|
| |
Nieuwsbrief nr. 157, oplage 120.000 |
|
| |
De herfst is een tweede lente waarin ieder blad een bloem is.
Het najaar is hét seizoen om je tuin (of balkon!) voor te bereiden op een kleurrijke lente. En dat merken we: de bloembollen en knolgewassen vinden in razend tempo hun weg naar jullie tuinen.
|
060405 – Chayote ‘Smoothy’
Stel je een vrucht voor die in je vensterbank ontkiemt — dat overkomt de Chayote ‘Smoothy’ (Sechium edule). Deze bijzondere “naaktkiemer” kiemt in zijn eigen vrucht, dus bewaar ‘m op een lichte plek (maar niet té warm).
In februari-maart kun je de jonge plant in een pot zetten (liggend of deels ingegraven zodat de uitloper net onder de grond zit). Geef water zodra de aarde droog is, en laat ‘m bij mooi weer buiten wennen. Zodra de vorst voorbij is (meestal in mei), mag hij de volle grond in.
In de zomer en herfst klimt of kruipt de plant stevig, met ranken vol vruchten. De smaak? Lijkt wat op een sappige aardappel — lekker om te bakken, koken of zelfs rauw te eten met een beetje citroen en zeezout. En het mooiste: hele plant is eetbaar — bloemen, scheuten, bladeren én wortelknollen.
Bestel de Chayote
|
De naald van Cleopatra
Eremurus, ook wel bekend als de Naald van Cleopatra, is een indrukwekkende vaste plant die bloeit met hoge, slanke bloemaren. We hebben momenteel twee bijzondere varianten in het assortiment: een helderwitte (EREMURUS himalaicus) en een zachte zalmkleurige (EREMURUS Ruiter Hybride ‘Cleopatra’).
Beide soorten geven de voorkeur aan een zonnige, goed doorlatende standplaats en bloeien in het late voorjaar tot de vroege zomer. Dankzij hun transparante groeiwijze zijn ze uitstekend te combineren met andere vaste planten, zonder het zicht te blokkeren. Zelfs na de bloei behouden de zaaddozen hun sierwaarde.
Een stijlvolle keuze voor wie op zoek is naar hoogte, structuur en kleur in de tuin.
Bestel de Naald van Cleopatra
De Naald van Cleopatra is onderdeel van ons bloembollenassortiment dat we op dit moment aanbieden. Het gaat om bollen, knollen of klauwen die in het voorjaar tot bloei komen. Denk aan tulpen, narcissen en vele andere vrolijke blikkenvangers. Neem gerust de tijd om door ons aanbod te bladeren.
Bekijk de beschikbare Voorjaarsbloeiende Bollen
|
» Zaden in de spotlight

|
Nelumbo
De Indische lotus is een prachtige waterplant met grote bladeren en elegante bloemen. Alle delen van de plant zijn eetbaar en worden in de Aziatische keuken gewaardeerd.
We bieden deze bijzondere lotus aan in vier verschillende kleuren: crème, wit, rood en roze. Zo geef je je vijver of waterpartij een extra kleurrijke uitstraling.
Voor het zaaien vijl je het ronde uiteinde van de zaden licht af en leg je ze in lauwwarm water totdat ze kiemen. Plant de wortelknol in een pot met vijveraarde en zet deze op een zonnige plek in minimaal 30 cm diep water. De plant houdt van warmte en groeit het beste bij minstens 13°C.
In koudere gebieden is het verstandig de wortelknol in de winter vorstvrij te bewaren. In warmere klimaten kan de lotus het hele jaar buiten blijven.
Een stijlvolle en eetbare aanwinst voor vijvers en waterpartijen.
Bestel hier de Nelumbo
|
Ontdek de Welwitschia mirabilis: een levende woestijnlegende
Deze bijzondere plant, ook wel bekend als de “living fossil”, groeit alleen in de droge woestijnen van Namibië en Angola. Wat Welwitschia zo uniek maakt? Ze heeft slechts twee bladeren die levenslang blijven groeien en soms wel 6 meter lang kunnen worden! Ondanks de ruige omstandigheden kan deze plant honderden tot zelfs meer dan 2000 jaar oud worden.
