Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

812343 WILDPLUK COMPENDIUM

(door Marion de Kort)

  images vergroot afbeelding
 
Imponerend
Het Wildpluk Compendium heeft als ondertitel ‘de complete eetbare flora van de Lage Landen’. Marion de Kort heeft zich geen moeite bespaard om een ronduit imponerend boek samen te stellen, waarin je van vrijwel elke plant kunt opzoeken of het eetbaar is en wat de onderscheidende inhoudsstoffen zijn. Geweldig!

Compleet
De ondertitel had misschien beter ‘de complete (on-)eetbare flora van de Lage Landen’ kunnen zijn. Want alle planten staan er in, dus ook die je beter niet kunt eten. Er zijn in Nederland bijna 3.900 plantensoorten, waarvan 1581 vaatplanten, 970 groenwieren, 623 mossen en 720 overige planten. Als we van dit boek de index op Latijnse naam snel tellen, dan komen we op zo’n 45 kolommen van 45 namen = 2025 stuks. De Kort geeft zelf aan dat ze zich op landplanten (vaatplanten) richt en de wieren niet uitputtend heeft opgenomen. Je mag dus zeggen dat het inderdaad ‘de complete flora’ is. En dus een compendium = een alles samenvattend geheel.

Geen Veldgids
Het boek is echter geen veldgids waarmee je kunt vaststellen welke plant je hebt gevonden (determineren). Het boek is ook geen medisch handboek voor natuurgenezers. En het is ook geen kookboek met kant-en-klare recepten. Maar het laat van elke plantensoort zien welke werkzame bioactieve stoffen erin zitten (fytonutriënten), of je de plant (daarom) kunt eten en hoe je de plant dan kunt gebruiken. En meer.

Over de schrijfster
Marion de Kort vertaalde eerder het van origine Duitstalige Eetbare Wilde Planten, een uitermate handig boek om de meest voorkomende tweehonderd eetbare planten te herkennen en te zien wat je ermee kunt. De Kort werkt zorgvuldig, ze vertaalde en hertaalde en verwijderde alpine planten en vulde het aan met kustplanten. Die zorgvuldigheid vinden we ook in dit compendium terug.

Kortom
Achterin zijn twee indices: een op Latijnse en een op Nederlandse naam. En – hoera! – twee leeslinten. Daarmee is het een onmisbaar boek voor iedereen die minder of meer uit de natuur wil eten. Punt uit.

(iets aangepaste tekst van Norbert Mergen)

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Boeken
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking
Wildpluk Inkijkexemplaar

812343.1  518 pagina's    55,00 
bestel