Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 116, oplage 120.000  
 

Extra lang, ga er even voor zitten...

Dit weekend schrijf ik een uitgebreide Nieuwsbrief, er is veel te melden en ik heb diverse interessante zomerkoopjes verzonnen. Dit zalige zomerweer vraagt om actie in de tuin!


» Je tuin verlaten... kan dat?

Er zijn in deze periode reizigers en thuisblijvers, trekkers en dagjesmensen. Voor hen, die langer op pad zijn is het altijd weer een gok: hoe tref ik mijn tuin aan bij thuiskomst? Die gok kan ook een verrassing zijn: wow, wat is het weer gegroeid! Je boft als je familie, een buur of een vriend(in) hebt, die je tuin in de gaten houdt. Water geven waar nodig, groenten oogsten waar mogelijk of vereist. Enige tijd voordat je op vakantie gaat kan je al bladgroenten oogsten, die nog niet geheel volgroeid zijn. Het zou jammer zijn als je bij thuiskomst er niets meer aan hebt... hoewel bloeiende andijvie prachtig is! Vaste planten die al wat afrijpen, kan je deels of geheel terugknippen. Bij een goede nazomer heb je dan in de herfst nog frisse planten. Ik doe dat standaard met mijn grote Hosta als deze uitgebloeid is. Bakken met eenjarige planten, waarvan je vermoedt dat ze veel uitbloei zullen vertonen bij thuiskomst kan je ook preventief deels of geheel terugknippen. Als iemand ze zo nodig water geeft, dan zal je ze fris en volop in de knop terug aantreffen. Wat extra mest van tevoren en gaan...!


» Rustige drukte en frisse wind

Deze maanden kunnen we de binnenkomende orders snel verwerken, de winkel wordt vooral bezocht door toeristen, soms ook klanten die in de buurt vakantie houden. Een gezellige tijd, niet al te druk en dat is maar goed ook, want veel van onze medewerkers hebben nu vakantie. De tuin is zeer goed bevoorraad, hoewel er ook soorten op zijn. Binnenkort komen er nog veel meer planten en struiken binnen, je bent alle dagen welkom in onze goed gesorteerde verkooptuin. De zaden worden jaarrond aangevuld, dus onze productieafdeling blijft lekker actief. Overal is nu meer ruimte, even de tijd om alles schoon te maken, klaarstomen voor het nieuwe seizoen.

Middenin het aankomende bollenseizoen gaat ons bedrijf een nieuwe eigenares krijgen, we hebben de eerste stukken al gezamenlijk getekend. Als er niets misgaat, dan kunnen we eind september in een Nieuwsbrief ons gezamenlijk aan jullie presenteren. Ik blijf nog enkele jaren aan ons bedrijf verbonden, jullie zijn nog niet van me af!


» Enkele tips van klanten

- Uiteraard al bij mij bekend, maar ik kreeg van een klant weer de herinnering: er is een heel leerzaam museum, vol belevingen, met als thema: ZAAD. Het museum begon in Andijk en is nu verhuisd naar Enkhuizen. Unieke collecties en voor jong en oud super interessante informatie: Sow to Grow www.sowtogrow.nl.


- Een andere (dankbare) klant is Brenda Froyen. Zij komt graag in Dordrecht en bezoekt dan steevast onze winkel. Haar boek “Mild Tuinieren” geeft blijk van haar liefde (en noodzaak) voor tuinieren. Haar kritische en frisse visie op de psychiatrie is voortgekomen uit persoonlijke en indrukwekkende ervaringen, ook daar schreef ze mooie boeken over. Kijk eens op haar website: www.brendafroyen.be.


- Nog een inspirerende klant is Theone Kamstra. Niet een van de velen, maar een inspirerende en passievolle (sorry voor dit modewoord) vrouw met visie voor balans in ons leven. Ze helpt anderen graag op weg om deze zoektocht af te leggen. Verder is ze dol op tuinieren, ik zie haar als de eigentijdse “Suster Bertken”. Theone is bezig met een prachtig E-Book, vraag haar er maar naar! Dit is haar website: natural2byou.com.


» Opruiming Aardappels en Paddenstoelenbroed


IN DE HERFST EEN LEKKER JONG PIEPERTJE!

Aardappels kan je tot augustus in de vollegrond planten voor een late herfstoogst. Bij een zachte winter kan je zelfs nog in september planten, wie dat risico niet wil nemen, plant ze gewoon in de kas voor de oogst met Kerst!