Wil je deze woestijnlegende zelf proberen te kweken? Zaai de zaden het hele jaar door op een warme plek (25-30°C), licht bedekt met zand. De plant heeft tijd nodig, maar wie geduld heeft, haalt een stukje woestijn in huis.
Bestel de Welwitschia Mirabilis
|
Nu zaaien: Raapstelen in oktober!
Denk je dat het zaaiseizoen voorbij is? Niet helemaal! Raapstelen kun je namelijk nog prima zaaien in oktober. Deze snelle groeier doet het goed in de volle grond, maar ook in een bak of kist op het balkon of terras.
Bij zachte temperaturen kun je al na 4 à 5 weken oogsten. Heerlijk in een stamppot, salade of roerbakgerecht — vers uit eigen tuin, zelfs in de herfst!
Tip: zaai op een beschutte plek of gebruik vliesdoek voor een extra beetje warmte.
Bestel de Raapstelen
|
Allium altissimum / Perzische sjalotten – Sierlijk én smakelijk
Deze bijzondere uiensoort kweek je zowel voor de sier als voor in de keuken. De stevige stengels, minstens een meter hoog, dragen grote bolvormige bloemen in dieppaars of spierwit – echte blikvangers.
We bieden de oorspronkelijke, wilde vorm aan, afkomstig uit de bergen van Iran (Hamadan, 1850 m). In het Midden- Oosten zijn de bollen geliefd in allerlei gerechten. Ze worden zowel vers als gedroogd gegeten. Na weken in water worden ze milder en krijgen ze een fijne, zoetige smaak – heerlijk in hartige deeggerechten of zelfs in yoghurt.
Teelttip: Zet Allium altissimum op een zonnige, goed drainerende plek. Geef tijdens de groei voldoende water, maar hou het in de rustperiode droog.
Bestel de Perzische Sjalotten
|
» Collega in bloei
Deze keer zetten we met trots Arriët – of zoals wij haar meestal noemen, Jet – in het zonnetje. Jet is degene die onze zadeninkoop regelt. Dankzij haar scherpe oog en planning liggen de juiste zaden op tijd in huis én worden ze verwerkt tot een vulklus voor het team dat alles met de hand verpakt. Want wat veel mensen niet weten: bijna al onze zaden worden hier op locatie, stuk voor stuk, zelf verpakt.
Jet is ook de drijvende kracht achter alle controles en certificeringen. Al in de tijd dat Ton nog volop meedraaide, was zij degene die alles rondom zijn werk regelde. Tegenwoordig is ze veel meer dan dat: mijn rechterhand. Zonder haar zou ik hier kunnen kamperen, bij wijze van spreken.
Jet is een onmisbare schakel. Ze is onze wandelende cao, bewaakt de orde tot in de kleinste details (zelfs de paperclips liggen altijd perfect), heeft een bijzondere liefde voor de berenklauw én werkt harder dan wie dan ook. Ik durf het met zekerheid te zeggen: zonder Jet was er geen Vreeken’s Zaden meer geweest.
|
|
Thuis heeft Jet een prachtig tuintje, waar ze in haar vrije tijd met veel plezier in werkt. En als er íets is dat altijd in haar tuin te vinden is, dan zijn het wel bloeiende bloemen. Ze is vooral gek op leeuwenbekjes.
Leuk weetje van Jet: leeuwenbekjes kunnen prima in dezelfde pot staan als tulpen. De tulpen bloeien in het voorjaar, en daarna nemen de leeuwenbekjes het moeiteloos over. Zo geniet je twee keer per jaar van een kleurige bloemenzee — uit één pot!
