Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 120, oplage 120.000  
 

Knollen, bollen... geen grollen!

Ik kom een beetje in de Heilige Klaas stemming, dat komt vast door Dieuwertje...


» Bij de les blijven

Ja, ja... als opa (ze noemen me Groof, Ofie of gewoon Ton) moet je goed op de hoogte zijn. Het Sinterklaasjournaal is een ‘must’ tijdens de maaltijd. Stiekem geniet ik van de humor en de “grote rampen”. Ondertussen merk ik, dat we hier in onze winkel steeds meer spullen moeten inpakken als cadeautje en ook de Cadeaubonnen lopen als een trein (“dan kunnen ze zelf hier iets uitzoeken in het voorjaar”). Dat is één van de redenen, dat ik maar weer achter mijn schermen duik om jullie inspiratie uit onze mooie winkel te geven.

Bekijk en bestel onze Cadeaubonnen


» Het wordt weer knollentijd

Nu het kouder wordt en de gewassen zijn gestopt met groeien worden veel soorten knollen geoogst en kunnen we al een mooi sortiment aanbieden. De Aardperen zijn altijd de hekkensluiter, die staan nog in de grond en het omgewaaide gewas is aan het afsterven.
Hopelijk krijgen we binnenkort wat droge weken zodat ook deze oogst binnengehaald kan worden!


Zoete Aardappels (Ipomoea batatas)

De laatste 2 decennia wordt het eten en kweken van Zoete Aardappels steeds bekender en geliefder. In Canada aten we de eerste frietjes van deze knol en we waren meteen verkocht. Er zijn dan ook meerdere kwekers al jaren bezig om de lekkerste en de beste rassen te selecteren voor ons klimaat buiten of in de kas. Onze kweker Dimitri Jacobs is zo’n actieveling en we krijgen dit weekend een grote zending knollen van hem binnen.

Zoete Aardappels kan je vanaf mei (als de koude nachten voorbij zijn) uitplanten als plantje. In die periode verkopen we dan ook honderden van deze jonge plantjes. Maar dat opkweken van plantjes is ook een heel leuk avontuur en dat doe je vanaf nu in huis vanuit een knol. Uit 1 knol kan je vele stekjes halen, we leggen op onze site uit, hoe je dat doen kan. Je kan kiezen uit 12 verschillende rassen, er zijn witte, gele, oranje en paarse variëteiten.

Doe je mee met dit kweekavontuurtje? Kijk hier voor ons beschikbare sortiment:

Bekijk en bestel de beschikbare Zoete Aardappels


“Gewone” Aardappels (Solanum)

De eerste oogsten kwamen deze week binnen en worden momenteel door ons verpakt. Het zijn al 40 bijzondere rassen en de komende week komen daar nog 25 rassen bij. Dit is een zending waarvoor geldt dat we complete oogsten hebben opgekocht. Dit jaar was de opbrengst vaak de helft van vorig jaar, dat betekent 2 dingen: de voorraad is beperkt (sla dus je slag) en ik moest de prijs iets laten stijgen. Hierbij beloof ik plechtig dat bij een goede oogst in 2024 de prijs weer omlaag gaat!

Het aankopen van deze primeurrassen betekent wel, dat je ze koel moet bewaren (bijvoorbeeld onderin de koelkast) en rustig moet wachten tot april om ze tot leven te wekken. In februari komen nog veel meer rassen binnen om je verzameling verder compleet te maken. Kijk hier voor de tot nu toe beschikbare rassen:

Bekijk en bestel de beschikbare Aardappels


Crosne of Japanse Andoorn (Stachys affinis)

Een heel klein, smakelijk en vorstbestendig knolletje is de Crosne. Prachtig om te zien, sierlijk op je bord, een lekkere bite met een smaak die richting de walnoot gaat. Je koopt ze en je plant ze meteen, want ze kunnen vorst verdragen. Het knolletje komt inderdaad uit Japan en is nu ongeveer 150 jaar in cultuur in Europa.

Bekijk en bestel de Crosne


» Onze Dankbaarheid bloeit wel degelijk!

Guido Gazelle verzuchtte: “Dankbaarheid is een bloemke dat in weinig hoven bloeit”. Ik wil een andere weg inslaan. Wij worden zo vaak door jullie verwend na het verschijnen van een Nieuwsbrief. Neem bijvoorbeeld onze laatste Nieuwsbrief: positieve, zelfs ontroerende mailtjes, opbeurende woorden en grote bestellingen. Ik wil dat niet gaan zien als een automatische vanzelfsprekendheid. Het blijft verrassen, het houdt ons bedrijf draaiend en verrijkt jullie tuin!

Kortom: bedankt voor jullie verwennerij.

  • Bedankt dat jullie honderden Perzische Sjalotten hebben gekocht, we zitten ruim over de helft en kunnen nog steeds leveren Onze kweker van meerjarige kolen kon deze sjalotten prachtig aanvullen tot een leuke collectie
  • Bedankt dat er eind deze maand een vrachtwagen vol met (verkochte!) Kerriebladbomen bij ons binnen gaan komen. Meteen verpakken en wegsturen, want zoveel ruimte is hier niet... Er kan nog een beetje bij, anders gaan we gewoon sparen voor een tweede zending

Voordat ik de vorige nieuwsbrief ga herhalen, gauw over naar het volgende onderwerp.


