Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 118, oplage 120.000  
 

Even in de rust...

Ik ben dit weekend vertrokken voor 3 weken vakantie, eindelijk maar toch!

Beetje laat

We (mijn vrouw Marry en ik) gaan dit jaar pas in oktober onze vakantie vieren om verschillende redenen, maar ons bedrijf draait uiteraard op volle toeren door! Voor de zekerheid plannen we een zuidelijke trip en verkennen voor het eerst het mooie Spanje. Ik houd mijn ogen uiteraard flink gericht op groentemarkten, plantengroei en hun samenhang, landbouw en tuinbouw. Na elke reis heb ik weer nieuwe inzichten over de natuur.


» Herfstbloeiende Bollen

Tja, het is herfst, je zou het nu niet zeggen, maar de korte dagen verraden het wel! Onze herfstbloeiende bollen moeten nu echt de grond in. Ik mag dus de jaarlijkse uitverkoop van deze leuke bollen aankondigen. Denk aan Herfsttijloos, denk aan Saffraankrokus, Herfstklokjes, Sternbergia en andere Herfstkrokussen. We voeren eerst nog de “gewone” orders uit van deze bollen, je kan ze dus nog bestellen als je zeker wilt weten wat je krijgt.

Bekijk de herfstbloeiende bollen en knollen

Onze Aanbieding om leeg te verkopen vind je hier:

Aanbieding leegverkoop herfstbloeiende bollen en knollen


» Je tuin: een Keukenhof op schaal...

Je hebt nog ruim 2 maanden de tijd om je eigen kleine bollenveld te planten! We zijn al volop bezig met het leveren van jullie bloembollen bestellingen van de Voorjaarsbloeiende bollen. Deze week kwamen er nog wat importbollen binnen, het nadeel van een grote sortering: het duurt lang eerdat alles compleet is. En dan zijn er nog wortelstokken van planten, die nog aan het afsterven zijn, zoals de Pioenrozen. Die laatste komen pas in de loop van deze maand binnen, we kopen ze rechtstreeks bij een kwaliteitskweker.

Bekijk het hele sortiment (inclusief Pioenrozen)


» Speciale aandacht voor:


Kameramaryllis (Hippeastrum)

Deze week hebben we een vrachtwagentje vol met enorm grote bollen opgehaald. De laatste jaren specialiseren we ons steeds meer in extra grote bolmaten. Het voordeel is, dat je 2-5 bloeistengels (met elk 4-5 bloemen) kan verwachten. Niet iedereen heeft er zin in om de bollen keurig in aarde te planten, waardoor ze “op spanning” blijven. Gewoon droog bloeien de bollen ook ijverig met veel bloeistengels, daarna kan je ze weggooien... uitgeput. Dit jaar kunnen we 22 fraaie rassen aanbieden, je vindt ze hier:

Bekijk en bestel de beschikbare Amaryllis


Caladium (PRACHTBLAD)

Vorig jaar was er een wereldwijde misoogst van deze enorm gewilde plant. Gelukkig hebben we voor 2024 een grote aankoop kunnen doen van deze sierlijke, enorm populaire, fraai gekleurde bladplant, in de vorm van grote knollen. Je kan deze (zeldzaam mooie) Caladiums al bestellen voor levering in 2024! Bestel ze hier:

Bekijk en bestel de beschikbare Caladiums


Sauromatum (VOO-DOO-LELIE)

We hebben ze net binnengekregen, de rare en ozo grappige Voodoolelies. Redelijk winterhard, met goede bescherming, maar je kan ze ook vorstvrij en droog bewaren tot voorjaar 2024. Grote, complexe bladeren en hilarisch stinkende bloemen. Je vindt ze hier:

Het hele sortiment Sauromatum bekijken

Samen met de indrukwekkende Drakenwortel en de Witte Aronskelk vormen ze al een beginnend groepje van de grote Aronskelkfamilie, waar we in de winter nog veel meer van binnen krijgen!


