Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 121, oplage 120.000  
 

De Koning laat zich voelen!

Ik heb het natuurlijk over koning Winter, die onze planten op scherp zet.


» Planten zijn wonderlijk

Wie na wat nachtvorsten goed oplet, ziet allerlei reacties van planten. De planten die volgezogen (of gepompt) zijn met water, sterven meteen af na bevriezing. De celwanden begeven het en de bladeren worden als moes. Het kan zijn dat er ondergrondse delen er nu voor gaan zorgen dat de plant in het voorjaar weer kan uitlopen. Het hangt er van af hoe “waterig” die delen zijn, of ze de vorst kunnen doorstaan. Dahliaknollen bijvoorbeeld hebben het zwaar in de vorst. De voedselknollen worden week, de groeitop blijft het langst in takt maar een extra laagje grond of veel bladdek kan ervoor zorgen dat deze vorstgevoelige knollen toch in de grond kunnen blijven. Zelf merk ik al jaren dat mijn Colocasia’s een pittige vorst kunnen doorstaan. De knollen vriezen tot moes, maar de schil is houtig en vormt in het voorjaar weer groeiknoppen. Veel één- en meerjarigen hebben winterblad gevormd, dat bevriest, kleurt dan glazig (niet aanraken) maar ontdooit weer tot levend blad. Zo kan ik nog tientallen voorbeelden noemen hoe planten zich wel of niet beschermen en herstellen van de wintertijd. Overigens heb ik nog de tijd meegemaakt, dat winters veel strenger waren en dat overal in het land de vijgen waren doodgevroren. Om over Laurier of Olijf maar niet te spreken...

Zelf heb ik mijn Sparmannia (Kamerlinde) weer goed ingepakt, hij overleeft nu al 2 winters, een taaie rakker!


» Kan je in deze tijd planten in de tuin zetten?


Winterharde planten

Winterharde planten kunnen eigenlijk de hele winter geplant worden, de enige beperking is uiteraard, dat de vorst niet in de grond moet zitten. Zo’n dun vorstkorstje geeft niet, maar daaronder moet het rul zijn. Dus na deze vorst (of halverwege de dooiende dag) kan je gewoon weer bollen poten, rozen planten, frambozen in de grond zetten etc. Het voordeel van de periode waar we nu inrollen is, dat de natte grond een beetje droog kan vriezen. Kortom: wacht nog even met jullie winterslaap!


Bollen en Knollen

De enorme bollen van de Kameramaryllis (Hippeastrum) zijn helaas iets te vroeg uitverkocht, kennelijk verspreidt het gerucht zich snel, dat die van ons niet te versmaden zijn... Volgend jaar moet het vrachtwagentje nog voller!

December is zo’n beetje de laatste kans om je eigen Keukenhof te planten... We hebben nog een leuke collectie beschikbaar, je vindt alle soorten hier:

Bekijk en bestel de Voorjaarsbloeiende Bollen


Crinodonna

We hebben wel vorige week een mooie zending Crinodonna’s binnen gekregen, een fraaie kruising tussen de Tuinamaryllis (Amaryllis belladonna) en de Crinum moorei. Van deze fraaie tuinplant kochten we de grootste bollen die er zijn, je kan ze nog koel bewaren en in het vroege voorjaar lekker diep in de grond planten. Kijk hier voor deze prachtige bloeier:

Bekijk en bestel de Crinodonna


Perzische Sjalotten & Bollenbonus

De duizenden grote bollen Perzische Sjalotten beginnen lekker op te raken, maar we kunnen nog een leuke aanbieding voor jullie maken. Naast de lopende aanbieding (die bijna afloopt) “Oogverblindend & Tongstrelend” bied ik een leuk pakket aan van 15 paarse en 15 witte Perzische Sjalotten (Allium altissimum) en vul deze gratis, als bonus, aan met dezelfde waarde (€ 30,00) aan andere bollen, die er goed bij matchen. Een boeiend plekje bollen waarvan een deel eetbaar is! (de foto bij dit pakket is een voorbeeld van zo’n bloemrijke combinatie) We noemen dit pakket “Perzische Sjalotten & Bollenbonus” en je bestelt ze hier:

Bekijk en bestel de Perzische Sjalotten & Bollenbonus


» Wat gebeurt er verder bij ons...

Ons tuinteam ontvangt dit weekend de laatste grote aanvulling (voor dit jaar) van bijzondere fruitsoorten. Daarmee hopen we weer bij tientallen klanten hun oogstdroom waar te maken. Verder rollen er al volop knolletjes voor volgend jaar binnen. De oogst van Oca en Mashua bijvoorbeeld is net bij ons gearriveerd, je kan ze al aanschaffen, maar nog even wachten met planten, ze zijn niet winterhard.


We hebben een mooie aanbieding grote Kerriebladbomen lopen, deze fraaie (en smaakvolle) planten bieden we voor een zeer interessante prijs aan. Veel klanten wachten op het moment dat deze worden geleverd of kunnen worden opgehaald. Maar we hebben er even de rem op gezet omdat het momenteel te koud is om ze te verzenden of vervoeren. Heel even geduld dus en... ook nog een kans om ze te bestellen:

Bekijk en bestel de Kerriebladbomen


De overname (en dus voortzetting) van ons bedrijf is bijna rond, er kan eigenlijk niets meer mis gaan. We streven naar 1 januari 2024, spannend, jullie horen misschien over 2 weken de details, als ik mijn laatste Nieuwsbrief van het jaar schrijf. Ik wil wel alvast verklappen dat de nieuwe eigenaar een vrouw is van midden dertig, die de zaak samen met haar broer gaat runnen.


» Vreeken blijft verbazen en vernieuwen

Ik ben er echt wel trots op, dat we op veel gebieden trendsetters zijn. Dat komt doordat we ons sortiment heel flexibel hebben ingericht en erg gemakkelijk kunnen schakelen. Mijn eigen grenzeloze enthousiasme helpt ook een handje mee. Dit jaar (tot aan vandaag) is het ons gelukt om 465 Noviteiten aan ons sortiment toe te voegen! Eind van dit jaar tikken we zeker de 500 aan! Heb je de nieuwe introducties van de afgelopen maand al verkend? Je vindt ze hier:

Bekijk de recente Noviteiten

Ik hoop nog jarenlang als inspiratie voor jullie te mogen blijven speuren en schrijven! 
 
facebook