Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 129, oplage 120.000  
 

Dat was te verwachten...

Na zo’n koude en natte start werden we even zomers en heet verrast. Dit weekend worden we weer actiever!


» Respect voor onze planten (en dieren!)

Terwijl wij dekking zoeken voor al te warme zonneschijn (ik klaag niet hoor) weten planten zich razendsnel aan te passen en krijgen het voor elkaar om de celspanning (turgor) op orde te houden. Wat kruidachtige planten kunnen, doen bomen op grote schaal: 100 liter per dag naar de blaadjes pompen is voor een gemiddelde boom een peulenschil, en dat zonder motor! Het “slakkenprobleem” zal hopelijk langzaam weg-ebben, nu het hopelijk wat vaker droog zal zijn. Mijn advies in de vorige Nieuwsbrief om eventueel slakken door te knippen en aan de vogels te voeren viel bij enkelen verkeerd. Ik snap dat, we moeten ook een beetje af van het idee dat wij zomaar over elk leven kunnen beslissen. Het idee (van een bioloog gelezen) was om een snelle dood te adviseren, waar vogels in fases een slak doodpikken en vanuit het perspectief van de slak er dus een langere lijdensweg ontstaat. Ik neem kortom mijn advies terug en laat de minder bewuste natuur zijn eigen keuzes maken...


» Bloembollen Bezemwagen

Jullie hebben dit voorjaar enorm veel bollen en knollen bij ons gekocht, waarvoor dank! Om ons enorme sortiment te kunnen aanbieden moeten we flink wat voorraad inslaan, daarom proberen we aan het eind van het seizoen jullie te verleiden om de restvoorraad tegen inkoopprijs aan te schaffen. Het eind van de voorraad is in zicht, we doen nog een laatste scherpe aanbieding om onze koeling helemaal leeg te krijgen.

Je betaalt € 39,50 en ontvangt van ons ter waarde van € 100,00 (jazeker, honderd euro!) aan bollen en knollen.

In de notitie van je bestelling mag je aangeven welk thema je het meest aanspreekt:

a. Gewoon lekker alles door elkaar, verras me maar
b. De nadruk op Dahlia’s
c. De nadruk op Caladium (Prachtblad)
d. De nadruk op de Aronskelkfamilie (Amorphophallus, Arisaema, Sauromatum en Zantedeschia)

Bestel hier dit extra voordelige pakket


» Tropische Groenten... groeien die hier?

In onze vorige Nieuwsbrief vertelden we over onze jarenlange ervaring met de teelt van tropische groenten. Want (ik verklap dit alvast) onze zomers lenen zich heel goed voor de teelt hiervan, we helpen al ruim 40 jaar onze professionele klanten met rassenkeus en kweken. In het kielzog van deze kwekers komen de duizenden liefhebbers en hobbykwekers om de hoek kijken. Een van de pioniers, die (samen met ons) mensen enthousiast maken voor de teelt van deze mooie groenten is Sally Cunningham.

Zij is een ervaren en gepassioneerde schrijfster en biologische kweker in Leicester. Sinds 1980 experimenteert zij al met de teelt en culinaire mogelijkheden van veel voedingsculturen. Zij schreef het (Engelstalige) boekje “Asian Vegetables” Dit boekje is een weerslag van haar levenswerk en beschrijft ruim 40 soorten groenten, fruit en kruiden uit de tropen.

Als een ode aan dit boekje hebben wij een leuk verrassingspakket samengesteld met soorten die voorkomen in dit boekje. Het zijn 6 verschillende groenten en kruiden, die bekend en beroemd zijn in de tropische keuken. Sommige van deze soorten kan je nu nog zaaien, andere kan je bewaren voor het volgende zaaiseizoen.

Laat je verrassen tijdens deze reis door de tropen!
We kiezen bijvoorbeeld uit de soorten: Amarantblad, Okra, Alsempeer (Sopropo), Koriander, Citroengras, Amsoi, Kaisoi, Komatsuna, Tsoisam etc.

Dit spannende pakketje heeft een waarde van € 19,90 (boekje) en zaden ± € 13,50 Van € 33,40 nu voor € 25,00

Bestel het hier


» Wat kan je nu nog zaaien?

Vanaf juli denkt een deel van tuinliefhebbers dat het zaaien voorbij is. Niets is minder waar!
Daarom komt elke maand (ja zelfs in december) van ons een overzicht wat er nog gezaaid kan worden. Een algemeen en duidelijk overzicht vind je in deze pdf.

Om het voor jullie makkelijk te maken hebben wij (net als in mei) 2 pakketten samengesteld, elk met 6 verschillende groentezaden. Het 1e pakket is gericht op zaaien in de vollegrond, oftewel in je (moes)tuin.

Ook willen wij hen inspireren en helpen die eigenlijk niet zo heel veel ruimte hebben. Het 2e pakket is daarom voor mensen die een balkon, dakterras of een kleine tuin hebben. Deze groenten zijn geschikt voor het kweken in potten. Voor de ene groente moet de pot natuurlijk wel groter zijn dan voor de andere. We hebben leuke soorten uitgekozen die iets specialer zijn of waar je misschien niet direct voor zou kiezen. Het leuke aan deze verrassing is dat je misschien iets tegenkomt wat je onwijs lekker gaat vinden.