» Kweker van onze collectie Historische Aardbeien

Het is ons gelukt om een zeer geschikte en gepassioneerde kweker te vinden voor onze oude rassen (zie laatste Nieuwsflits). Hij heeft zelf al rond de 100 rassen in zijn collectie en wij gaan intensief samenwerken, zodat je in augustus 2024 waarschijnlijk al een flinke uitbreiding kan beleven.

Hartelijk dank voor de 120 enthousiaste aanmeldingen, ik ben nog bezig om iedereen persoonlijk een mailtje te sturen. Hopelijk lukt dat nog voor mijn vakantie!


» Knoflook en nog meer Look

De look-familie is erg groot, er zijn veel sierlijke soorten (die vrijwel allemaal ook eetbaar zijn), je kan ze tot december planten en hier is een overzicht:

Bekijk de Sieruien


De bekendste Look is uiteraard de Knoflook! Veel bronnen beweren, dat je ze uiterlijk oktober geplant moet hebben, maar dat is met een meerjarige plant eigenlijk niet juist. In feite kan je het hele jaar door knoflook planten, als de teentjes maar gezond zijn. Bij zeer laat planten zullen ze wellicht wat minder groot worden, maar de grootte van knoflook bij de oogst hangt meer af van watergift tijdens droogte (in het groeiseizoen) dan van het planttijdstip. Je vindt hier een uitgebreide teeltaanwijzing, die overigens ook geldt voor andere leden van de uienfamilie. We hebben nog voorraad en vullen die zo mogelijk nog aan, hier een overzicht van beschikbare rassen:

Bekijk en bestel de beschikbare Knoflook

Al die andere lookjes en op uitjes lijkende soorten vind je hier:

Bekijk en bestel de beschikbare Herfstuitjes


» Wat kan je nog zaaien?

Jawel, je kan nog steeds enkele soorten zaaien! Er zijn trouwens steeds meer moestuinders die in een oude kas tuinieren, die kunnen nog succesvoller kweken in de winter. Voor de vollegrond is het nu nog tijd om de koudekiemers onder de meerjarige planten te zaaien. Koudekiemers gaan pas kiemen als ze een kou- of vorstperiode hebben gehad, een wintertje dus. Niet droog in het zakje maar gewoon uitgezaaid, zodat ze eerst vocht op kunnen nemen en zo actief “werken” aan de afbraak van hun kiemrust. De kieming vindt dan plaats in het voorjaar. Als je op de site kijkt binnen de groep “Meerjarige Planten” dan kan je aan de zaaitijden zien of het een koudekiemer is of niet.

Voor de groentetuin hebben we op de homepage een overzicht t/m december wat je nog zaaien kan.

Voor oktober ziet dat overzicht er zo uit.


» Nog wat leuke kamerplantjes als hekkensluiter

Ik schrijf het wel vaker: af en toe kan ik het niet laten om interessante of ouderwetse plantjes aan te kopen, die eigenlijk niet in ons sortiment passen omdat we ons willen specialiseren in eetbare planten. Maar enfin, het liefhebbershart blijft kloppen...


Broedbladplantje

Zo is daar het bekende Broedbladplantje. Als kind vond ik deze al fantastisch, de plantjes stonden bij ons in de serre. Inmiddels ben ik er achter dat ze in de zomer graag buiten staan om extra stevig te worden. We hebben een mooie moederplant die ijverig jonge plantjes afwerpt vanaf de bladrand. Deze laten we even wat meer worteltjes aanmaken en verkopen we per 5 stuks in een zakje. Je bestelt ze hier:

Bekijk en bestel het Broedbladplantje


Zwangere Ui

Ook zo’n gemakkelijk “doorgeefplantje” is de Zwangere Ui. Veel licht, af en toe water, meer hebben ze niet nodig! Worden ze lelijk door een vergeetachtige periode? Geen nood: knip ze terug en ze groeien weer opnieuw aan. Je vindt dit makkelijke en grappige plantje hier:

Bekijk en bestel de Zwangere Ui 
 
facebook