Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 119, oplage 120.000  
 

Van Loeien naar Luwen...

De Storm Ciarán heeft donderdag geloeid en is inmiddels gelukkig weer geluwd. Mooie Nederlandse woorden voor toch weer een indrukwekkend natuurgeweld!


» Allerzielen

Elk mensenleven is waardevol. Dat leer je vooral zien als je de levenden rondom overleden personen spreekt. Of je nu overlijdt door ziekte, een ongeval, een storm of met velen samen door een oorlog... er zijn (vrijwel) altijd mensen, die rouwen en een lege plaats ervaren. Ik ben altijd weer onder de indruk van verhalen rond Allerzielen, ik ben onthutst en radeloos over oorlogen, ik oefen mezelf om mijn leven te delen met veel anderen.

Zo... dat was een serieuze aanhef, die een basis wil leggen voor een zo warm mogelijke Nieuwsbrief.


» Warm lopen

Je kan op allerlei manieren warmlopen. De meest letterlijke vorm ga ik de komende tijd samen met mijn vrouw wat vaker doen, een van onze voornemens om ook in koudere dagen en tijdens regentjes, gewoon een lekker stuk te lopen om onze conditie op peil te houden. Figuurlijk loop ik warm voor de vele planten, bollen en zaden die dagelijks op mijn pad komen en waar ik steeds weer de mooie soorten uitkies om die warmte op jullie over te dragen!

Loop jij ook warm voor de volgende soorten, die we sinds kort kunnen aanbieden:


Perzische Sjalotten

Ik was bang dat we deze bijzondere Allium dit jaar niet konden bemachtigen. Vorig jaar hadden we zo’n mooi aanbod. Totdat mijn kweker me in onze vakantie benaderde, dat hij nog een mooie partij voor me over had. Helemaal vergeten om dat eerder aan ons aan te bieden. Een beetje laat, maar gelukkig kan je dit soort zelfs nog in januari planten.

Je teelt ze voor de sier en om van te smullen... De lange bloeistengels van minimaal 1 meter hoog tonen een volle, dieppaarse of spierwitte bloei (naar keuze) in volmaakte bolvorm. We verkopen de oorspronkelijke, wilde vorm, die veel voorkomt in Iran (Hamadan, op 1850 m hoogte). In het Midden-Oosten zijn de bollen erg populair in verschillende gerechten en worden zowel droog als vers gegeten. Na drogen worden ze voor het eten in water geweekt en zijn dan wat milder met fijne zoete tonen. Daarom worden deze sjalotten zowel in deeggerechten (hartig) als ook in yoghurt verwerkt.

Je bestelt deze mooie (en nu voordelige) bollen hier:

Bekijk of bestel onze Perzische Sjalotten


Oogverblindend & Tongstrelend

Deze fraaie sjalotten combineren smakelijk met andere eetbare meerjarigen zoals de Eeuwige Krulkool en het Eeuwig Moes daar maakten we een complete aanbieding van: “Oogverblindend & Tongstrelend”, kijk en bestel deze hier:

Bestel de aanbieding “Oogverblindend & Tongstrelend”


Hippeastrum of Kameramaryllis

Zelf kan ik niet zonder een bak met Amaryllisbollen in de winter. Genieten van bloem na bloem, succes verzekerd, want het lukt met onze bollen altijd en nog uitbundig ook. Die enorm grote bollen die we aanbieden, geven soms wel 20 bloemen per bol gedurende vele weken. Het is goed voor je eigen warme plantengevoel, maar ook een (altijd welkom) cadeauidee voor verjaardagen, Sinterklaas of Kerst.

We hebben nog de keus uit ruim 20 kleuren en vormen, je vindt ze hier:

Bekijk en bestel de beschikbare Amaryllisbollen


Rabarber verplant je in herfst en winter

In deze periode van het jaar trekken de bovengrondse delen van de meerjarige rabarberplanten zich terug in een dikke wortelknol. Deze kunnen daarom nu het beste verplant worden en binnenkort krijgen we weer 4 toprassen binnen, rechtstreeks van één van onze biologische kwekers. Zelf ben ik gek op rabarber en een beetje zuur is welkom op mijn bord, ook heerlijk door de yoghurt als “toetje”. De planten zijn ook nog eens erg decoratief in de tuin en passen in de siertuin, de moestuin en ze zijn een “must” in het voedselbos of de permacultuur-tuin! Kijk hier naar de 4 lekkerste rassen.

