Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 114, oplage 120.000  
 

Het bruisende bestaan van de Zaadman (m/v)

over een krasse man van 65 en nog veel meer nieuws...


» Mijn hoofd boven het gewoel

Het werd wel weer eens tijd om jullie te “verwennen” met wat schrijverij van onze kant. Je snapt natuurlijk wel waarom ik de eerste maanden van het jaar wat rustiger ben: jullie verwenden ons weer met duizenden orders, waarvoor enorm veel dank! De afgelopen week zijn we enorm aan het inlopen hoewel de achterstand nog niet is weggewerkt. De orderpickers begonnen vanavond aan april, dus de orders van maart schuiven in fases richting de postkamer. Ik ben trouwens op 14 maart 65 jaar geworden, vroeger dacht je dan aan een aanleunwoning... Gelukkig heb ik nog de energie van een gezond werkpaard, dat was ook deze winter en dit voorjaar wel nodig! Het blijft eigenaardig dat je vanaf een bepaalde leeftijd “kras” wordt genoemd en daarvóór: fit en gezond...


» Even wat producten laten passeren om de sfeer te proeven:


De bloembollen

We zijn zo goed als “bij” met de bloembollenorders, ik had een enorme voorraad ingekocht, daar is nog genoeg van over, jullie zijn van harte welkom om te bestellen. Helaas gaan er ook bijzondere variëteiten op. Hoeveel we ook inkopen en hoe goed ik ook kijk naar het vorige jaar: elk jaar is weer anders. Je plant deze zomerbloeiers tot (uiterlijk) half juni. Laat geplante bloembollen geven vaak een frisse bloei in de nazomer en herfst.


De Pootaardappels

Een van mijn lievelingsproducten door de enorme veelsoortigheid! We hebben nu nog ongeveer 50 rassen van de 125 (aan het begin van het seizoen), nog helemaal niet gek toch? Elke dag zijn er nu wel 1 of meer rassen op, maar aardappels kan je tot en met juli planten, we hopen dus nog wel wat voorraad te houden. Als je een kas bezit, kan je zelfs nog later planten... Steeds meer hobbykwekers ontdekken de lol van een laat geoogst jong piepertje en wat te denken van een KERSTaardappel uit eigen kweektunnel?

Heel laat dit seizoen kwamen nog enkele extra bijzondere rassen op mijn pad, die zullen de meeste van jullie gemist hebben als je al vroeg pootaardappels hebt uitgezocht. Ik noem ze even:

  • 4 bijzondere rassen van onze Zwitserse tuinvriend Stefan Griesser, hij voorziet onze wereld van zijn enorme biodiversiteit aan aardappels. Ik laat jullie graag meegenieten van deze 4 Zwitserse rassen, die hij voor ons uitkoos uit de 1000(!) rassen die hij jaarlijks teelt en waarmee hij ook weer vele kruisingen maakt.
    Als je meer over Stefan wilt lezen, zoek dan op internet naar Stefan Griesser Kartoffeln en je vindt veel persberichten over deze enthousiasteling! Dit is zijn eigen website: https://varietas.ch/

  • Een kweker in de buurt bleek (tot onze verrassing) nog een voorraad van de Aardappel ‘Keizerinnen’ te hebben. Gek als ik ben: ik heb de hele voorraad opgekocht en wil jullie graag laten meegenieten van dit historische piepertje. Het bejaarde rasje is minstens zo oud als de Fryske Gieltsjes en de Opperdoezer Ronde en het zou me niet verbazen als uit DNA testen blijkt, dat ze nauw verwant zijn. In die tijd (vóór 1854) reisden aardappels ook door heel Europa en vonden in streken hun liefhebbers, die ze weer een naam gaven van hun eigen streek of dorp. Je kan de keizerinnetjes hier bestellen.

Aardappels uit Zaad!

Wist je trouwens dat je aardappels ook kan zaaien? Eigenlijk logisch als je doordenkt, want hoe zouden anders nieuwe rassen kunnen worden ontwikkeld.... Dat zaaien kan zelfs nu nog, de teelt kan je vergelijken met die van tomaten. De zaden zijn alleen half zo klein, dus je moet de bovenlaag van de zaaigrond zeker even door de keukenzeef halen.

Op dat gebied hebben we de keus uit momenteel 8 rassen. Van onze Zwitserse Kartoffelheld Stefan Griesser, maar ook van de Belgische veelzijdige kweker en voorvechter van de eetbare tuin Lieven David.

Tenslotte een wereldprimeur: de eerste professionele variëteit mogen wij dit jaar aanbieden!

Het is een (door botanische kruising en veredeling) verkregen topras, dat het begin is van vele opvolgers. Deze ontwikkeling heeft veel potentie, denk je eens in: 20 Trailers met pootaardappelen, oftewel 1½ binnenschip vol, kan je vergelijken met een klein zakje met 25 gram aardappelzaden. Dat gaat heel veel transport besparen (om maar eens iets te noemen...)
Je vindt bovenstaande 8 rassen uit zaad hier.


Rabarber Valentine

Een van onze kwekers heeft zijn oude rabarberplanten gerooid en biedt de volwassen planten aan. Het is een eenmalig aanbod en het ras Valentine hebben we niet zo vaak meer. De planten groeien rustig, verwacht geen recordoogsten, maar het is wel een van de meest intens door-en-door rode rabarber, die we kennen met een smaak, die topkoks doen watertanden... Bestel ze snel, op is op en ik ben nog niet geautomatiseerd genoeg om overboeking te voorkomen...

