Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 115, oplage 120.000  
 

Volle klerenkast...

De zomer- en winterkleding mogen nog beide paraat blijven, deze Nieuwsbrief schrijf ik met een vest aan. Wordt ik kouwelijker of wil de zomer nog niet echt doorbreken?


» Het reilen en zeilen in ons bedrijf

Die vrij frisse lente heeft wel wat gevolgen, dat merken jullie vast wel in je tuin. De sterke vaste planten groeien gewoon lekker door, maar het jonge spul en vooral de wat zwakkere planten hebben het zwaar. Gewoon geduld hebben, zorg voor voldoende water met deze droge Noordenwind en wees zuinig op de groeitop van je planten, die gaat wonderen doen zodra de nachttemperaturen “zwoel” worden.

Onze kwekers zijn door dit voorjaar pas later in staat om alle planten te leveren, die wij bestellen. Op dit moment stromen de planten binnen en het tuinteam werkt keihard om honderden orders weg te krijgen.

Voor de andere bestellingen zijn we (eindelijk) in staat om snel te kunnen leveren. Het was weer een pittig seizoen, maar ook erg gezellig in de winkel, ik geniet altijd van de ontmoetingen en gesprekjes met jullie! Nog 1 enorme fabriekszending uit Engeland om veel zaaibenodigheden aan te vullen en uit te leveren...

Ik kijk zelf al volop naar het nieuwe seizoen: zaden voor 2024 worden al ingekocht en ik werd geïnspireerd door de bloembollen-proefvelden van onze kwekers.

Over de continuering en overname van ons mooie bedrijf horen jullie in de volgende Nieuwsbrief, we zijn nog steeds op de positieve koers.


» Gemopper en gejuich

Onze langere levertijden die ontstaan door een combinatie van een zeer groot en ingewikkeld assortiment in combinatie met erg veel bestellingen heb ik ook dit jaar niet kunnen verbeteren. De eerste klus, na de wisseling van eigenaar, zal zijn om de gehele voorraad te automatiseren. We gaan er aan werken om dit in stapjes te verbeteren, het moet en kan beter.

Toch hebben we vele duizenden orders binnen de beloofde tijd bij jullie kunnen krijgen, het maakt me trots om te bedenken dat veel tuinen, landschappen en kwekerijen vol staan met planten uit onze zaden. Wat zou het aardig zijn als niet alleen enkele tientallen klagers zich laten horen op de review websites (soms terecht, vaak vanuit verkeerd begrip) maar dat ook onze duizenden tevreden klanten zich online laten horen. Er zijn bedrijven, die bedelen na elke levering om een positieve review, zo zit ik niet in elkaar... maar 1x per jaar eens fijntjes jullie attenderen op Google-review en/of Trustpilot: het zou een eerlijker beeld geven van onze passie en inspanningen!


» 2 grote Opruimingen

Juni betekent bij ons: schoon schip maken, koelcellen leeg, magazijnen leegvegen... Mag ik jullie verleiden om wat gaten in je tuin te vullen met één of beide van de volgende “bezemwagen-pakketten”


a) Pakket “Vol met Bollen”

Als het seizoen vordert, vanaf de 1e week van juni, ruimen we onze bollen en knollen op. Het grootste deel zal tot groei & bloei komen, een enkele misser wordt ruimschoots goed gemaakt door het volgende: we leveren 100-150% meer bollen voor het aankoopbedrag (50-60% korting dus…)

Bestel zo’n mooi pakket “Vol met Bollen”


b) Uitverkoop Eetbare Bollen & Knollen

Na een druk seizoen zijn er altijd soorten beschikbaar voor een uitverkoop. Alles mag nu weg voor een mooie, scherpe prijs. Er is (uiteraard) nog van alles beschikbaar binnen ons sortiment eetbare bollen en knollen:

  • Pootaardappels, leuk om laat in het jaar aardappels te planten zodat je in de herfst een heerlijk, jong piepertje kan oogsten.
  • Plantuien en sjalotten, behoeven geen uitleg, ze zijn in elk stadium oogstbaar.
  • Olifantenknoflook, meerjarig met een zachte knoflooksmaak en fraaie bloei.
  • Oca, Indianenaardappel, Yam etc. We hebben nog een klein sortiment van deze unieke knolletjes, die je nieuwe smaken laten ontdekken.

