Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 125, oplage 120.000  
 

Inspiratie...!

Ik heb veel te melden en hoop jullie weer volop te bezielen.


» Verschillen en overeenkomsten

Grappig om in onze winkel praatjes te maken met klanten, die op zoek zijn naar inspiratie. Of stiekem (omdat een middenstander grote oren heeft) beluister ik de onderlinge gesprekjes. Sommige klanten gaan op veilig en zoeken de soorten, die ze tevoren hebben bedacht en uitgezocht. Anderen lezen hardop de zakjes voor en zuchten: “die moet er dan ook maar bij...”. Ik geef toe, soms ben ik wat melig in mijn teksten op onze zakjes, terwijl ik het soort (zo nauwkeurig mogelijk) beschrijf. Dat leidt tot gegrinnik en opmerkingen op Facebook, dat onze teksten poëtisch zijn. Teveel eer natuurlijk, maar ik schrijf met plezier, dat is buiten kijf. De manier van tuinieren is bij jullie lekker verschillend, ik spreek de nauwkeurige planners en de “rommelkonten”, ieder heeft op een eigen manier lol in het kweken. En ik? Ik leer elke dag weer bij, omdat ik nu eenmaal van alles het naadje van de kous wil weten.


» Het Helleborusfeest

Half februari is een vrachtwagen vol Helleborussen door de handen van ons team gegaan. Wat een prachtige plantjes heeft onze kweker weer geleverd! We boffen met kwekers, die er een eer in stellen om iets goeds te creëren... Deze week gingen de laatste planten naar jullie op weg, ik kan wel zeggen dat dit feest (of zeg maar gerust deze campagne) weer is geslaagd. Dank voor jullie orders uiteraard.


» Over planten gesproken...

Onze verkooptuin is niet groot genoeg om altijd alle soorten op voorraad te hebben, maar we kunnen wel per thema mooie partijen planten laten kweken en deze als kleine acties aanbieden. We sparen dan orders op, tot een vracht groot genoeg is om naar ons toe te komen. Een van onze kwekers heeft enkele zeldzame soorten speciaal voor ons (en dus voor jou?) gekweekt en we noemen het pakket “Ziel en Zaligheid” (met een knipoog hoor)

Pakket Ziel & Zaligheid

 1. 831240 Bodhiboom of Heilige Vijg
  De Bodhiboom is inheems in India en Sri Lanka en is de belangrijkste boom in het Boeddhisme en in mindere mate binnen het Hindoeïsme. De opvallend gevormde bladeren hebben een "druppelspits", waarvan men aanneemt dat die zorgen voor de snelle afvoer van regenwater. De plant mag ‘s zomers buiten staan en is verder een boeiende kamerplant, die je niet snel aantreft in het normale kamerplantensortiment! Voor de sier worden de blaadjes ontdaan van het bladgroen en vervolgens gedroogd, wat een prachtig skelet oplevert! Uiteraard wordt aan zo’n heilige boom veel geneeskrachtige werking toegeschreven, op internet is daar informatie over.
 2. 831760 Javathee of Nierthee (ook wel Kumis Kucin)
  De thee is een heel beroemd, vochtafdrijvend, dus niergenezend volksdrankje. Aangetoond is op zijn minst dat de thee versterkend en ziektevoorkomend is. Gebruik en dosering goed overleggen en uiteraard op eigen risico. De planten zijn bijzonder sierlijk met de kattensnor-achtige bloemtrossen in witte tot lichtlila kleur. Hoogte 70-90 cm. ‘s Zomers naar buiten, ‘s winters naar binnen.
 3. 832610 Plant van God
  Een zeer geliefde plant die onder meer in Thailand, de Filipijnen en Indonesië voorkomt. In Indonesië wordt de plant Daun Dewa genoemd, wat “Plant van God” betekent... dat belooft wat! De kruidachtige plant vormt forse stengels met dikke, vochtrijke en knapperige bladeren. Uiteindelijk ontstaan de voor Gynura typerende oranje, pluisachtige bloemen; de plant laat zich gemakkelijk stekken. De smaak van het blad is fris en gaat richting boontjes. Ze worden zowel rauw als (kort) gekookt verwerkt. Uiteraard wordt aan de plant vele medicinale eigenschap toegedicht, al was het alleen maar door de uitbundige groei!
 4. 831480 Eeuwiglevenkruid
  Over dit bijzondere, WINTERHARDE klimplantje uit de komkommerfamilie is heel veel te vertellen, je vindt de uitgebreide beschrijving hier. Het is van oudsher een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant wordt in de Chinese provincie Guizhou het "kruid der onsterfelijkheid" genoemd, omdat het hoge aantal honderdjarigen in de regio met het dagelijks gebruik van theebereidingen met dit geneeskruid wordt verbonden. In Japan wordt de theesoort vanwege zijn enigszins zoete smaak "Amachazuru Sweet Tea" genoemd. Thee kan op de gebruikelijke wijze gemaakt worden van verse of gedroogde bladeren. Verse geplukte bladeren van de plant zijn eetbaar en smaken naar zoethout.