Bestel de Rabarber Valentine


Rolschoffels

Ik kan moeilijk afscheid nemen van een goed en degelijk product. Toen onze vorige leverancier dus stopte met de productie van Rolschoffels vond ik dat gewoon triest... Maar gelukkig kwam een inventieve en ijverige instrumentenmaker op ons pad en hij maakt ze weer! Dit gereedschap heb ik zelf als tiener veel gebruikt op onze proeftuin, de degelijkheid en inventiviteit van tuinders uit het begin van de 20e eeuw. Lees de beschrijving maar eens.


Daslook

Al jaren is deze smaakmaker in opmars! De plantjes groeien op een plaats waar verder weinig wil gedijen: in de schaduw. Ze komen wonderlijk als een van de eerste planten boven de grond in het voorjaar en staan nu prachtig (helderwit) te bloeien. De naam zegt het al een beetje: de stevige knoflooksmaak vind je in het blad en (milder) in de knoppen en bloemen. Heerlijk in gerechten, prima om in te vriezen en je maakt er een verrukkelijke pesto van. In het najaar verkopen we duizenden knolletjes en in deze periode hebben we volop plantjes beschikbaar. Echt een smaakmaker die het waard is om blijvende aandacht te krijgen.


Zomerkoninkjes: de Aardbei

Vanaf het begin van deze maand zijn ze weer binnengeslopen: prachtige en gezonde aardbeienplanten, die jarenlang de lekkerste vruchten zullen geven. Je kweekt ze uiteraard gewoon in de tuin, maar je kan ook de trend van professionele kwekers volgen: kweken in bakken, bijvoorbeeld de Batobak.

Dit zijn de 24 rassen, die we nu kunnen aanbieden.

Kan je moeilijk een keus maken? We hebben ook leuke pakketten.


Asperges: het witte, groene of paarse goud!

Deze week zijn ze binnengekomen, zo’n 10.000 van de beste “klauwen” Aspergeplanten. Ze worden momenteel in verkoopklare porties verpakt en volgende week gaan we de bestellingen uitvoeren. Deze gekoelde planten kunnen met gemak t.m. juni gepoot worden, maar dat haalt onze voorraad niet, want bij binnenkomst is al minstens 70% verkocht. Je kan dus nog bestellen, lees rustig de beschrijving door.

Deze link bevat ook 3 soorten Wilde Asperges, die we in potjes verkopen, extra smaakvol!

Bekijk en bestel de Asperges


Zoete Aardappel: de groeiende trend...

Een heel ander gewas dan onze bekende Aardappel (Solanum) is de Zoete Aardappel (Ipomoea). Deze laatste is een echte koukleum, begin dus niet te vroeg met de teelt. De plantjes kruipen over de grond, snoei ze regelmatig, dan vertakken ze volop en gooi af en toe wat aarde over de stengels, dan wortelt de plant op meerdere plaatsen en zal er op veel plaatsen knolvorming zijn. De gesnoeide scheutjes kan je ook gewoon weer in de grond steken: ze stekken reuze makkelijk. Wij verkopen hele goede productierassen en daarnaast ook sierlijke rassen met fraaie bladkleuren. Je vindt het sortiment hier.

Levering zal in de loop van mei plaatsvinden, als het zogenaamde “blote-armen-weer” begint, waar ook de Basilicum goed op gedijt.


» Onze Handkar mag een nieuw baasje!

Wij zijn al (waarschijnlijk) sinds de oprichting in 1926 in het bezit van een handkar, je weet wel met van die ijzeren wielen... We bezorgden er van alles mee door de stad en transporteerden zakken zaad vanaf pakhuizen naar het bedrijfsgebouw. Grappig detail is dat mijn opa en overgrootvader aan moeders kant de kar heeft gefabriceerd. Aan de Grote Kerksbuurt zat de wagenmakerij Meeldijk, die ook de carrosserie van vrachtwagens maakte. Zij maakten en verhuurden handkarren, die stonden dan op een rijtje met de letters DM (van Dirk Meeldijk) erop. Gekscherend ook wel vertaald als “Douwe Maar”.

Welnu... we hebben helaas geen plek meer voor deze kar, die nog bij de eerste Koningsdag door de koning en koningin is bewonderd. De wielbasis is (ondanks renovatie) van de bak losgegaan omdat de nieuwe bodem toch niet zo goed tegen de regen kon. Er moet dus weer een nieuwe bodem gemaakt worden, je moet goed kunnen klussen. Kortom, gratis af te halen (met aanhangwagen) voor de serieuze geïnteresseerde, wel eerst even mailen, want als er meer gegadigden zijn, dan kies ik degene met het fijnste verhaal. Ik doe er node afstand van...


» Vreeken’s Zaden gaat de toekomst in...

Het is nu voor 95% zeker: ik ga de scepter overdragen, de onderhandelingen zijn bijna rond, Vreeken’s Zaden krijgt een nieuwe eigenares! Ik heb veel vertrouwen in haar en weet zeker dat zij ons ingewikkelde bedrijf kan runnen en veel (door mij uitgestelde) modernisatie gaat verwezenlijken. Ik blijf zelf uiteraard nog verbonden aan “mijn kindje” maar het loslaten is begonnen... Meer details horen jullie als alles beklonken is en zij zal zich dan zelf aan jullie voorstellen.

Nog een leuk nieuwtje is, dat er een stuk van 4 pagina’s (onder de rubriek Groene Verhalen) over ons in Stadstuinieren staat. Mijn complimenten voor de vlotte schrijfstijl van Katja Staring! 
 
facebook