We maken een mooi pakket van (een deel) van bovenstaande soorten t.w.v. € 50,00 en bieden deze aan voor de helft van de prijs: € 25,00

Bestel dit smakelijke pakket Eetbare Bollen & Knollen


» Kwintet van Planten

Soms kunnen we een flinke partij kopen van interessante planten.
Vanwege de beperkte ruimte in onze verkooptuin is het goed weer ruimte te maken voor andere toppers... Ik zocht 5 interessante soorten bij elkaar (3 soorten zijn eetbaar, de andere 2 zijn vooral erg fraai) voor een speciale prijs: waarde € 46,30, ik bied deze aan voor € 29,95


1) WILDE CITROEN - € 7,95

(Poncirus trifoliata)
De enige Citrusachtige, die in ons klimaat goed overwintert! De stekelige struikjes verliezen ‘s winters hun blad en kunnen tot -20°C verdragen. Na de witte (meestal geurige) bloei ontstaan de vrij kleine vruchten die van groen naar lichtoranje kleuren: erg zuur! De schil is heerlijk in confituren en het sap kan heel goed in kook- en bakgerechten. Een aanrader, ook voor bonsai! Dit soort wordt veel gebruikt als onderstam voor andere Citrusachtigen. Ook ontstaan sterke resultaten met kruisingen tussen deze winterkoning en andere citrussen.


2) GIBOSHI-SCHEUTEN 'Urui' - € 6,95

(Eetbare Hosta)
In Japan is het eten van Hosta’s al lang gewoonte, hoog tijd dat we daar mee gaan experimenteren, vonden we! Jonge bladeren worden in kokend water gelegd en kort gekookt, net als sugar snaps, na de kook en eerste verkleuring direct koelen met koud water: heerlijk knapperig en zacht als asperge’s met een licht snel vervagend bittertje. Vóór de bladontwikkeling kunnen de scheuten zoals asperge worden gebleekt onder een bleekpot. De bloemen zijn in later stadium (rauw) eetbaar in salades. Kortom: een mooie aanwinst in de eetbare tuin, de plant groeit ook goed in de schaduw. We onderzochten en proefden vele Hosta’s en hebben de lekkerste uitgezocht. De zoektocht gaat uiteraard nog door, maar tot nu toe is dit de beste! De Japanse naam voor de eetbare Hosta is Urui of Oobagibooshi.


3) PAARSE OF WITTE ASPERGEKLAUWEN 10 planten € 15,00
    of WILDE ASPERGEPLANTEN t.w.v. € 15,00

(Asparagus)
Wie kent ze niet… de heerlijke voorjaarsgroente, die in Brabant en Limburg alom tegenwoordig is. Weet je dat op Texel ook heerlijke asperges worden geteeld? We hebben nog een beetje “klauwen” over en als deze helemaal op zijn, dan gaan we over op de 2 wilde aspergesoorten die we verkopen. Wilde asperges zijn wat dunner en extra smaakvol, met iets meer een “bite”…


4) ROODBLADIGE SNEEUWBALSPIREA - € 6,50

(Physocarpus opulifolius ‘Little Angel’)
Deze compacte plant heeft prachtig warmrood blad. Door zijn goede vertakking heeft Little Angel een volle en gezonde uitstraling. In de zomer verschijnen wit-roze, bolvormige bloemschermen. De struik heeft een bossige opbouw met een prettig lage hoogte van 50 cm en een breedte van 30 cm.

Little Angel staat het liefst in zon of half-schaduw, elke grondsoort is geschikt. Winters tot -30° Celsius zijn geen probleem. Met zijn opvallende rode blad staat Little Angel prachtig in potten op terras of balkon. Uiteraard ook voor heesterborders, vakbeplanting, gemengde containers en massabeplanting is deze prachtplant erg geschikt. Breng warmte in je tuin met de volle en vurige Physocarpus ‘Little Angel’!


5) NIEUW-ZEELANDS VLAS - € 10,00

(Phormium cookianum ‘Tricolor’)
Een prachtig siergras, dat in de winter zijn kleur behoudt, met zwaardvormige stoere bladeren. Het blad is blauwgroen, geel gestreept met fijne rode randjes. De plant bloeit met prachtige bloemen maar vooralsnog komt deze zelden in bloei in ons zeeklimaat. Geef de plant droge tot vochthoudende, voedselrijke grond in de volle zon. In maart snoeit u eventueel bruin blad terug tot 15cm boven de grond. Phormium cookianum is in toenemende mate winterhard en kan met een laagje mulch vorst tot max -10°C aan.


ALS ÉÉN OF TWEE VAN DE SOORTEN UIT DEZE COLLECTIE TE VROEG OP IS/ZIJN, DAN ZOEKEN WE UIT ONS SORTIMENT EEN VERVANGER UIT.

Bestel het Kwintet van Planten 
 
facebook