Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 147, oplage 120.000  
 

Verzorgen en/of Oogsten

Houd je van het proces of kijk je alleen uit naar het resultaat? Ik moet altijd lachen om de Engelse quote: “Gardening is cheaper than Therapy and you get Tomatoes!”


» Water geven: een kunstje...

Gelukkig hebben we weer wat dagen met regen gehad, in de nieuwe polders zelfs veel te veel, maar niet elke grond houdt het vocht lang genoeg vast en in bloembakken wordt het helemaal snel droog, dus tijd om jullie weer eens bij te praten over de kunst van het watergeven.


- In de vollegrond kan je ervoor kiezen om met gieters water te geven of als je waterdruk hebt, dan gebruik je een slang met een broes of sproeiers zoals zwenksproeiers of sectorsproeiers. Het nadeel van deze manier van water geven is, dat de planten zelf ook nat worden. Dat kan in de zomer een buitenkansje zijn voor allerlei schimmelgroei op het blad, niet gewenst! Let dus op, of je planten besproeit die daar vatbaar voor zijn. Zeker voor een groentetuin is die manier van bewateren niet zo slim. Met een gieter kan je nog wel tussen de planten door gieten, zonder dat het blad vochtig wordt. Gebruik het liefst wel een goede gieter met broes, daarmee verspreidt je het water het beste. Een hele fijne accessoire is de Sproeistaaf, daar kan je heel zuinig mee water geven en past op elke gieter.

Bekijk en bestel de Sproeistaaf

Als het bewolkt weer is met redelijk veel wind, dan is nat worden van de bladeren minder erg, maar als je waterdruk hebt, dan is het sterk aan te bevelen om druppelslangen aan te schaffen. Je geeft dan echt bij de wortel water. Zorg ook bij sterk drogend weer, dat je de grond mulcht met strokorrels, Miscanthus Mulch of ander veilig organisch materiaal. Je watergift zal veel minder snel verdampen! Als je net iets gezaaid hebt, dan kan je ook oude handdoekjes over het zaaisel leggen, tentpinnen in de hoeken en water geven over de doek heen, bij ontkieming de doekjes eraf halen uiteraard.
Grotere planten, struiken en bomen kan je eventueel de “tropische truc” geven: een dijkje rondom de plantspiegel, binnenin het dijkje mulchen en daar het water geven.


- In potten en bakken zie ik heel vaak in mijn omgeving teveel droogte. Mensen denken soms: het heeft gisteren toch geregend, dan kunnen de planten er weer een poosje tegen. Vaak is het een druppel op een gloeiende plaat of de planten zijn wat groter en hebben als een paraplu de aarde afgeschermd. Heb je planten in bakken of potten staan en valt het je op dat deze erg snel droog zijn? Verplant ze dan in een grotere bak, je zal zien hoe dankbaar ze reageren... Heb je gezorgd voor genoeg gaten in je bakken? Eventueel kan je bij diepe bakken de gaten in plaats van onderaan, aan de zijkant boren en dan met korrels tot en met die gaten opvullen als waterbuffer. Zitten de gaten onderin? Ik leg er dan altijd eerst wat potscherven op en eventueel nog een laagje neutrale korrels. Op deze manier voorbereid kan je eigenlijk je bakken niet snel teveel water geven! Vaak zie ik, dat mensen alleen rond de planten water geven in plaats van het hele oppervlakte. Dat is niet slim, je plant kan dan moeilijk zijn wortels over de hele pot verspreiden. Een natuurlijke groei is, dat de wortels de randen van de potten of bakken opzoeken, daarom is het goed om je potten (naast goed vol te vullen) langs de randen stevig aan te drukken, zodat deze altijd water krijgen en de pot niet overstroomt bij het bewateren. Zuigt de plant zich dagelijks lekker vol, dan kunnen de groeischeuten lekker groeien, een stevige volgezogen plant heeft een goede Turgor (zie het plaatje)

Let je ook op vloeibare mest elke week? Wat Guanokorrels? Planten hebben ook voeding nodig!


- Tijdens vakantie heb je misschien buren of familie, die zorgen voor de irrigatie. Zelf heb ik het Gardena Micro Dripsysteem aangelegd en 3 timers zorgen voor een goede verdeling over de dag en over het systeem. Je kan dit groot of klein aanpakken, een buitenkraan is hiervoor wel essentieel. Ben je wat korter afwezig, dan hebben we handige hulpmiddelen om voor een paar dagen voldoende water te geven.

Je vindt deze handige vriendjes hier


» Even leeg, maar snel weer vol

Allereerst: hartelijk bedankt dat jullie hebben geholpen door onze voorraad pootgoed en bollen van het afgelopen seizoen leeg te kopen! Elk jaar verwennen jullie ons door gretig de opruimingspakketten te bestellen.

Ondertussen krijgen we goede berichten van onze kwekers, dat de oogst van Knoflook, Olifantenknoflook, Egyptische Uitjes, Utrechtse Uitjes en Okinawa Sjalotjes groot zal zijn. Er wordt al volop voor ons geoogst, gedroogd en geschoond, de eerste leveringen zullen na de vakantie binnenkomen: lege plekken worden dus weer snel opgevuld...!

Voor de Aardperen moet er nog wel wat extra regen vallen, de knolvorming vindt gelukkig pas in september plaats.

