Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 127, oplage 120.000  
 

De Bezemwagen wordt gestart!

Nu de maand juni gaat naderen mogen we weer fijne opruimingsaanbiedingen voor jullie
maken...


» Alvast een korte samenvatting van de inhoud

Je kan enkele scherpe aanbiedingen verwachten: Aspergeplanten, Eetbare Bollen en Knollen en Bloembollen. We laten zien hoe onze oude handkar terecht is gekomen, ik vertel iets over het museum Sow to Grow en ik sluit (zoals gebruikelijk) af met een persoonlijke noot. Veel leesgenot!


» Onze Handkar gerestaureerd

 

Vorig jaar boden we onze historische handkar aan. Uit 40 serieuze geïnteresseerden hebben we toen eerlijk geloot en de Tuinvereniging de Delftse Hout (Levenslust) was toen de gelukkige. Welnu, ik kan jullie vertellen dat zij hun best hebben gedaan en de kar heeft een mooie, nieuwe plek gekregen! Je ziet hier wat foto’s, bij aanklikken vergroten ze. Ik ben erg blij dat een stukje van onze historie nu weer jarenlang mee kan gaan. Grappig om te bedenken, dat de kar niet alleen meer dan 80 jaar geleden in ons bezit kwam maar ook nog eens door de familie van mijn moeder (Meeldijk Wagenmakerij) gemaakt is.


» De koelcel en magazijnen mogen leeg / leger!

Het voorjaar doet een laatste sprintje, tijd om jullie te verwennen met aantrekkelijke aanbiedingen. We kopen jaarlijks enorme voorraden in om jullie zo lang mogelijk van dienst te zijn, maar dat betekent ook, dat we nooit helemaal uitverkocht raken (voor de volle verkoopprijs). Dat is elk jaar het eerlijke verhaal. Het restant (overigens nog van goede kwaliteit) mag dus tegen zeer lage prijzen van baasje wisselen. Sla je slag!


Aspergeplanten

Volgende week sturen we de laatste bestelde aspergeplanten naar de bestellende klanten toe. We hebben nog een partijtje over en maken daar een aantrekkelijk pakket van. Als zo’n groter pakket (40 planten) te veel voor je is, dan kan je ook nog voor de normale prijs inkopen. Deze “normale” bestellingen krijgen alsnog voorrang.

Bekijk of bestel de beschikbare Aspergerassen

We bieden 40 planten (waarde ± € 45,00) aan voor € 25,00

Bekijk of bestel de aanbieding Aspergeplanten


Eetbare Bollen en Knollen

Er is nog van alles beschikbaar binnen ons sortiment eetbare bollen en knollen:

Pootaardappels, leuk om laat in het jaar aardappels te planten zodat je in de herfst een heerlijk, jong piepertje kan oogsten.
Knoflook, Plantuien en sjalotten, behoeven geen uitleg, ze zijn in elk stadium oogstbaar.
Olifantenknoflook, meerjarig met een zachte knoflooksmaak en fraaie bloei. Oca, Indianenaardappel, Yam etc. We hebben nog een klein sortiment van deze unieke knolletjes, die je nieuwe smaken laat ontdekken.

We maken een mooi pakket van (een deel) van bovenstaande soorten t.w.v. € 50,00 en bieden deze aan voor de helft van de prijs: € 25,00

Bekijk of bestel de aanbieding Uitverkoop Eetbare Bollen en Knollen


“Vol Met Bollen”

Elk jaar is dit een van onze meest populaire aanbiedingen. Een uitgelezen kans om veel kleur en geur toe te voegen aan je tuin! Het grootste deel zal tot groei & bloei komen, een enkele misser wordt ruimschoots goed gemaakt door het volgende: we leveren 100-150% meer bollen voor het aankoopbedrag (50-60% korting dus…)

Bestel het pakket “Vol Met Bollen”


» Peperplanten enzo...planten enzo...

De peperplanten, waar ik in vorige brieven over schreef zijn nu sterk genoeg om te worden verzonden. Bij de aankondiging destijds vond ik ze alleen geschikt om te worden afgehaald. We hebben nog een partijtje op voorraad en zelfs nog wat mooie andere planten van onze kwekers gekocht, lees maar...


Collectie Pepers Mild tot Heet

Deze set van 5 verschillende variëteiten is voor elk wat wils! Een fraaie (en milde) lantaarnvormige peper, een superhete soort, een smakelijke Surinaamse peper, de Spaanse (milde) Padron en tenslotte een Jalapeno type.

Bekijk of bestel de set van 5 planten


Exclusief: de heetste peper ‘Carolina Reaper’

Dit is een echt uitdagende variëteit waarmee niet te spotten valt. Veel liefhebbers zoeken de grens van hun smaakpapillen op en kikken op deze topper.

Bestel het plantje hier


De Surinaamse (tevens Afrikaanse) lekkernij: Antroewa

Ronde, witte of lichtgroene vruchten ter grootte van een tomaatje, na de witte kleur rijpen de vruchten naar geel, maar je oogst ze onrijp. De bittere smaak wordt slim benut in Indische of Surinaamse gerechten. Het glanzende blad is bijzonder populair en heet Gboma. Vooral het jonge blad wordt gebruikt om gerechten in te rollen, vervolgens stomen of frituren. In alle landen van midden Afrika (west, midden en oost) is deze “spinazie” geliefd en wordt als bittere lekkernij gegeten.