Kijk hier naar deze leuke Juli-Pakketten


» Nog 2 maanden om aardappels te poten... echt waar?

Ik hoor (na de natte meimaand) geklaag over mislukte aardappeloogsten. De knollen rotten in de grond... Heel sneu en jammer van al het liefdevolle tuinwerk. Er is echter een troostvolle boodschap voor je: je kan nog aardappels planten t.m. augustus en in september zelfs in je kas(je). De Engelsen kennen deze teelt allang en noemen het “Second Cropping Potatoes”, zoek maar eens op internet. Voor dit doel houden we een klein deel van ons sortiment gekoeld. Heb je nog een plekje in je tuin of een (wel of niet geïmproviseerde) pot? Wij kunnen je onze aardappelzakken voor dit doel aanbieden.

Bekijk of bestel onze Aardappelzakken

Bekijk of bestel onze beschikbare sortiment Aardappels


» Oogsthulpjes

Overal is gereedschap voor te verzinnen. Goed gereedschap is het halve werk...
Mogen we enkele handige “tools” uit onze collectie eruit lichten?


Vruchtenverzamelaar

Een veel beproefd concept: door stevig te rollen over noten of andere valvruchten blijven deze in de cilinder zitten. Als deze half- tot driekwart vol is, dan kan je deze legen in een bakje door de flexibele metalen baleinen uit elkaar te buigen.

We verkopen 2 maten, waarbij de kleinere (26x17 cm) vooral voor noten, kastanjes e.d. wordt gebruikt en de grotere (30x22 cm) voor gevallen appeltjes, peertjes e.d. De verzamelcilinder is aan een uitschuifbare (telescoop)steel gemonteerd waardoor de totale lengte op ruim 140 cm komt.

Ze worden ook wel Fruitverzamelaar of Appel- en Notenraper genoemd.

Bekijk of bestel de Vruchtenverzamelaar


De Bessenplukker

Het ideale hulpmiddel voor het plukken van bijna alle soorten bessen! Je gaat eenvoudig met de kam door de takken, de bessen blijven achter de kam hangen en worden opgevangen in het reservoir. Het voordeel is: snelheid, nauwkeurigheid (er blijven minder verborgen bessen aan de plant hangen) en geen schrammen door doorns!

De mooiste kam uit ons sortiment: metalen kam, houten (rood gelakt) reservoir en een stoffen uitbreiding van het reservoir. Zeer stevig en met een grote capaciteit. Afmeting 23x20 cm.

Bekijk of bestel de Bessenplukker


Fijne oogstschaartjes

We verkopen eenvoudige en extra degelijke oogstschaartjes, die heel fijn zijn voor oogsten, krenten en uitdunnen.

Bekijk of bestel onze Oogstschaartjes


Voor de kweker: Het Oogstwonder uit de VS

We importeren deze slimme oogstmachine uit de VS, waar deze Quick-cut Greens Harvester wordt genoemd. Een ideaal en slim ontwikkeld wondertje der techniek dat het oogsten van jong bladgroen (snijsla, gemengde salade, spinazie, postelein, raapstelen, bladkool etc.) voor kleine en middelgrote kwekers enorm vergemakkelijkt. Je bespaart er 900% arbeid mee en snijdt met gemak 80 kg bladgroen per uur. De werking komt er op neer, dat door je (eigen!) accuschroeftol een as met nylon touwen wordt aangedreven. Deze touwen drijven de te oogsten bladgroente richting een scherp mes (of zaagblad) dat uit vele halfrond geslepen delen bestaat. Na het afsnijden komt het groen in dezelfde swing in een vangbak terecht.

Het vlijmscherpe zaagblad zorgt voor een schonere snede dan met de hand te oogsten met een mes of schaar. Met een eenvoudige pen kan het blad draaien voor eenvoudig schoonmaken, slijpen of vervangen.

Inmiddels hebben honderden kwekers over de hele wereld dit oogstwondertje in gebruik en de beoordelingen zijn zeer lovend!

Bekijk of bestel dit Oogstwondertje


» Tot slot nog een berichtje uit het Tuinteam

Je begrijpt dat ons tuinteam even moest puffen de afgelopen week en de meiden hadden veel werk met water geven...

Ik vroeg hen van welke planten ze een mooie voorraad hebben opgebouwd en de meest in het oog lopende plant was de superleuke “Zwangere Ui”. Dit plantje groeit heel makkelijk en het is echt een geliefd project om “jonkies” door te geven aan familie en vrienden.

De volledige beschrijving van dit beminde natuurwondertje vind je hier.

We zijn ons aan het voorbereiden voor de grote verkoopactie Historische Aardbeien, onze nieuwe kweker heeft tientallen bijzondere rassen aan de groei voor ons, ik vermoed dat we eind juli of begin augustus meer weten. Wordt vervolgd... 
 
facebook