Onze aardappelkwekers zijn al met oogsten van de vroege rassen begonnen, de latere rassen zitten nog in de grond. Gelukkig is de ziektedruk (kans op ziekte) niet zo groot tot nu toe. De aardappelziekte (Phytophthora infestans) steekt nog niet heftig de kop op, maar het is belangrijk om te weten, dat wanneer je (bijna) resistente ras toch ziek wordt, dat je dan meteen het loof verwijdert en vernietigt. De ziekte mag niet de kans krijgen om te muteren tot een sterkere uitvoering (fysio).


» Van alles wat


Wondermais

Deze week kreeg ik een vraag over de Oloton Mais. Ik had er al eens over gelezen, maar dook er wat verder in. Wat een interessante mais is dit! De luchtwortels scheiden een soort slijm af, dat weer bacteriën lokt, die stikstof uit de lucht halen en aan de mais geven. Hoe kunstig is dat...! Ik vermoed dat deze mais niet goed in Nederland zal groeien, ze hebben veel warmte nodig en worden soms wel 5 m hoog! Toch zou het leuk zijn om dit soort rassen aan te bieden zodat jullie kunnen experimenteren. Mais krijg je echter haast niet meer de EU binnen vanwege ziektegevaar, misschien heeft iemand deze mais toevallig wel gezien in Europa?

Kijk maar eens hier: en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Mixe_corn

en hier: www.smithsonianmag.com/corn-future-hundreds-years-old-and-makes-its-own-mucus

en hier: sustainablebioresources.com/blog/gramineae-or-poaceae/nitrogen-fixing-corn


Fruitbomen Collectie uit Tsjechië

We kregen veel serieuze reacties over de Collectie Fruitbomen (jonge planten) die we uit Tsjechië kregen aangeboden. Ik heb wat Voedselbos-bezitters aan elkaar gekoppeld en de volledige collectie gaat naar een goede klant en leverancier in Portugal. Misschien leuk om te weten wat deze mensen doen daar:

“Wij zijn verzamelaars van planten, vooral vruchtbomen en -struiken, die we permanent aanplanten. Onze bedoeling op de langere termijn is om hier een soort botanische tuin van te maken (aanvraag is ingediend, opvolging begint dit jaar vanuit de BGCI) die op termijn ook toegankelijk wordt voor het publiek. Geen commerciële bedoeling, hoofdzakelijk preservatie van soorten en variëteiten. We verkopen wel zaden van de planten die we hebben staan (onder andere aan jullie) om het project te helpen financieren. We zijn al een eind opgeschoten maar nog ver van de eindbestemming: 280 citrus-soorten, 58 soorten blauwe bessen, pawpaws van Neal Peterson, notenbomen van Arie Bruin, pecans, 196 Portugese appelsoorten, 204 vijgen (mondiaal), we begonnen aan een nêspera-, nashi-, passiflora-, granaatappel-, moerbei- en rubus-project dit jaar. Andere fruitsoorten volgen. Maar ook van moeilijker soorten als Torreya, Wollemia, bananen en eik, hebben we zaden in de grond, een deel is al aan 't kiemen en deel is al een jonge plant... Kortom, de Tsjechische collectie komt als een geschenk uit de hemel!”

Jullie gaan nog meer horen over deze collectietuin, wij kopen regelmatig verse zaden van hen, de laatste aanwinst is het zaad van de Chocolade Kaki, zeer onbekend maar vol beloftes.

Bekijk (en bestel) deze zaden hier


Zaai- en stekplaten

Jullie kennen misschien wel onze collectie zaai- en stekplaten waar we tamelijk beroemd om zijn. De prijs is zeer gunstig, ze worden in de professionele sector toegepast en met voorzichtig gebruik gaan ze wel een jaar of 5 mee.

Je vindt deze handige platen hier

Helemaal nieuw in ons sortiment is de duurzame versie van deze zaai- en stekplaten, oersterk, gaan makkelijk 10 jaar of (veel) langer mee en zijn (uiteraard) ook wel wat duurder. Ik ben er enorm enthousiast over!

Je vindt dit nieuwe product hier  

Nog nieuwer, en nog NIET in voorraad is een veelbelovend product dat we gaan verkopen, je hoort er binnenkort meer over, maar hier alvast een filmpje om je lekker te maken.


» Nieuws van ons Tuinteam

We zorgen, dat we de hele zomer een grote sortering planten op voorraad hebben, je kan dus nog volop “shoppen” om lege plekken in je tuin weer op te vullen. De volgende maand is het weer Aardbeienseizoen, daar vertel ik tegen die tijd veel meer over. Kom gezellig langs en verbaas je dat er zoveel planten in onze (beperkte) verkooptuin passen!

Ik wil wel even de plantjes van de Zoete Aardappels extra onder je aandacht brengen omdat die uiterlijk deze maand wel geplant moeten worden. We verzamelen elk jaar de beste rassen, die beschikbaar zijn, de teelt van Zoete Aardappelen is heel eenvoudig. De planten zijn sterk, (bijna) ongevoelig voor ziekten en leuk om te telen. Je laat de plantjes lekker kruipen over de grond, de fraaie hartvormige blaadjes vormen soms zelfs fraaie schotelvormige bloemen. Gooi af en toe wat aarde over de stengels, ze zullen op die plek weer wortelen en ook daar knollen vormen.

Ons Einde-Seizoens-Pakket bestel je hier

Als je liever de keus zelf maakt, dan vind je hier de rassen apart gepresenteerd.



 
 
facebook

 

 
draai afbeelding 90 graden tegen de klok invorigestart slideshowvolgendedraai afbeelding 90 graden met de klok mee
loading
sluiten
stop slideshowstart slideshow