Klik hier voor ons leeuwenbekjes assortiment
Bekijk hier onze tulpen
|
» Nieuwe introducties
Eén van de dingen die ik het leukste vind aan mijn werk, is het zoeken naar nieuwe soorten om ons assortiment uit te breiden. Ton is nog steeds degene die zich voornamelijk bezighoudt met de inkoop van zaden en planten, maar de bloembollen? Die zijn mijn verantwoordelijkheid — en dat doe ik met veel plezier!
Het is elke keer weer leuk om te ontdekken welke nieuwe kleuren en soorten er beschikbaar zijn. Elk seizoen brengt weer verrassingen met zich mee.
We hebben op onze website een speciale pagina gemaakt met alle nieuwe soorten die we onlangs hebben toegevoegd. Neem dus vooral een kijkje — wie weet kom je iets tegen wat je nog niet eerder hebt gezien!
Bekijk hier de nieuwe introducties
|
» Weetjes en Nieuwtjes van Ton
Ik laat de Nieuwsbrief graag aan Mila over, maar af en toe zal ik deze rubriek vullen met interessante wetenswaardigheden!
|
Aardappels
Ruben en ik zijn begonnen met de planning van het sortiment pootaardappels voor het komende seizoen. We hebben jarenlang oude en vergeten rassen geteeld, maar omdat ik me aan het terugtrekken ben, lukt het niet meer om die teelt op poten te houden, die collectie is dus helaas verloren gegaan. Daar staan wel positieve ontwikkelingen tegenover: het sortiment knoflookrassen laten we nog elk jaar groeien en deze worden liefdevol geteeld in de Beemster. Verder zijn meerdere kwekers nog steeds zeer
actief voor ons om oude of onbekende zadenrassen en -soorten te kweken, die oogsten druppelen nu binnen. Ik bemoei me daar voorlopig nog wel mee, je moet toch iets te doen hebben als gepensioneerde! Wat betreft de aardappelrassen: er blijft nog genoeg keus over uiteraard, we gaan ons meer richten op de zogenaamde “Robuuste Rassen”, dat zijn aardappels met een goede resistentie tegen de aardappelziekte en dus met succes biologisch te kweken.
Oude en oorspronkelijke aardappelrassen moeten geteeld blijven worden, het liefst in de landen van oorsprong, bijvoorbeeld Peru. Gelukkig zijn er goede initiatieven om de boeren aldaar te ondersteunen om dit te blijven doen. Zonder support worden al die mooie, oude rassen (met bijzondere eigenschappen) verdrongen door gladde, moderne piepers. Een aardig artikel dat hierover gaat vind je hier.
|
Tomaten, ook ziektevrij
Tomaten horen tot dezelfde familie als aardappels en zijn zelfs sterk verwant! Jammer genoeg hebben ze dan ook (vooral bij natte zomers) last van ne aardappelziekte. Gelukkig was dit jaar erg gunstig voor tomatenteelt, maar je kan beter aan de voorzichtige kant beginnen... Als je tomaten gaat plannen, kies dan voor buiten vooral de compactere struiktomaten, die geven vroeger oogst, voordat de aardappelziekte veel (letterlijk) in de lucht zit. Het geheim is: als het je lukt om de plant
zelf droog te houden (afdak, kas of tunnel) dan kan de ziekte moeilijker toeslaan. We hebben voor 2026 trouwens heel goed nieuws, we introduceren een aantal hogere (dus lang oogstbare) rassen, die zeer goed ziektebestendig zijn voor de buitenteelt. Een van onze kwekers is druk bezig om speciaal voor de hobbyisten deze rassen te ontwikkelen. Ik ben op hun proeftuin geweest (zie foto) en was verbaasd over de prachtige, gezonde planten met heerlijke vruchten! Ben je een actieve blogger of
op een andere manier “groene” influencer? Stuur ons dan een mailtje, dan krijg je een gratis startpakket van deze bijzondere tomatenrassen, ik weet zeker dat je zeer tevreden zal zijn over het kweekresultaat.