We maken een scherpe aanbieding om wat ruimte te maken in onze koelcellen… Het kan zijn dat we (op het laatst) nog maar 1 ras leveren.
Je vindt hier het nog leverbare sortiment met als laatste item een hele aantrekkelijke aanbieding.


EETBARE PADDENSTOELEN KWEEKPAKKETJES

Je kweekt ze makkelijk, de groei is al een beetje begonnen, dus eigen paddenstoelen kweken is met deze sets een “eitje”...!

Om goede en verse kweeksets te kunnen blijven leveren, verkopen we ook deze sets in de zomer uit om de koelcel leeg te maken. De samenstelling van de collectie kan iets wisselen, maar de korting is dezelfde.

Bekijk of bestel deze opruiming


» Bericht voor de leden van onze VreekenClub

Ben je lid van de VreekenClub? Je hebt dan dit jaar altijd van ons voorrang gekregen bij bestellingen en aanbiedingen. Je zet jaarlijks rond deze tijd € 50,00 in en deze kan je vanaf het volgende jaar besteden. Veel klanten laten hun saldo oplopen en ondersteunen op die manier ons bedrijf als een soort crowdfunding. Uiteraard zijn we heel blij met jullie ondersteuning, het stelt ons in staat om de jaarlijkse (enorme) voorraad op tijd op te bouwen.

We gaan vanaf volgende week weer de contributie incasseren, de spelregels daarvoor vind je hier

Nog geen lid? Kijk hier


» Van het Tuinteam (uitgelicht)

Het valt niet bij iedereen op, maar we hebben sinds vorig jaar weer een betrouwbare toevoer van Zomeralsem planten (Artemisia annua). Ook als je ze nu nog plant, zal je een flinke groei meemaken. De plant heeft ongekende gezondheidsclaims, je maakt er een helende thee van!

Kijk maar eens hier


Augustus is van oudsher de tijd om Aardbeien te planten. Wij vullen dan ons sortiment stevig aan, binnenkort komen ook weer een aantal zeldzame, oude rassen (beperkt) op voorraad. We zijn blij en trots dat we het oude ras ‘Jucunda’ weer in volle glorie mogen herstellen, er zijn in augustus ongeveer 50 bosjes van 10 losse planten (niet opgepot) beschikbaar, wie het eerst komt die het eerst maalt...

Bekijk en bestel deze Aardbei

Wil je gewoon door ons verrast worden?

Koop dan een voordelig pakketje


Ben je vergeten Aardperen of Zonnewortel te planten? Wij hebben ze nog opgepot staan en omdat het een meerjarige plant is, kan je naast een bescheiden oogst in de herfst de plant lekker laten staan voor 2024...

Bekijk en bestel deze Aardperen of Zonnewortel


Gemakkelijk te kweken, heel productief en een prachtig boompje... ik heb het over de Amandel ‘Robijn’. We hebben een mooi partijtje boompjes staan, eigenlijk het meest geschikt om op te halen, dan hoeven we ze niet te snoeien...

Kijk, lees en verlekker je hier


Door grote aankopen konden we dit jaar onze sortering Druivenplanten erg compleet krijgen. Er zijn uiteraard al rassen op, maar we hebben nog veel keus staan. Vooral ook van zeer gewilde rassen voor een mooie wijngaard in de Lage Landen.

Zelf een druivengaard beginnen is de droom van velen... We helpen met een leuke aanbieding van verschillende succesvolle rassen (onze keus).

De aanbieding vind je hier


Tenslotte nog een leuke “uitstrooier” voor een humeus schaduwplekje. Heb je wel eens gehoord van Stinzenplantjes? Wij hebben een unieke aanbieding met heel veel kakelverse zaden in een zakje.

Kijk maar hier


» Het is bijna tijd voor...

 

Knoflook is al ingekocht en wordt momenteel bij diverse kwekers gedroogd, de Utrechtse Uitjes zijn ook mooi aan het drogen. We krijgen ook nog een nieuw, Japans uitje: het Okinawa Sjalotje. Met zorg 3 jaar vermeerderd, uniek voor Nederland en nu hebben we genoeg voor de verkoop, jullie horen hier binnenkort meer over, ze staan nog niet op de website.

Al deze soorten (behalve uiteraard de Japanse nieuweling) kan je al op de website bestellen, we gaan leveren zodra alles binnen is. 
 
facebook