Als je al deze beschrijvingen leest, dan klinken er vele beloftes, als ik het enigszins relatief mag samenvatten: het zijn alle 4 planten, die het waard zijn om te kweken en uit te proberen! Pakket Ziel & Zaligheid heeft een waarde van € 52,00. We mogen deze aanbieden voor € 39,50. Een prachtig aanbod voor een mysterieuze, boeiende en fraaie collectie!

Bestel het pakket “Ziel en Zaligheid”


» Kerriebladboom in uniek formaat

Het afgelopen najaar hebben we honderden klanten blij kunnen maken met volwassen Kerriebladbomen. Het is de originele plant, die van Azië (vooral India), via Afrika tot in Midden-Amerika zeer populair is als smaakmaker voor een goede homemade Kerrie! Het verse blad kan je haast nergens kopen, onze kweker gaat ze in mei “verjongen” door ze terug te snoeien, het zou mooi zijn (voor ons allemaal) als er voor die tijd weer een vrachtwagentje van de kweker naar jullie mag verhuizen! Op veel website worden gelijkwaardige planten aangeboden voor € 100,- wij kunnen je blij maken voor slechts € 35,00! Je kan je voor deze geweldige planten inschrijven, kijk maar eens voor meer informatie en om de plant te bestellen:

Bekijk of bestel de Kerriebladboom


» Zaaien: Vocht, Temperatuur en Licht

Ik ga later nog eens zeer uitgebreid alle facetten van het zaaien met jullie behandelen, een inleiding (Ouverture) heb ik in 2014 geschreven en vind je hier.

Naast vocht en warmte hebben sommige zaden vóórdat ze ontkiemen licht nodig: de zogenaamde lichtkiemers. Dat is een betrekkelijk kleine groep en we vermelden dit zoveel mogelijk op de verpakking.

Ook belangrijk bij het zaaien is de periode na ontkiemen, dan mag een zaaisel wat koeler staan (geen groter verschil dan 10EC om stress = stilstand in de groei te voorkomen) en vooral OPTIMAAL LICHT krijgen. Is er te weinig of te kort licht, dan ontwikkelt het plantje spichtig, dun, lang en zwak. Licht werkt namelijk groeiremmend (les 1 biologie), leg maar eens een aardappel in het donker en in het licht: in het donker lange sprieten en in het licht een compacte uitloper. Op deze manier kan je dus opgekomen zaadjes stevig houden: met extra licht als de dagen nog kort zijn of als je later in het jaar geen licht plekje beschikbaar hebt. Gelukkig zijn tegenwoordig zeer goede plantenlampen beschikbaar om deze compacte groei te krijgen. Je zal verbaasd staan over de stevige plantjes die je hierna kan kweken na een eigen zaai-actie! Nog even de 3 belangrijke kiemfactoren op een rijtje:


1) Vocht

De ideale zaaigrond levert 5 elementen:

 • Voldoende ziektevrij
 • Goed vocht vasthouden
 • Voldoende luchtigheid
 • Fijn genoeg om het zaad te omsluiten
 • Een beetje voeding om de eerste groei te ondersteunen

Wij zaaien zelf al jarenlang honderden kiemproeven met onze geperste blokken Cocopeat die voor ons speciaal zijn ontwikkeld. Daar mengen wij het fijne zilverzand doorheen, dan is de zaaigrond optimaal. Na aanmaak is de zaaigrond vochtig genoeg, maar houd de kleur of het gewicht van het zaaibakje in de gaten, het vocht verdampt en moet weer worden aangevuld door met een (druk)spuit lauw water te vernevelen.


2) Warmte

Elk soort gewas heeft een eigen optimale kiemtemperatuur. Sommige kiemen niet (of slecht) boven de 20-25EC, andere hebben die temperatuur juist minimaal nodig. Verder zijn er koukiemers (0-7EC) en koelkiemers (5-15EC). De warmtekiemers zoals Aubergine, Peper, Paprika, Tomaten e.d. kan je gemakkelijk laten kiemen d.m.v. een verwarmd kasje of verwarmingsmatje. Je hoeft dan niet de hele kamer warm te houden, wat enorm veel stookkosten gaat schelen. Al die verwarmingsproducten zie je hier op een rijtje.