De plant(en) kan je hier bestellen


Tajerblad

Weer zo’n Surinaamse topper!
De lekkerste tropische bladgroente (volgens velen)! Tajerblad is vooral in Suriname heel populair als wokgerecht. Het blad is in 2-3 minuten klaar en biedt een heerlijk zacht spinazie-achtig gerecht. De bijnaam “boterblad” zegt al genoeg… Heerlijk met gember bijvoorbeeld! De nerf en stengel (geschild) kan fijngesneden iets langer gekookt worden. We leveren in knolletjes, die uitlopen tot forse planten, die alleen in de zomer buiten (in zon tot half schaduw) mogen. Geef ze zeer humusrijke grond en voortdurend vocht.

Je bestelt de knolletjes (met zichtbare groei!) hier


Kerriebladboom

Na onze grote actie dit voorjaar hebben we nog een handvol prachtige planten over. Wie het eerst komt, het eerst maalt...
Een beknopte beschrijving: In Zuid-Indië is dit de meest populaire boom om in de Madras-kerrie als smaakmaker te dienen. Veel Indiërs hebben standaard deze boom in de tuin! Samen met koriander geeft het kerrieblad aan menig gerecht een Indisch karakter. Vers of gedroogd te gebruiken, experimenteer lekker met deze smaakmaker! Bij ons is de plant in pot te houden en mag ‘s zomers naar buiten.

Je bestelt een plant hier


Plantenkwartet Ziel & Zaligheid

Van deze planten kunnen we nog (hooguit) 10 pakketten maken. Voor wie het in een vorige Nieuwsbrief gemist heeft, hier nog wat info over deze bijzondere planten:

 1. Bodhiboom of Heilige Vijg
  De Bodhiboom is inheems in India en Sri Lanka en is de belangrijkste boom in het Boeddhisme en in mindere mate binnen het Hindoeïsme. Uiteraard wordt aan zo'n heilige boom veel geneeskrachtige werking toegeschreven, op internet is daar informatie over.

 2. Javathee of Nierthee
  Een heel beroemd, vochtafdrijvend, dus niergenezend volksdrankje. Aangetoond is op zijn minst dat de thee versterkend en ziektevoorkomend is. Gebruik en dosering goed overleggen en uiteraard op eigen risico. De planten zijn bijzonder sierlijk met de kattensnor-achtige bloemtrossen in witte tot lichtlila kleur.

 3. Plant van God
  Een zeer geliefde plant die onder meer in Thailand, de Filipijnen en Indonesië voorkomt. In Indonesië wordt de plant Daun Dewa genoemd, wat "Plant van God" betekent... dat belooft wat! De kruidachtige plant vormt dikke stengels met dikke, vochtrijke en knapperige bladeren. Uiteindelijk ontstaan de voor Gynura typerende oranje, pluisachtige bloemen; de plant laat zich gemakkelijk stekken. De smaak van het blad is fris en gaat richting boontjes. Ze worden zowel rauw als (kort) gekookt verwerkt. Uiteraard wordt aan de plant vele medicinale eigenschap toegedicht, al was het alleen maar door de uitbundige groei!

 4. Eeuwiglevenkruid
  Over dit bijzondere WINTERHARDE klimplantje uit de komkommerfamilie is heel veel te vertellen. Het is van oudsher een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant wordt in de Chinese provincie Guizhou het "kruid der onsterfelijkheid" genoemd, omdat het hoge aantal honderdjarigen in de regio aan het dagelijks gebruik van theebereidingen met dit geneeskruid wordt toegeschreven. In Japan wordt de theesoort vanwege zijn enigszins zoete smaak "Amachazuru Sweet Tea" genoemd.
  Thee kan op de gebruikelijke wijze gemaakt worden van verse of gedroogde bladeren. Verse geplukte bladeren van de plant zijn eetbaar en smaken naar zoethout.

Als je al deze beschrijvingen leest, dan klinken er vele beloftes, als ik het enigszins relatief mag samenvatten: het zijn alle 4 planten, die het waard zijn om te kweken en uit te proberen! Pakket Ziel & Zaligheid heeft een waarde van € 52,00.
We mogen deze aanbieden voor € 39,95. Een prachtig aanbod voor een mysterieuze, boeiende en fraaie collectie!

Bestel de laatste Plantenkwartetten


» Sow to Grow, een leerzaam Museum over jouw hobby!

In het mooie Enkhuizen staat een museum, dat heel boeiend is voor iedereen die iets met het zaaien van planten heeft. Voor kinderen, jongeren, studenten, volwassen hobbyisten of professionals. Deze maand is het museum net klaar na een periode van vernieuwing: nog mooier, nog overzichtelijker! Ik wil dit museum uiteraard van harte aanbevelen, de naam “museum” is alleen logisch als je het prachtige gebouw ziet, het Oude Weeshuis uit 1616, maar voor de rest is het woord “belevenis” meer van toepassing! Ik moet er zelf ook hoognodig heen om de vernieuwing te bekijken!

Kijk hier voor de website www.sowtogrow.nl 
 
facebook