Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 128, oplage 120.000  
 

Snakkend en verlangend...

Ik zie droge en warmere dagen in het verschiet!

Wie snakt en verlangt met ons mee?


» Tuinperikelen


Slakken slakken, slakken...

Een lezer van onze Nieuwsbrief was zeer verontwaardigd dat ik niet had geschreven over de grote slakkeninvasie en schreef zich uit. Mijn repliek was, dat ik daar al in eerdere jaren over had uitgeweid en dat momenteel elke media erover meldt en tips geeft... het mocht niet baten, de slakkenvraat werd zodoende in mijn schoenen geschoven.

Maar enfin, ik onderschat de frustratie niet, een nat voorjaar na een zachte winter geeft geheid grote legers aan slakken, die dit jaar opvallend weinig kieskeurig zijn. Bloemen van bloembollen, zelfs de bladeren van Daslook (die normaal “veilig” zijn) werden verorberd. De jonge aanplant, met zorg opgekweekt, moet het zeker ontgelden, teleurstellend!

Als de slakkenvraat je erg hindert zit er niets anders op dan in te grijpen: in de avond en ochtend vang je met gemak grote aantallen in en bij je planten. Als je de moed hebt: knip ze doormidden, dat is een snelle dood en voer ze vervolgens aan de vogels: lijsters zijn er bijvoorbeeld dol op. Je kan ze ook vangen en in de natuur uitzetten.

Zorg dat je tuin Egel- en Vogelvriendelijk is. Een poeltje met kikkers is ook ideaal, maar dat is weer gevaarlijk voor de geboorte van muggen...

Biervallen werken ook zeer goed, we verkopen effectieve vallen, je vindt deze hier. Alcohol verdooft de slakken en ze verzuipen of zijn versuft. Elke dag de Slakkenval leeggooien de vogels, egels en spitsmuizen zijn je dankbaar. Tot slot hebben we een Duitstalig boekje dat alle mogelijke adviezen geeft.


Het goede nieuws en wat tips

Er zijn altijd lichtpunten voor de bezorgde tuinliefhebber. Allereerst verwijs ik naar de titel van deze Nieuwsbrief, de kans op droger en warmer weer neemt nu echt toe. Verder: meerjarige planten en struiken varen wel bij het huidige weertype, veel planten spuiten de grond uit, geen slak houdt ze tegen! Let wel op de toppen van je planten, misschien moet je hier en daar een waterstraal op flinke luizenkolonies zetten omdat de Lieveheersbeestjes ze niet kunnen bijhouden. Moet er volgens jou echt even worden ingegrepen, dan verkopen wij 100% biologische middelen, bijvoorbeeld Siltac.

Nu er zich hopelijk een wat drogere periode aandient, moet je beseffen, dat al die regen ook veel kostbare mineralen ongebruikt heeft weggespoeld. Ondiep wortelende planten zou je wel wat bij mogen voeden, wij verkopen veel mestsoorten, maar ik wil er een trio uitlichten:

 1. Guano
 2. Wormenmest
 3. Lavakorrels

Droom je ook al van lunchen aan je tuintafel en heerlijk lezen of (juist) kletsen op zwoele zomeravonden? Misschien (voor een deel van jullie) met een schermpje en een EK-wedstrijd, aan mij wat minder besteed...


» Mag ik jullie verleiden?

Aan het eind van ons voorjaar en met mooi weer in het vizier willen wij graag de rest van onze seizoensvoorraad uitverkopen. Want... je kan nog volop planten in de tuin, er komen nog minstens 100 gunstige groeidagen aan!


PRACHTBLAD Collectie

We kopen jaarlijks de grootst mogelijke knollen voor de teelt van deze fraaie, grote planten, die in de zomer voor een prachtig kleurenfestijn zullen zorgen in je tuin, in potten of bakken en zelfs in een grote pot in de vensterbank. Omdat de planten ook zeer goed in de schaduw groeien geven ze daar kleur waar een bloem dat meestal niet kan! In de herfst sterft de plant af en kan je de knollen vorstvrij (en vrij droog) overwinteren.

Normaal kost een knol Prachtblad (Caladium) € 5,95 We bieden nu een mooie Collectie van 10 knollen voor € 29,50 aan, om elk kleurarme plekje in je tuin of terras om te toveren!