Een voordelige collectie van 5 planten (onze keus) vind je hier:

Bestel en bekijk de voordelige collectie Rabarber


Een mooie, oude traditie is het om de eerste groei van rabarber in het donker te laten gebeuren. Je bleekt dan de stengels, waardoor deze extra mals en minder zuur zijn. De Rabarberpotten waarmee dit gebeurt, zijn opvallend in je tuin, het is een topper in ons sortiment, onze pottenbakker kan de vraag nauwelijks bijhouden. Je vindt de Rabarberpotten hier:

Bekijk onze Rabarberpot

Dat bleken kan je met meer groenten doen, denk aan bleekselderij, sla, andijvie, aardpeerscheuten, zeekool, witlof en asperge. Niet elk van deze soorten gaan onder een bleekpot, maar enkele wel. Je vindt al onze bleekpotten hier:

Bekijk onze Bleekpotten


Bodhiboom of Heilige Vijg

Deze Ficus heeft niet voor niets als soortnaam: religiosa. Het is de belangrijkste boom in het Boeddhisme. Deze geldt als heilige boom, omdat Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme, onder een bodhiboom: bodhi (=verlichting) bereikte. Binnen het Hindoeïsme worden ook veel exemplaren van deze Ficus als heilig erkend, maar daar gaat de plaatselijke priester over...

We hebben jarenlang maar mondjesmaat deze bijzondere plant kunnen leveren. Gelukkig kwam enkele weken geleden een mooie partij ter beschikking van stevige, wat grotere planten. Allereerst hebben we onze vele wachtende klanten kunnen voorzien, er is nog een klein aantal beschikbaar van deze fraaie kamerplant, die in de zomer naar buiten kan.

Bekijk of bestel de Bodhiboom


Kerriebladboom

Goed nieuws voor de honderden(!) wachtende klanten op de zeer gewilde Kerriebladboom. Deze smaakmaker in de Aziatische keuken kunnen we binnenkort leveren als forse moederplanten van ongeveer 100 cm hoog. De wachtende klanten hebben we al keurig op de hoogte gebracht en velen hebben al enthousiast 1 of meer planten besteld. Als we een flink aantal verkocht hebben, dan laten we ze bezorgen door onze kweker. Deze forse planten worden hier en daar aangeboden voor bijna € 100,- en wij kunnen ze aanbieden voor € 29,50. Een mooie prijs voor een mooie plant, waar je meteen van kan eten. Ken je de Kerriebladboom niet? Lees (en bestel) er alles over op onze website:

Bekijk en bestel de Kerriebladboom


Chayote

De nieuwe oogst is binnen! We hebben deze vrucht nu voor het 10e jaar in ons sortiment, al bijna geen nieuwkomer meer, maar toch nog veel te onbekend. De uitgebreide beschrijving vind je op de website, maar ik kan alvast enkele leuke weetjes vertellen. Het is een klimplant, die geweldig groeit in ons klimaat en bijna elk jaar een grote oogst geeft. De vruchten kan je rauw eten, maar ook gewokt of in de soep. Het fijne is, dat de structuur behouden blijft, blokjes blijven blokjes, dat is fijn voor het mondgevoel. Het blad is trouwens ook eetbaar, zelfs de bloemen en de wortel... De vruchten zijn meteen de zaden, je laat ze in de winter (uit zichzelf) uitlopen, je pot ze op en houdt ze kort tot het voorjaar en dan uitplanten in de tuin. Lees er meer over en bestel ze hier:

Bekijk en bestel de Chayote


» Sinterklaas houdt van tuinieren!

Die vrijgevige man leert dus graag aan kinderen hoe leuk tuinieren is. Dat kan bijvoorbeeld thuis, bij opa en oma of op school.


Het kant-en-klare plantenbed “Mijn Eerste Tuin”

Voor kinderen is het zelf kweken van groenten en/of bloemen een leuk avontuur. Om overzichtelijk te beginnen is dit verhoogde plantenbedje in vrolijk groene kleur een goed begin. De panelen maken samen een tuintje van 58x58 cm em 13.5 cm hoog. Zet dit tuintje niet op de tegels, maar gewoon in een bestaande tuin en vul het bedje met tuinaarde of potgrond. Dit is helemaal het eigen domein van elk kind dat groene vingers mag krijgen… Je bestelt ze hier:

Bekijk en bestel “Mijn Eerste Tuin”


Vrolijk Zaaikasje “Bloemblaadjes”

Dit gezellige bakje om in te zaaien of te stekken is extra aantrekkelijk voor kinderen door de vrolijke bloemvorm. De 7 rondingen bevatten potjes (8x6 cm), om (dus) in te zaaien of te stekken. Het geheel wordt afgedekt met een transparant kapje. Het minikasjegeheel is 21 cm doorsnee en 13 cm hoog. We leveren in de kleuren groen, geel of rood (onze keus). Je bestelt ze hier:

Bekijk en bestel het Vrolijke Zaaikasje “Bloemblaadjes”


Junior Zaaipakket

Jong geleerd is oud gedaan! Eerst goed leren hoe je zaaien moet en je krijgt de mooiste tuin! In elk pakketje zitten 5 pakjes zaad: 2 met bloemen en 3 met groenten. Niet te moeilijk maar toch heel leuk! Op elk zakje staat, hoe je ze zaaien moet. Een extra brief met gebruiksaanwijzing zit in dit pakketje. Je bestelt het zaaipakketje hier:

Bekijk en bestel het Junior Zaaipakket 
 
facebook