjes    €  25,00 
bestel
306025.3  500 knolletjes    €  195,00 
bestel
306025.4  5000 knolletjes    €  1.250,00 
bestel
306035-russische-look-white-giant
meer info
 
306035-russische-look-white-giant

Russische Look 'White Giant'

Allium stipitatum
In Centraal Rusland is deze prachtige ui een bekende verschijning op bord! De bollen zijn 3-6 cm in doorsnee en hebben een goede uiensmaak. Het blad en de (eetbare) bloemen doen er niet voor onder: fris, uiig en aromatisch!

Leveringsmaanden: september t/m november

306035.1  1 bol    €  2,95 
bestel
306040-slangenlook-art
meer info
 
306040-slangenlook-art

Slangenlook 'Art'

Allium scorodoprasum
(Engels: Sand Leek)
LEVERBAAR VAN SEPTEMBER-DECEMBER. Een bizar gevormde bloem, doordat de broedbolletjes snel uitlopen. Deze selectie uit de wilde Slangenlook geeft “bloemen”, die bestaan kronkelig vergroeide stengeltjes. De stelen staan stevig op 100-120 cm hoogte, waardoor de bloemen zich prima lenen voor de vaas. Bloeitijd: juni-juli. De bollen en de bloemen zijn eetbaar, vergelijk de smaak van de bol met een milde knoflook!

Leveringsmaanden: september t/m december

306040.1  20 bolletjes    €  3,95 
bestel
306050-muisjeslook-kantig-look
meer info
 
306050-muisjeslook-kantig-look

Muisjeslook Of Kantig Look

Allium angulosum
(Engels: Mouse Garlic)
Sierlijk en eetbaar uitje, de opbouw lijkt op een grote bieslook, de bloei is zachtlila, hoogte 50 cm. Zowel bloemen, blad en bolletjes zijn eetbaar, de laatste hebben een prettig knoflookaroma.

Leveringsmaanden: vanaf september

306050.1  1 plant    €  2,95 
bestel
306065-oerprei
meer info
 
306065-oerprei

Oerprei

Allium ampeloprasum var holmense
(Engels: Wild Leek, Perpetual Leek)
JAARLIJKS LEVERBAAR VAN SEPTEMBER TOT DE VOORRAAD OP IS.
De bollen hebben het uiterlijk van knoflook, de smaak is zachter en zoeter (richting prei). Dit soort wordt dan ook (w.s. terecht) de voorvader van onze prei genoemd en heeft naast de verfijnde preismaak ook een prachtige bloei: wit met roze bloempjes in compacte schermen bijeen op 1 m hoge stengels. In de zomer zijn de bollen uitgegroeid en kunnen worden geoogst en gegeten. Plant de kleinere bollen weer terug voor oogst het jaar erna! Het blad is uiteraard eetbaar als prei. Oerprei wordt vaak vergeleken en verward met Olifantenknoflook. Ze zijn zeer verwant, maar deze laatste vormt dikkere bollen met een steviger vlies.

Leveringsmaanden: vanaf september

306065.1  1 plant of 5 bolletjes    €  2,95 
bestel
306065.2  4 planten of 20 bolletjes    €  9,95 
bestel
306070-roze-look
meer info
 
306070-roze-look

Roze Look

Allium roseum
(Engels: Rosy Garlic)
Alle delen van dit sierlijke, rozebloeiende uitje zijn eetbaar: 1) de bolletjes hebben een verfijnde knoflooksmaak, die zowel rauw als gebakken tot zijn recht komen, 2) het blad kan fijngesneden door de salade en heeft een frisse smaak tussen uitjes en knoflook in en 3) de bloemen geven een finishing touch aan de maaltijd en ook deze herbergen een mooie knoflooksmaak!
Voor de liefhebber van zachte tinten is dit zachtroze sieruitje een "must"! Je wordt echt stil van zo'n kleur, bijvoorbeeld in combinatie met blauw en wit. Hoogte 35 cm, het bloeischermpje is los van vorm maar stevig genoeg en verschijnt in mei-juni. Plant een flink bedje (niet duur!) in combinatie met bijv. Camassia. Plant de bolletjes in verhouding wat dieper (5 cm) en geef ze een zonnige, goed gedraineerde, vochtige plaats.