Trouwens... ik las 2 maanden geleden dit interessante artikel over de nauwe verwantschap tussen de aardappel en de tomaat: de aardappel is ontstaan uit de tomaat! Lees maar
Zie ook de schematische foto bij het vorige stukje “Aardappels”
|
Microgroenten (dat zijn die jonge plantjes, die je eet...)
De komende maanden ben ik van plan om het sortiment microgroenten nog flink uit te breiden, we blijven op zoek voor jullie om telkens nieuwe smaken te beleven! Zoveel bladgroenten smaken in jong stadium toch weer anders dan wanneer ze volgroeid zijn. Vaak extra fris en verrassend, met als bijkomend grote voordeel: je kan ze binnen kweken op de vensterbank, zelfs (of moet ik zeggen JUIST) in de winter. Het huidige sortiment vind je hier.
Ken je het bedrijf Koppert Cress al? Wij kennen ze goed en we delen elkaars ontdekkingen, onlangs kwamen ze weer eens bij ons op bezoek. Een leuke reportage over hun (en ook mijn) passie vind je hier.
|
Eet van het seizoen
Het lukt ons niet 100%, maar ik probeer bij de groentekraam op de markt zoveel mogelijk om soorten te kiezen, die niet al te grote reizen hebben gemaakt en dus echt bij het seizoen horen. Bijkomend voordeel: groenten uit de BeNeLux worden gekweekt onder strengere restricties bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen, dus zijn schoner dan groenten en fruit uit verre import. Biologisch gekweekt eten is uiteraard nog beter, maar soms schaars en nog overdreven duur. Ik ben goed genoeg bekend met
de reguliere teelt en welke soorten ziektegevoelig zijn en welke niet, hierdoor kan je zowel de biologische als ook de serieuze reguliere kwekers steunen. Rauwkost van deze tijd is vooral Andijvie, Roodlof en Witlof. Alle drie cichorei-soorten en erg gezond. Wist je dat in België de teelt van witlof (daar “witloof” geheten) is uitgevonden? Niet voor niets heet witlof bij ons ook wel Brussels Lof. Tegenwoordig worden de (in de zomer) geteelde wortels op grote schaal op water
tot witlof getrokken. Deze zogenaamde hydroteelt is best wel duurzaam en kost veel minder werk dan het traditionele inkuilen, zoals dat vroeger werd gedaan. Wist je dat er nog steeds een groep kwekers in België heel enthousiast de witlof op deze ouderwetse manier kweekt? De smaak is beter, de groei is trager en de plant neemt nog voeding (samen met aroma’s) op uit de grond. Het is inmiddels een erkend streekproduct geworden en doet moet ook wel, want er moet wel meer betaald worden
voor deze kroppen, dat vergt dus ook slimme herkenning en profilering. Het seizoen begint op 19 oktober, eet smakelijk! Je leest alles over deze heerlijke witlof hier.
|
Nog even op de valreep...
Nu het volgende week wat kouder gaat worden (de wind draait naar Noord-Oost) zal bij velen de verwarming wel aangaan. Ik heb me tot nu toe nog goed kunnen behelpen met een dikkere trui of een dekentje op de bank... Denk dan ook vooral aan de tropische planten die je nog buiten hebt staan, een deel daarvan moet nu naar binnen anders wordt de overgang te groot. Wij gaan onze gevoelige planten ook binnen zetten nu. Er is nog een mooie partij peperplanten, die ook mee naar binnen kan, jullie
kunnen ze ook nog kopen, dan heb je volgend jaar heel vroeg de eerste peperoogst, lees maar.
En nog iets: de Kerriebladboom-plantjes groeien goed bij onze kweker, nog een paar weken, dan sluit de inschrijving, wees er dus snel bij! We hebben deze aromatische plantjes maar heel af en toe, sla je slag!
Ik heb nog veel meer leuks te vertellen, maar dat komt een volgende keer. Ons vak is boeiend, ik leer nog elke week bij en de ontwikkelingen staan niet stil, we volgen ze graag voor jullie!
Een Groene Groet van Ton Vreeken
|
| |
|
|