405250 AARDAPPELS 'La Bonnotte'

(Solanum tuberosum)

  images vergroot afbeeldingen
 

VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.
Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. Zet ze niet op een te natte plek, wel goed in de zon. De gemiddelde plantafstand is 70x40 cm, wij adviseren om 80x40 cm aan te houden om ziektes te voorkomen.

(vóór 1900) Vooral op zilte grond geteeld krijgt dit rasje zijn unieke smaak. Daarbuiten blijft het een heel smakelijke aardappel, die echter de naam ‘La Bonnotte de Noirmoutier’ niet mag dragen. Houd het dan bij ‘La Bonnotte’... Door de speciale en beperkte teeltplaats (zie hieronder) is deze aardappel de duurste ter wereld.
Geschiedenis:
De oorsprong van dit streekrasje is onbekend, maar zeker is, dat op het eiland Noirmoutier dit ras in de 19e eeuw vroeg werd geplant voor een primeuroogst. Na de 1e wereldoorlog heeft een eilandboer met een goed geheugen dit ras weer gevonden in de buurt van Barfleur. Ondanks primitieve teeltmethoden en kleine oogsten komen we dit ras tegen als een van de lekkerste volgens de inwoners van Parijs. De vroege jaren 1960, met zijn toenemende agrarische modernisering overleeft dit rasje niet. In de jaren rond 1990 lukt het (omdat de tijd er weer rijp voor was) om het ras in zijn oude vorm terug te kweken, vanuit nog gekweekte restanten. Nu is de oude traditie weer hersteld: planten met Maria Lichtmis (2 februari), kweken op zilte, unieke grond, bemest met o.a. zeewier en 90 dagen later oogsten: begin mei. Het oogsten, eten en verhandelen gebeurt tijdens een feestelijk festival. Tip van een klant: dit ras heeft de neiging om de nieuwe knollen naar boven te laten groeien, regelmatig aanaarden dus om groene knollen te voorkomen!

Recepten

“Die aardappels halen het niet bij vroeger..” Kent u die verzuchting? Misschien leefde (en proefde!) u vroeger intenser, maar als het om die oude vergeten soortjes gaat hebben we goed nieuws voor u: ze zijn er weer, die piepers van weleer! Oude rasjes van vóór 1950 met bijzondere smaakjes, speciale kleuren, onbekende vormen. Wat zou het leuk zijn, als al die historische rassen op een speciaal schap van de groenteman te koop zouden zijn... maar voorlopig moet u ze zelf (laten) telen voor deze “nieuwe” culinaire ontdekkingstocht. Even een culinaire tip: vanwege de bijzondere kleur of vorm, niet schillen maar goed schoonmaken en in zijn geheel koken, vaak blijft de kleur na de kook behouden, het oog wil ook wat nietwaar...? In de Engelse traditie worden geoogste aardappels netjes schoongemaakt en geshowd in manden. Deze oogstpresentatie zou u verder kunnen uitbouwen met bijzondere komkommertjes, veelkleurige snijbiet, pompoenen, rode boerenkool, blauwe maïs: “snuffel” onze zaadgidsen eens door naar al die bijzondere (oude maar nu trendy) groenten. Aardappels, die u een poosje hebt geshowd, worden langzaam groen en zijn dan niet meer eetbaar. Voor de kweker is belangrijk te weten, dat deze oudjes ziektegevoeliger zijn: plant ze ruim en houdt ze goed in de gaten. Gezellige tip: plant gewoon eens minstens 5 rassen, ze zijn per kleine porties (1 kg) verpakt, zet een duidelijk bord bij de aparte soorten. Kook en keur ze apart, maak er een “Van Gogh Aardappeletersfeest” van... Kent u een “vergeten” soortje: bericht het ons. Rest me u nog een zeer goede oogst toe te wensen en (voor later): eet smakelijk!

Bol- of knolmaat

28/35 (± 38-40 knollen per kg)

Leveringsmaanden

februari t/m juni

Aardappels e.a. Eetbare Knollen > Pootaardappels
Inloggen om als favoriet toe te voegen
Grootverpakking

405250.1  1 kg    5,95   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer bestelbaar is.