Bekijk of bestel de Prachtblad Collectie


Eetbare Bollen en Knollen

Deze aanbieding geldt nog, we hebben van alles voldoende keus... een mooi moment om open plekken in de moestuin aan te vullen. We verdienen niets aan dit pakket, maar willen graag de kosten eruit halen! Reageer wel snel, want OP = OP.

De inhoud:

 • Pootaardappels, leuk om laat in het jaar aardappels te planten zodat je in de herfst een heerlijk, jong piepertje kan oogsten.
 • Knoflook, Plantuien en sjalotten, behoeven geen uitleg, ze zijn in elk stadium oogstbaar.
 • Olifantenknoflook, meerjarig met een zachte knoflooksmaak en fraaie bloei. Oca, Indianenaardappel, Yam etc. We hebben nog een klein sortiment van deze unieke knolletjes, die je nieuwe smaken laat ontdekken.

We maken een mooi pakket van (een deel) van bovenstaande soorten t.w.v. € 50,00 en bieden deze aan voor de helft van de prijs: € 25,00

Bestel het pakket Eetbare Bollen en Knollen


Vol met Bollen

Ook onze uitgebreide en kleurrijke sortering Bloembollen is nog niet helemaal op, we hebben al veel klanten blij kunnen maken met dozenvol bollekes en knollekes. Nu jullie nog: Een uitgelezen kans om veel kleur en geur toe te voegen aan je tuin! Het grootste deel zal tot groei & bloei komen, een enkele misser wordt ruimschoots goed gemaakt door het volgende: we leveren 100-150% meer bollen voor het aankoopbedrag (50-60% korting dus…)

Bekijk die leuke kortingen door op deze link te klikken en (nogmaals) laat je verleiden!

Bestel het pakket “Vol Met Bollen”


» Surinaamse en Caribische Groenten

Onze band als zaadbedrijf met landgenoten, die uit Suriname of het Caribisch deel van Nederland komen is al ruim 40 jaar zeer hecht. Mijn vader vond het al heel leuk om (voor hem onbekende) groenten uit te proberen zoals Sopropo, Kousenband, Okra, Klaroen, Bajam, Tajerblad, Lauki, Amsoi, Tsoi Sim, Kangkung (Dagoeblad) etc etc.
Toen we in 2002 de zaden van Xotus Delft overnamen kreeg ons sortiment nog een extra boost. Voordien werkte ik graag met hen samen, ik heb warme herinneringen aan Gert Jan Jansen die nu in Twello woont, kijk maar eens hier.

Tegenwoordig voorzien we tientallen grote en kleine (professionele) kwekers van de tropische groenten, die zo gewaardeerd zijn in de Midden- en Zuid-Amerikaanse keuken. Je vindt deze groenten en planten kriskras door onze website, een kleine greep vind je hier.

Heel onlangs is van één van onze kwekers (die uit Brazilië komt) een heel interessant plantje aangekomen. Daar heten ze Ora-Pro-Nobis, door ons omgedoopt tot de “Bid-Voor-Ons”- plant. Wonderschoon en kennelijk zeer gezond, leuk om in huis te kweken en ze kunnen in de zomer naar buiten. Kijk hier voor meer informatie.


» Geneeskrachtige Planten

Dat brengt me eigenlijk vanzelf op het onderwerp “planten en genezende werking”, de wetenschap erachter heet Fytotherapie. Ik heb er al vaker over geschreven, maar ben erg enthousiast over deze tak van sport. Het herontdekken en op een nieuwe manier (grondig) testen van duizenden plantensoorten waarvan wordt vermoed dat deze heilzame effecten op ons lichaam hebben, volg ik langs de zijlijn met veel interesse.
Er zijn heel veel kruiden, waar je gewoon zelf een heilzame thee van kan maken, prima te combineren met eventueel medicijngebruik en het doet je alleen maar goed. Ik wil je wel adviseren om de kruiden zelf te kweken of om ze elders te plukken of vers te kopen. Dan weet je zeker dat er geen vulstoffen zijn toegevoegd.
Met plantaardige medicijnen in geconcentreerde vorm moet je voorzichtig zijn als je al chemische medicijnen gebruikt, ze kunnen elkaar tegenwerken en zelfs gevaarlijk zijn in gecombineerd gebruik. Ook zwangere vrouwen moeten een stapje terug doen, jong leven is kwetsbaarder voor allerlei (voor volwassenen goed werkende) stofjes. Meer info hierover vind je hier.

