Levertijd en Voorraadbeleid

  • Onze huidige levertijd vind je rechts bovenaan op de homepage
  • Is alles op voorraad wat je bij ons kan bestellen? Uitleg hierover vind je hier

409090 INDIANENAARDAPPEL

ook wel genoemd: AMERIKAANSE GRONDNOOT (Engels: Groundnut)
(Apios americana, synoniem: Apios tuberosa, Glycine apios)

  images vergroot afbeeldingen
 
LEVERBAAR VANAF NOVEMBER TOT DE VOORRAAD OP IS. Eindelijk een aardappel, die niet ziek wordt en nog winterhard is ook!
De indianen van Noord-Amerika wisten dit gewas op waarde te schatten en het is onbegrijpelijk dat deze sterke plant niet al veel bekender is in Nederland!
De klimplant heeft met zijn puntige gedeelde blad en de fantastische bloei een sierwaarde, die de in moestuin zeer welkom is! De lathyrus-achtige bloemen geuren heerlijk zoet en hebben een iets gedraaide vorm met een diepe kleurcombinatie: kastanjebruin, rood, oudroze en creme zijn verenigd in 1 bloem, ze staan aan dichte trossen. De geur leidt tot interessante discussies: zoet, kruidig en chocolade maar er zijn ook mensen die de geur niet waarderen. De late bloei (augustus-september) leidt niet tot zaadvorming maar is een mooie hekkensluiter van het bloeiseizoen. Vanaf november (het 2e of 3e jaar) mag het wonder worden opgegraven en zijn de knolletjes te rooien. Deze groeien als een ketting aan een lange navel en zijn na enkele jaren groei de moeite van het rooien waard. Om te uitbundige groei te voorkomen kan in grote kuipen worden geteeld. Goed vochtig houden en regelmatig bemesten! De smaak? Als een aardappel, dus koken, bakken, frituren, genieten.…
Apios bevat een protease-remmer die volledig afgebroken wordt tijdens het verhitten. Het is dus zelfs niet nodig om het kookvocht weg te gieten, hoewel men in Bolivia dit wel doet, daar kkokt men de Apios in melk. Mijn kweker vertelt: “We eten ze al jaren als de perfecte vervanger van tamme kastanjes, bij de spruitjes of als “kastanjepuree”!

Zaaimethode

Plantafstand 30x30 cm. Oogst vanaf de tijd dat de plant bovengronds afgestorven is. Oogst alleen wat u wilt eten, de rest kan in de grond blijven of in een kist worden ingekuild met zand of aarde.

Leveringsmaanden

het gehele jaar

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Rest eetbare knollen
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

409090.1  1 knol of 1 plant    3,95 
bestel