Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 123, oplage 120.000  
 

Zaden kopen is het voorjaar uitdagen!

Een grappige uitspraak, die we vaak (samen met een zucht) horen uitspreken in onze winkel:

oh heerlijk, ik voel het voorjaar al ontwaken als ik hier zaden uitzoek!

Gemijmer over een Nieuwjaar
We staan allemaal in de startblokken van een nieuw jaar, we schrijven 2024 (even wennen) en we hebben ons die begrenzing van weken, maanden en jaren gegeven zodat we (op zijn minst) het idee hebben dat er een nieuw begin is. De seizoenen helpen daar in ons Noordelijk Halfrond uiteraard ook in mee. Ik spreek in elk geval de hoop uit, dat je in je persoonlijke leven en tijdens de uitoefening van je tuinhobby een kiemkrachtig jaar zal genieten met (groei)kracht, verbazing, verwondering, genot en intensiteit!


» Wij zijn er klaar voor!

Nou ja... er moet nog heel veel gebeuren en binnen komen, maar je kan vanaf nu volop zaden, bollen, pootaardappels, fruitstruiken etc. bij ons bestellen. En dat doen jullie al volop, dat merk ik aan de honderden bestellingen, die we de afgelopen weken al ontvingen: veel dank daarvoor. Er liggen weer veel plannen en nieuwe soorten op de plank, ik hoop dat jullie je weer heerlijk laten verrassen en verwennen door ons. Uiteraard mag je mooie aanbiedingen van me verwachten, in het vervolg van deze Nieuwsbrief staan er al enkele.


» Winterharde Uien en Loken

Bollen en knollen van winterharde uien kan je nog goed in januari planten, ze blijven lang optimaal van kwaliteit.
De laatste interessante soorten mogen nu voor een leuke prijs van baas verwisselen... Ze zijn zeer vorstbestendig en ook tussen de vorst door te planten! Heb je nog een zonnige, goed drainerende plaats? Deze Lookjes staan ook fraai in de tuin, als groepje bij elkaar en in de zomer is het smullen van verse aroma's...!

Het pakket bevat bijvoorbeeld:

Totale waarde ± € 30,00, we bieden dit boeiende pakket aan voor € 19,95
Talm niet te lang, we kunnen maar 40 pakketten maken!
(wijzigingen in de samenstelling en aantallen voorbehouden)

Bekijk en bestel de aanbieding Winterharde Uien en Loken


» Leuk winterklusje in huis

Wat dacht je van Chayote of Zoete Aardappel? Daar ga je nu in de winter mee kweken in de vensterbank.


Chayote

Chayote’s zijn vruchten en zaden in 1 en beginnen bij ons al mooi uit te lopen. Je plant ze voor 3/4 in een pot en laat ze in de vensterbank lekker groeien. Elke keer terugsnoeien tot 30 cm totdat je ze half tot eind mei buiten kan planten. Laat ze vervolgens klimmen langs gaas o.i.d., ze groeien flink en geven in de nazomer heerlijke vruchten. Je leest meer over deze fantastische vrucht (die steeds meer in Nederland bekend wordt) op onze website.

We bieden ze in deze aanbieding extra voordelig aan:

Bekijk en bestel de Chayote


Zoete Aardappel

Dat is een leuke winterklus: zelf in de vensterbank tientallen plantjes kweken, die je in het voorjaar in de tuin kan uitplanten. Je begint met een knol van een succesvolle variëteit, wij helpen je daar graag bij. Op onze site vind je een uitgebreide handleiding!

Bekijk en bestel de beschikbare Zoete Aardappels


» Ton Vreeken: Vogelaar

Jazeker, ik ben al sinds mijn 10e jaar enthousiast voor vogels. Dat begon toen met de Vogelclub “De Grote Stern”, ik moet eerlijk toegeven, dat ik het voorzitterschap interessanter vond dan het vogels kijken, maar toch is toen de basis gelegd. Het is voor mij dan ook logisch dat we een hoofdstuk “Dierenliefde” in onze website hebben. Je vindt er Vogelvoer (nu belangrijk voor de buitenvogels), heel veel nestkasten en ook vogelroepertjes om (voorzichtig) vogels te lokken en te observeren.