3) Licht

Ik legde hiervoor al uit hoe belangrijk voldoende licht is na de ontkieming van zaden. Uiteraard hebben we hier ook veel oplossingen voor. Complete kweeksets, aparte groeilampen, allemaal functioneel beter dan een gewone lamp. Je vindt deze producten hier

De fraaie, complete sets hebben we extra aantrekkelijk gemaakt, door de prijs iets te laten dalen en door er 5-20 zakjes zaad (uit onze mooie collectie) GRATIS bij te voegen! Bekijk de extra voordelige complete Plantensolariums (of Mini Farms)


» Piepers, Eerpels, Blavvers of Aardappels

Één van die namen zal je herkennen, ons oude volksvoedsel is gelukkig nog steeds zeer populair! Het kweken van aardappels is niet zo moeilijk, je moet een beetje geluk hebben met het weer. In 2023 was het af en toe te regenachtig, dat gaf een grotere kans op ziekten of doorwas en bemoeilijkte het oogsten. Gelukkig geeft elk jaar weer nieuwe kansen, als (hobby)kweker begin je gewoon weer met frisse moed aan het grote tuinavontuur. Wil je de kweek van aardappels nog eens op een rijtje hebben, klik dan hier voor een overzichtelijke teeltaanwijzing.

Onze flinke sortering (momenteel bijna 100 rassen) is compleet en slinkt vanaf nu elke dag, je kan volop bestellen of langs komen. Heb je geen tuin, of weinig plek, alleen een terras of balkon? Probeer dan eens de succevolle teelt in groeizakken, hier oogst je gemakkelijk tientallen knollen uit 1 zak, we horen enthousiaste verhalen! Een handig klein zakje pootaardappels, dat bij deze zakken past is deze Resistente Mix.


» Bollen en Knollen

Naast onze enorme zadencollectie, die zich overigens nog dagelijks uitbreidt, staat het in de winkel en in de koelingen bomvol met bollen en knollen, die (on)geduldig wachten op een nieuw baasje. Ik schreef al over de (poot)aardappels, maar er is nog veel meer!


Zomerbloeiende Bollen en Knollen

Dit jaar hebben we weer een mooie keus uit ongeveer 450 verschillende soorten. Enkele bijzondere knollen zoals de Caladium komen eind van deze maand nog binnen, maar voor de rest staat de hele collectie klaar voor jullie. We zijn al hard bezig met de honderden bestellingen, elk jaar is de drukte weer een uitdaging!


Eetbare Bollen en Knollen

Nog enkele maanden kan je Aardperen planten, we hebben ze nog volop en onze kweker oogst ze vers uit de grond.

Naast Aardperen en Zonnewortels zijn er nog meer eetbare knolletjes, ik noem ze even, je vindt meer informatie als je op de naam klikt:

Crosne, lekker notig hapje.

Incapijlwortel, fraaie plant, mild zoet, de Inca’s aten ze al...

Indianenaardappel, sierlijk knolgewas uit Noord-Amerika: prachtige bloemetjes

Limoenklaver, van deze knolgewasjes smul je van de citroenfrisse blaadjes... 

Madeira Vine, het blad eet je als spinazie en de knollen zijn vooral lekker na het bakken.

Mauka, voor ons onbekend, maar erg geliefde knol uit Bolivia, Ecuador en Peru. Groeit zelfs boven de 2700 m!

Oca, heerlijk knolletje uit Zuid-Amerika, zowel rauw al gebakken of gekookt.

Yakon of Appelwortel, de verrassing van de afgelopen decennia: fris, sappig en iets zoet, rauw in salades...

Chinese Yam, die moet je zien, de plantjes zijn fraai en je kweekt Aziatische historie.


» Ton geeft Interview

Ja, ja... het “grote” interview staat online, de maker (Trevyn van Houwelingen) heeft er iets fraais van gemaakt! Het is een leuk item geworden over ons bedrijf met (ook letterlijke) kijkjes in het verleden van ons (bijna) honderd jaar oude bedrijf.

Ik kwam er onlangs trouwens achter dat zelfs mijn betovergrootvader al vanaf 1869 in zaden handelde, dus onze familie zit al 155 jaar in de zaadjes! Van hem (Huibert van Namen - geboren in 1816 te Zwijndrecht) kan ik helaas geen afbeelding vinden en de familie-site van Van Namen reageert niet op mijn vraag.

Het gezellige interview vind je hier 
 
facebook