Ik hoop dat in Nederland steeds meer huisartsen zich verdiepen in deze materie en dat meer plantaardige middelen worden toegestaan als medicijn. Plantaardige extracten zijn door de aanwezigheid van meerdere werkzame stoffen misschien wel de beste oplossing om resistentie tegen bijvoorbeeld antibiotica op te lossen. Diabetes type 2, Alzheimer, Long- Covid, maar ook ziekten bij dieren kunnen effectief ondersteund worden of zelfs genezend werken door gebruik van kruidenmiddelen.

Dit voorgaande onderwerp wordt uitgediept in mijn favoriete blad van de NVF: Fytotherapie. Je kan je hierop abonneren of af en toe een los nummer kopen. Een sterke aanrader!


» Nog wat leuke aanbiedingen

We helpen soms collega’s die gaan stoppen of fabrikanten, die overproductie hebben door een flinke aankoop te doen en hen van wurgende voorraden af te helpen. Daardoor kunnen we leuke prijzen berekenen of wat meer winst maken. Het nadeel is, dat onze magazijnen op sommige momenten te vol zijn. Vandaar dus de volgende aardige koopjes.


Pakket Planthulp

 • De Mechanische Grondboor 130 mm (waarde € 29,95)
  Past op je boormachine en het poten van planten, bollen en struikjes wordt een fluitje van een cent...
 • Pootstokduo (waarde € 3,95)
  Ligt lekker in de hand, je poot er (met zijn tweetjes) kleine plantjes en bolletjes mee.
 • Rond kunststof schepje (waarde € 2,95)
  Fijne schep om (pot)grond mee te scheppen of mest over je tuin mee te verspreiden.

Het complete pakket kunnen we een beetje goedkoper aanbieden, niet te gek want de prijzen zijn al scherp, maar voor deze waarde van € 36,85 kunnen we zakken naar € 29,95

Bestel het “Pakket Planthulp”


Pakket Kinderen & Potje & Watergevertjes

 • Kindertuin Mijn Eerste Tuin (waarde € 19,95)
  Fris groen gekleurd verhoogd plantenbedje voor je eerste kindertuin!
 • Pottenpersje (waarde € 4,95)
  Handig hebbedingetje om zelf geperste kluitjes te maken om in te zaaien.
 • Waterspikes (waarde 3,95)
  Geef gedoseerd in drogere tijden je planten water

Dit pakket kunnen we flink goedkoper aanbieden, totale waarde € 28,85. We bieden het pakket aan voor € 15,00

Bestel het “Pakket Kinderen & Potje & Watergevertjes”


Pakket Stijlvol Beschermen

Deze 2 producten beschermen je planten, geven ze goede kansen en misstaan zeker niet in je tuin!

 • Wilgen Plantenbak (waarde 49,50)
  Leuke plantenbak van wilgentenen met houders en beschermhoes voor nat of koud weer
 • 6 Cloches (waarde 33,90)
  Beschermt tegen kou of regen, iets ingegraven ook tegen slakken.

Het pakket heeft een totale waarde van € 83,40. We mogen deze aanbieden voor € 59,00

Bestel het Pakket “Stijlvol Beschermen”


» Smeekbede van een biologische kweker

Nee, zo erg was het niet, maar we kregen wel het verzoek om een poging te doen hun laatste YAKON-planten af te nemen en in deze Nieuwsbrief aan te bieden. Als je zorgzaam een biologisch product kweekt, dan is het zuur als een deel op de composthoop moet verdwijnen... Ik koop van hen het aantal dat jullie bij me bestellen.

Deze knoldragende plant kan nog goed geplant worden en verdient alle aandacht. Nog nooit ben ik zo verrast na het proeven van een rauwe knol: fris, knapperig en net voldoende zoet! Je eet ze rauw, in bijvoorbeeld de salade, maar (roer)bakken, frituren,,, alles kan je met de Yakon doen.Kortom lees maar de uitgebreide beschrijving op onze website.

Normaal kosten de planten € 4,95, we kunnen ze nu voordelig als pakket aanbieden:
5 planten voor € 19,50 of 10 planten voor € 29,50

Een laatste kans om deze avontuurlijke teelt te beleven!

Bestel de YAKON 'Morado' 
 
facebook