Ik nodig je uit om dat overzichtelijke hoofdstuk eens te bekijken:

Bekijk en bestel onze Dierenliefde artikelen


» Soms stoppen collega’s...

We hebben de afgelopen decennia al veel kwekers en zadenverkopers van hun voorraden afgeholpen omdat ze (door wat voor oorzaak dan ook) stopten met hun activiteiten. Na voorzichtig onderhandelen (want er zat soms menselijk leed achter) kwamen we dan tot een overnameprijs waar beide partijen mee geholpen waren.

Onlangs heb ik de laatste voorraad van een collega zadenverkoper overgenomen. Keurig gerangschikt, met ruime kiemgarantie. De collectie bestaat uit tientallen soorten groente- en bloemzaden, die we jullie eenmalig kunnen aanbieden. We maken gemengde pakketjes ter waarde van € 50,00 en bieden deze aan voor € 29,95. Dat is een korting van 40%! De meeste zaden zijn van het merk Sluis Garden, een goede collega van ons, die uiteraard nog gewoon actief is in de zadenwereld. We kunnen ongeveer 30 pakketten maken, sla snel je slag!

Je bestelt dit voordelige pakket hier


» Vooraankondiging Helleboruscollectie

In februari zullen we weer de prachtige (zeer gewaardeerde) pakketten Helleborusplanten gaan verzenden, je kan je alvast inschrijven voor deze fraaie winterbloeiers!

Het pakket bestaat uit 10 planten in 10 verschillende soorten. We verzamelen eerst de orders en laten vervolgens in één keer de planten van mijn kweker komen, eerst bestellen dus en niet onaangekondigd in de winkel komen...

Normaal (in tuincentra) kost zo'n verzameling bijzondere planten (ruim) € 60,00 - wij kunnen ze aanbieden voor € 39,00
We kiezen uit de volgende soorten:

 • Helleborus orientalis - LENTEROOS OF VASTENROOS
  De boeitijd van deze beauty is januari tot april, elk jaar weer maandenlang een voorjaarsbode! Geef ze een plek in de zon of halfschaduw in goed drainerende grond die ook niet mag uitdrogen. Het blad is zomer en winter groen en vernieuwt zich in de zomer. Herten eten niet van deze plant!
  - ‘Double White Spotted' (in 9 cm pot)
  - ‘Double Pink Spotted' (in 9 cm pot)
  - ‘Double Dark Rose’ (in 9 cm pot)
  - ‘Dark Rose' We selecteren fraaie donkerrose bloeiers. (in 9 cm pot)
  - ‘Double Dark Ruby Red’ (in 9 cm pot)

 • Helleborus argutifolius - CORSICAANSE HELLEBOOR
  Een prachtig bladerdek (met getande bladeren) wacht ‘s winters op de bloei, die meestal in februari begint en doorgaat tot in april omdat de groenwitte bloemen uiteindelijk steeds groener worden en de plant een extra bladfunctie geeft.
  - ‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

 • Helleborus x sternii
  Dit is een kruising tussen de H. argutifolius en lividus, het beste van beide verenigt dit soort: wintergroen met fraaie, 60 cm hoge bloeistengels in de late winter met groenroze bloemen.
  - ‘Green Leaves' grijsgroen blad (in 9 cm pot)
  - ‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

 • Helleborus lividus
  Deze Nieskruid uit Mallorca heeft wat fijner, meestal getand blad, groen met een grijze waas. De enorm ijverige bloei is groenwit tot donkerroze van kleur, het buitenblad en de bloeistengels zijn fraai roze gekleurd en extra zichtbaar door de knikkende bloemen. De bloei begint soms al december en gaat door tot maart, bij strenge vorst is een acryldekentje aan te bevelen...
  - ‘Pink' (in 12 cm pot)

 • Helleborus foetidus ‘Gold Bullion' - RIEKEND NIESKRUID
  Het fraaie, fijne, goudgroene en vingervormige blad is zonder de bloei al een sieraad in de tuin. Daar komt dan als beloning de groengele bloei bij, die al in januari begint.

Kleine wijzigingen voorbehouden.

Bekijk en bestel de Helleboruscollectie 
 
facebook