Leveringsmaanden: september t/m december

306070.1  100 bolletjes    €  4,95 
bestel
308400-italiaanse-wilde-uitjes-lampascioni
meer info
 
308400-italiaanse-wilde-uitjes-lampascioni

Italiaanse Wilde Uitjes 'Lampascioni'

Muscari comosum
LEVERBAAR VAN SEPTEMBER-DECEMBER. Rond de Middellandse Zee is het bolletje van de sierlijke Kuifjesdruif of Kuifhyacint al duizenden jaren bekend als een voedzame lekkernij en (omdat het langs de hellingen in het wild groeit) typisch voedsel dat al snel na de laatste Ijstijd werd genuttigd. Vooral de Italianen hebben het klaarmaken (koken en inzuren) van deze bolletjes tot kunst verheven, vandaar dat we ze tot Lampascioni hebben gedoopt, de originele streeknaam, zoals ze in Zuid-Italië en Sicilië bekend zijn. Ze lijken op inmaakuitjes, maar smaken uniek: een stevig aroma, een tikje bitter en pikant, maar bij goede bereiding net zuur genoeg om tot een “buonissimi” te komen! De Grieken noemen de bolletjes overigens “Voulvi”. Er is iets vreemds met bitterheid in smaak… Wij proberen het weg te werken maar met de juiste combinatie, bijvoorbeeld met “Fave e Cicoria” (bonenpuree met cichorei) ontstaat er een Mediterrane smaak, die het leven zelf aldaar symboliseert: de zoete bitterheid. Zoet en bitter: de een kan niet zonder de ander!

Leveringsmaanden: september t/m december

308400.1  50 bollen    €  7,95 
bestel
308410-indianen-uitje
meer info
 
308410-indianen-uitje

Indianen-Uitje

Camassia quamash
LEVERBAAR VAN SEPTEMBER-NOVEMBER. Hoe sierlijk ook lekker kan zijn ontdekten de Native Americans (Indianen) al eeuwen geleden. De Salish-, Nez Perce-, Shoshone-, Paiutes-, Cree- en Blackfoot-stammen roosterden of kookten de bolletjes van deze fraaie Camassia. Rauw smaken ze mild, maar met een iets taaie textuur, waar je van houden moet. De heerlijk zoete, notige smaak is het resultaat van de echte slow-cook! De Indianen maakten een grondoven: graaf een gat in de grond, bekleed dat met (liefst platte) stenen en bouw er een flink vuur in. Zodra het vuur gaat smeulen, kunnen de bolletjes in een afgesloten oude pan op de stenen gelegd worden, de kuil dichtgooien met aarde en 2 dagen laten smeulen. Een van de moderne methodes: gebruik een stoompan en laat de bolletjes 36 uur rustig stomen. Houd het waterniveau in de gaten, na 12-24 uur komt er al een heerlijk zoete melassegeur uit de pan! In een oven op 220̊C, gedurende 12 uur is ook een goede optie. Als de witte (schoongemaakte) bolletjes via beige naar bruin verkleuren is het Slowfoodproject gelukt, de inuline is omgezet naar fructose: een beetje zout er op en smullen maar, je blijft er van eten, ook heel populair bij kinderen! Zie ook arcadianabe.blogspot.nl en honest-food.net/
De bolletjes zijn volkomen winterhard en geven licht- tot donkerblauwe, stervormige bloemetjes aan 30-90 cm lange stengels. Ze voelen zich thuis in elke grondsoort.

Leveringsmaanden: september t/m december

308410.1  25 bollen    €  2,95 
bestel
306020-utrechts-uitje-sint-jans
306025-daslook
306035-russische-look-white-giant
306040-slangenlook-art
306050-muisjeslook-kantig-look
306065-oerprei
306070-roze-look
308400-italiaanse-wilde-uitjes-lampascioni
308410-indianen-uitje

Artikelnr Naam Prijs
306020.1 UTRECHTS UITJE 'Sint Jans', 1 plant of 5 bolletjes
€ 2,95
306020.2 UTRECHTS UITJE 'Sint Jans', 4 planten of 20 bolletjes
€ 9,95
306025.1 DASLOOK, 5 knolletjes
€ 2,95
306025.2 DASLOOK, 50 knolletjes
€ 25,00
306025.3 DASLOOK, 500 knolletjes
€ 195,00
306025.4 DASLOOK, 5000 knolletjes
€ 1.250,00
306035.1 RUSSISCHE LOOK 'White Giant', 1 bol
€ 2,95
306040.1 SLANGENLOOK 'Art', 20 bolletjes
€ 3,95
306050.1 MUISJESLOOK OF KANTIG LOOK, 1 plant
€ 2,95
306065.1 OERPREI, 1 plant of 5 bolletjes
€ 2,95
306065.2 OERPREI, 4 planten of 20 bolletjes
€ 9,95
306070.1 ROZE LOOK, 100 bolletjes
€ 4,95
308400.1 ITALIAANSE WILDE UITJES 'Lampascioni', 50 bollen
€ 7,95
308410.1 INDIANEN-UITJE, 25 bollen
€ 2,95

 filter op
per pagina
  
Op 306020 306025 306035 306040 306050 ... zijn 9 artikelen gevonden.

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl

OKÉ-zaden
Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.