» Binnen en Buiten...

Tijdens die donkere, regenachtige dagen haal je het voorjaar dichter naar je toe als je achter de PC (lekker groot scherm) onze site induikt. Inloggen en alvast lekker plannen en leuke zaden in het winkelmandje plaatsen. De voorpret verkort de winter, de voorpret geeft perspectief en... als je besluit om alvast zaden te bestellen, dan kan je die voorpret zelfs in je handen houden! Wij zijn blij met alle zaadbestellingen vóór januari, we kunnen dan snel leveren en jullie zijn goed voorbereid op een groeiavontuur in 2024.

Er zijn gelukkig ook droge en zelfs zonnige momenten. Lekker warm aankleden en de tuin verkennen, misschien nog wat bollen planten. Gebruik de tuinpaden of ga op een plank staan (of zitten) als je dieper je tuin ingaat. Natte grond wordt snel bedorven als je er overheen gaat lopen. Is je tuin vol plassen? Graaf dan een sleuf naar het diepste punt, om een voorlopige drainage te krijgen. Boeren graven nu ook volop extra sleuven naar de sloten. In deze tijd kan je bijvoorbeeld druiven en veel ander fruit snoeien. Check even op internet of het soort dat je snoeien wilt, nu onderhanden genomen mag worden.

Je gazon heeft een grote hekel aan plassen ten gevolge van slechte drainage. Zodra het iets droger wordt kan je met een palenboor gaten graven en deze vullen met grof grind. Geen grind morsen, dat is slecht voor je grasmaaier... Onze fijne gatenmaker kan je elke 20 cm gebruiken en is zeer effectief om een gazon gezond te laten overwinteren.

Bekijk en bestel onze Gatenmaker

Wat later in de winter zijn er meer klussen te doen, daar kom ik nog op terug. Je “moet” nu wel kritisch door je tuin lopen en bedenken welke soorten wellicht gevoelig kunnen zijn voor vorst. Afstervende planten zoals de Agapanthus kan je preventief bedekken met een dikke laag bladeren, hogere planten moet je misschien wel inpakken, kwetsbare planten in potten kunnen bij vorst de schuur in of in een wintertent bescherming vinden. Kijk maar eens hier voor ons sortiment beschermingsmiddelen

Bekijk en bestel onze beschermingsmiddelen


» In huis tuinieren

Jazeker, je kan de hele winter jong groen oogsten van de vensterbank. We hebben zelfs kweekbakken met zuinige LED-verlichting, die middenin de kamer nog voldoende licht opleveren voor de plantjes.

Die verlichtingmogelijkheden vind je hier
Bekijk ons sortiment Plantenverlichting

en hier onze kweeksets
Bekijk onze Kweeksets

Hele jonge plantjes, net gekiemd met de eerste blaadjes, noem je microgroente. Naast de gekiemde zaden in het donker (die noem je kiemgroente) zorgt dit voor een natuurlijke vitaminebron in de winter. Deze teelt is erg eenvoudig, we verkopen zowel kweekmaterialen als (uiteraard) de zaden.

Kijk maar eens in dit hoofdstuk voor inspiratie
Bekijk onze Kiemen en Microgroenten

Een aantrekkelijke aanbieden van zaden + opkweekmateriaal vind je hier:
Bekijk en bestel onze aanbieding Vitaminen in de Kiem

Leuk als cadeautje in de decembermaand!


» Tot slot wat tips van ons Tuinteam

Ons buitenteam is hard bezig met het verzamelen van orders. Toppers zijn momenteel Rabarberplanten, Eremurus (Naald van Cleopatra), Pioenrozen en fruitplanten.

Zij hebben begin deze maand een pallet vol met rozenstruiken binnen gekregen, goed om daar even aandacht aan te besteden. We verkopen 6 verschillende soorten, die beroemd en geliefd zijn vanwege geur en smaak van de bloemen en/of de bottels. Je vindt ze hier:

Bekijk en bestel de Rozenstruiken

Verder hebben we een partijtje Specerijstruiken (ook wel Meloenboompje genoemd) op de kop getikt. De bijzonder fraaie, donkerrode bloemen geuren naar kaneel of meloenen! De oudere takken kan je schillen en als kaneel gebruiken in de keuken. Een echte aanrader, je vindt ze hier:

Bekijk en bestel de Specerijstruik


Voor de bezoekers van onze winkel hebben we nog wat grotere, betaalbare exemplaren van de Mispel, Kweepeer en Pruim. Deze 3 grote jongens zijn te hoog om op te sturen, maar naast de bestuurdersstoel passen ze in de meeste auto’s wel. We hebben er nog enkele, je kan ze online reserveren en iets later ophalen.

Bekijk en bestel de Mispel, Kweepeer en Pruim 
 
facebook